PRAHA. Venäjän osallistuminen kansainvälisiin kiekkotapahtumiin ei ole ollut mahdollista maan hyökättyä Ukrainaan.

On jo päätetty, että ensi vuonnakaan Venäjä ei ole mukana – tapahtui Ukrainassa mitä hyvänsä. Mutta entä vuonna 2026? Tuolloin pelataan MM-kisat ja NHL-pelaajilla kuorrutettu olympialaisten jääkiekkoturnaus.

– Joka helmikuu me kerromme heille, että heidät on hyllytetty. Sillä ei ole merkitystä, mitä Kansainvälinen olympiakomitea KOK päättää. Katsotaan, mitä Pariisissa [2024] tapahtuu. Ensi vuoden helmikuussa teemme päätöksen koskien [vuoden 2026] olympialaisia, Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Luc Tardif sanoi IIHF:n tiedotustilaisuudessa.

Myöhemmin SuomiKiekko pääsi haastattelemaan Tardifia.

Haluaisitko henkilökohtaisesti Venäjän takaisin kansainvälisiin kilpailuihin?

– Me tarvitsemme Venäjää! Puhun nyt venäläisestä jääkiekosta. He ovat osa perhettä, mutta juuri nyt se [osallistuminen] ei ole mahdollista, Tardif sanoi SuomiKiekolle.

– Kun he ovat taas mukana, uskon, että se tarkoittaa sitä, että sota on takana. Nuo asiat eivät ole vielä muuttuneet, joten tässä vaiheessa siirrämme heidän paluutaan vuosi vuodelta eteenpäin. Me emme tee politiikkaa, mutta emme halua tehdä vahinkoa MM-kisoille.

Onko se virallinen linja, että sodan on oltava ohi ennen kuin Venäjä voidaan ottaa takaisin?

– Kyllähän se [sodan päättyminen] auttaa. Katsotaan, mikä tilanne on helmikuussa. Tähän kysymykseen on vaikeaa vastata. Milloin sota ylipäätään kokonaan päättyy? Se alkoi Ukrainassa vuonna 2014.

Olisiko Venäjä pitänyt hyllyttää jo vuonna 2014?

– Me yritämme pitää mahdollisuuden auki sitä ajatellen, että heidät voidaan ottaa takaisin. He eivät lopeta sotaa jääkiekon takia, vaikka se onkin heille tärkeä urheilulaji.

– Heidän on tehtävä osansa, ennen kuin heidät voidaan ottaa takaisin. En voi sanoa enempää, mutta toivon heidän palaavan mahdollisimman pian.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS