NHL:n pudotuspelien pitkissä sarjoissa valokeilaan pääsevät yleensä ratkaisumaalien tekijät. Usein kuitenkin pelit pelien sisällä ketjujen tai yksittäisten pelaajien välillä määrittävät rytmin otteluille ja jopa voittajan sarjassa.

Näitä näkymättömän työn tekijöitä harvemmin näkyy otsikoissa. Vanha sanonta ”Kaikki mikä kiiltää, ei ole kultaa”, voidaankin näiden miesten kohdalla kääntää ympäri: ”Kaikki mikä on kultaa, ei kiillä”.

Kuluvan kauden pudotuspeleissä näitä raskaan työn raatajia on nähty jo useita. Toiset heistä ovat laittaneet varjoon lajin parhaita, toiset ovat jyränneet ennalta parempien ketjujen yli ja sytyttäneet itse punalampun.

Kaikilla nyt listaamillamme työmiehillä on ollut meneillään olevissa pudotuspeleissä merkittävä osa sarjan kulkuun. Nämä työmiehet nauttivat suurimman arvostuksen oman joukkueen pukuhuoneessa, koska tilastoista ei työn rautaista laatua useinkaan näe.

Ryan MacDonagh, New York Rangers
Puolustajan tilastot johtavat helposti harhaan: 0+0, -3. Totuus on kuitenkin toinen. Pelaa vaihdosta toiseen Philadelphian tärkeintä pelaajaa Claude Giroux’ta vastaan. Giroux’n saaminen pimentoon (3 ottelua, 0+2) on yksi suurimmista syistä siihen, miksi Rangers johtaa sarjaa 2-1.

Jos Rangers haluaa voittaa sarjan, sen pitää jatkosakin pitää Giroux pois tilastoista. Giroux’n takaa Phillyltä ei juuri ratkaisuvoimaa löydy. Tätä ajatellen Rangers-luotsi Alain Vigneault tulee jatkossakin pelotta heittämään MacDonaghin tuleen aina, kun Giroux liukuu jäälle.

Ja niin kauan kuin Giroux pysyy nollilla, on Vigneaultille on aivan sama, mitä jenkkipuolustajan tilastot sanovat.

Sarjan merkittävin taistelupari.

Brandon Dubinsky, Columbus Blue Jackets
Tehnyt Columbuksen ja Pittsburghin sarjassa kovaa työtä Sidney Crosbyn kanssa. Riistää ja raastaa Crosbya sääntöjen rajamailla illasta toiseen saadakseen pistepörssin voittajan edes hetkeksi pois raiteiltaan. Pitänyt toistaiseksi Crosbyn ojennuksessa ja sitä kautta ottelut ovat pysyneet maalin peleinä.

Tähän Dubinskyn on jatkossakin pystyttävä, mikäli sinitakit meinaavat yllättää Pittsburghin. Nimittäin siinä vaiheessa, kun Crosby (3, 0+4) pääsee kunnolla vauhtiin, Blue Jacketsin juhlat ovat ohi. Dubinskyn työn onnistumista alleviivaa miehen omat hyvät tehot, 0+4.

Harva pelaaja pystyy pelaamaan maailman parasta pelaajaa vastaan vaihto vaihdolta, hidastaa tämän vauhtia ja tehdä sivussa vielä itse tehoja. Kaiken tämän ohella Dubinsky vei maanantaina Crosbylta 62% miesten keskenäisistä aloituksista.

MacDonaghin ja Giroux’n tavoin erittäin merkittävä taistelupari sarjan jatkon kannalta.

Torres-Desjardins-Brown, San Jose Sharks
Pudotuspelien ylivoimainen nelosketju toistaiseksi. Kolmikolle kuuluu suurin ansio Sharksin kahdesta kotivoitosta sarjan alkuun. Etenkin toisessa ottelussa nelosketju määritti tahdin Sharksin kirille Kingsin 2-0-johdossa rullaten kaikkien yli taklauksillaan. Samalla ketju loi useita maukkaita maalipaikkoja.

Juuri nelosketjun maaleilla Sharks nousi toisessa ottelussa tasoihin ja lopulta ohi. Uskomattoman hyvin liikkuva, mutta pelaamaankin pystyvä, ketju piti pilkkanaan Kingsin pakkiparia Martinez-Greene, jotka keräsivät lopulta kahteen pekkaan saldon -7. Greene katsoi viime yön ottelua katsomosta.

Myös Kyle Clifford sai passituksen katsomoon oltuaan Sharksin pyörremyrskyketjun pyörityksessä toisessa ottelussa.

Ketjun vahvuus on ehdottomasti luistelu. Vihattu Raffi Torres on kenties liigan paras nelosketjulainen upealla luistelullaan ja kovalla fyysisyydellään. Torres osaa myös pelata ja tarvittaessa ratkaista.

Tiistaina Kings-luotsi Darryl Sutter kasasi ketjun Nolan-Richards-King pelaamaan Sharksin nelosta vastaan, joka saikin jarrutettua sen menoa. Sharks tarvitsee tätä ketjua tässä vireessään myös jatkossa, mikäli se meinaa oikeasti menestyä tänä vuonna.

Briere-Weise-Bournival, Montreal Canadiens
Pudotuspelien toistaiseksi toiseksi paras nelosketju. Tiistaina ensimmäisenä joukkueena jatkoon menneen Montrealin nelosketju teki pienellä peliajalla hyvää jälkeä. Dale Weise ratkaisi yhden ottelun Tampassa ja Danny Briere käynnisteli Tampan kesälomaa tiistaina Montrealissa.

Ei välttämättä fyysisin nelosketju liigassa, mutta hyvin liikkuva ja ratkaisuihin kykenevä älykäs vitja, jossa etenkin Brieren jäätävät pudotuspelinäytöt tunnetaan. Briere on jopa liian hyvä pelaaja nelosketjuun. Habsin nelonen on leveän joukkueen tärkeä osa myös jatkossa.

Toisaalta Tampa oli niin huono nähdyssä sarjassa alusta loppuun, että Montrealin nelosketjun taso mitataan todenteolla vasta toisella kierroksella todella kovaa Bostonin (luultavasti) joukkuetta vastaan. Ensimmäisellä kierroksella kuitenkin näytöt tältä ketjulta pelkkää rautaa.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala