Jääkiekon MM-kilpailut käynnistyvät perjantaina 12. toukokuuta. Turnaus järjestetään Tampereella ja Riiassa.

SuomiKiekko ennakoi tässä artikkelissa, miten kummassakin alkulohkossa tulee käymään. A-lohkon ottelut pelataan Tampereella ja B-lohkon ottelut Riiassa.

A-lohko

Suomi

Leijonat lähtee MM-kisoihin suurimpana ennakkosuosikkina. Joukkue on materiaalilltaan kovempi kuin monena muuna keväänä. Valmennukseen ei ole tehty muutoksia, joten mestarivalmentaja Jukka Jalonen pääsee näyttämään taas parastaan.

Suomen osalta MM-kisojen alkuohjelma on kova (Yhdysvallat, Saksa ja Ruotsi). Leijonien pitkä valmistautuminen turnaukseen antaa suuren edun varsinkin avausotteluun Yhdysvaltoja vastaan. On myös odotettavissa, että joukkueen peli paranee, mitä pidemmälle turnaus etenee. Sen vuoksi Leijonat on vaikeasti kukistettavissa.

Sijoitusarvio: 1.

Ruotsi

Ruotsi on A-lohkossa Suomen kovin haastaja. Kokoonpanossa ei ole tällä kertaa niin kovia NHL-nimiä kuin yleensä, mutta siitäkin huolimatta materiaali on turnauksen parhaimmistoa.

Tre Kronorin ryhmästä erityisesti Detroit Red Wingsin Lucas Raymond on sellainen pelaaja, jota kannattaa seurata tarkkaan. Myös puolustuksessa riittää osaamista Henrik Tömmernesin ja Rasmus Sandinin johdolla.

Ruotsi himoitsee varmasti lohkovoittoa, sillä se voi tuoda puolivälieriin selvästi helpomman vastustajan.

Sijoitusarvio: 2.

Yhdysvallat

Yhdysvallat taistelee ainakin ennakkoon lohkon kolmossijasta Saksan kanssa. NHL-tähdet loistavat poissaolollaan, mutta siitäkin huolimatta joukkuetta ei kannata aliarvioida. Nuoret ja taitavat tulevaisuuden NHL-tähdet pelaavat vauhdikasta ja fyysistä jääkiekkoa, eivätkä vastustajat pääse helpolla. Ja onhan joukkueessa myös muun muun muassa Buffalo Sabresin Alex Tuch, joka saalisti NHL-kaudella komeat 79 tehopistettä.

Sijoitusarvio: 3.-4.

Saksa

Saksan joukkue ja valmennus on muuttunut viime keväästä. Toni Söderholm ei ole enää päävalmentaja, eikä NHL:stä ole monia apuja. Joukkueen runko on rakennettu maan pääsarjan DEL-liigan pelaajista. Saksan kirkkain tähti on Detroit Red Wingsin puolustaja Moritz Seider, joka tulee olemaan turnauksen parhaita puolustajia. Saksalla ei ole asiaa kärkitaisteluun, mutta puolivälieriin se tulee etenemään.

Sijoitusarvio: 3.-4.

Saksan Moritz Seider on yksi MM-kisojen parhaista puolustajista. Kuva: Getty Images.

Tanska

Tanskan joukkueella on pienet mahdollisuudet puolivälieriin, mutta helpolla se ei tule. Neljän parhaan joukkoon lukeutuminen A-lohkossa vaatii nappionnistumista. Tanskan on ryöstettävä pisteitä ennakkoon isommiltaan, jotta toiveet jatkopaikasta pysyisivät elossa.

Tanskan joukkueessa on paljon samoja nimiä kuin aikaisempinakin vuosina, joten pelaajat ovat entuudestaan toisille tuttuja. Joukkueen kirkkain tähti on Winnipeg Jetsin Nikolaj Ehlers, jolta odotetaan isoja tekoja. Myös Nicklas Jensen on vaarallinen hyökkäyspään pelaaja.

Sijoitusarvio 5.

Itävalta

Itävallan joukkue esiintyi yllättävän hyvin viime kevään MM-kisoissa, joten kukaan tuskin enää aliarvioi tätä pienempää kiekkomaata. Materiaali on selvästi kärkimaita heikompi, mutta taas toisalta parempi kuin heikoimmilla mailla. Mikäli Itävalta pelaa omalla tasollaan, niin se säilyttää paikkansa korkeimmalla tasolla.

Sijoitusarvio 6.

Ranska

Ranskan tasoinen joukkue tarvitsisi MM-kisoihin aina kaikki parhaimmat pelaajat mukaansa, jotta joukkue voisi edes haaveilla paremmista sijoituksista. Tällä kertaa sivuun jäivät Tampa Bay Lightningin Pierre-Édouard Bellemare ja Genève-Servette HC:n Yohann Auvitu.

Suomalaisittain kiinnostavia nimiä joukkueessa ovat muun muassa ranskalais-suomalainen maalivahti Sébastian Ylönen, KalPan puolustaja Hugo Gallet sekä KalPan ex-tähti Alexandre Texier.

Ranskan materiaali on parempi kuin nousija Unkarin. Ranskalta löytyy myös sellaisia yksilöitä, jotka pystyvät ratkaisemaan joukkueelle tärkeitä pisteitä säilymisen kannalta.

Sijoitusarvio 7.

Unkari

MM-kisojen korkeimmalle tasolle noussutta Unkaria odottaa heti putoaminen. Joukkue on paperilla A-lohkon heikoin, eivätkä valmistavat ottelut ole antaneet viitteitä siitä, että positiivisia yllätyksiä olisi luvassa.

Unkarin säilymistaistelun kannalta tärkeimpiä otteluita ovat kamppailut Itävaltaa ja Ranskaa vastaan. Näissä otteluissa joukkueen on oltava parhaimmillaan.

Sijoitusarvio 8.

B-lohko:

Tshekki

Päävalmentaja Kari Jalosen Tshekki on B-lohkon suurin suosikki. Suomalaisvalmentaja palautti Tshekin viime keväänä mitalikantaan, kun joukkue saalisti MM-pronssia. Tänä keväänä joukkue pyrkii kirkastamaan mitalinsa.

Tshekin kokoonpano ei ole niin kova kuin viime vuonna, mutta laatua löytyy kyllä jokaiselle osa-alueelle. Hyökkäyspäässä tehoja voidaan odottaa muun muassa Dominik Kubalikilta, Roman Cervenkalta, Jiri Smejkalilta ja Filip Chytililtä. Maalilla Karel Vejmelka ja Simon Hrubec taistelevat ykkösmaalivahdin paikasta. Marek Langhamer toimii jälleen kolmosmaalivahtina.

Sijoitusarvio 1.

Sveitsi

Tshekin kovimpia haastajia B-lohkossa ovat Sveitsi ja Kanada. Sveitsi on saanut valmistautua nyt MM-kisojen paremmin kuin aikaisemmin, koska joukkue nostettiin EHT:lle Venäjän tilalle. Pitkä ja laadukas valmistautuminen on tuottanut tulosta. Joukkue voitti MM-kisojen alla järjestetyn Tshekin EHT-turnauksen ja otteet olivat lupauksia antavia.

Sveitsin joukkueessa ei ole monia kirkkaita tähtiä, mutta muun muassa Nino Niederreiter ja Denis Malgin ovat laadukkaita NHL-vahvistuksia jo muutenkin vahvaan ryhmään.

Sijoitusarvio 2.-3.

Kanada

Kanada on tänä keväänä vaikea ennakoitava. Joukkueelle on naureskeltu, sillä kirkkaimmat NHL-tähdet eivät kiinnostuneet MM-kisamatkasta. Siitäkin huolimatta joukkueessa on mukana 24 NHL-pelaajaa sekä superlupaava Adam Fantilli, joten vaahterapaitoja ei voida laskea pois kärkitaistelusta.

Kanadan osalta peli tuskin on alkuvaiheessa valmista, koska joukkueen valmistautumisaika kisoihin on ollut lyhyt. Turnauksen edetessä nähdään, että rakentuuko joukkueesta lopulta yhtä vahva kuin viime kevään vai nouseeko tie pystyyn jo varhaisessa vaiheessa.

Sijoitusarvio 2.-3.

Kanadan Adam Fantillia odottaa loistava tulevaisuus NHL-jäillä. Kuva: Getty Images.

Slovakia

Slovakia taistelee tänäkin keväänä kynsin ja hampain puolivälieräpaikasta. Joukkue ei ole tällä kertaa paras mahdollinen, sillä NHL:stä tuli laiha saalis. Joukkueen runko on rakennettu Tshekin pääsarjassa pelaavista pelaajista. Muun muassa maalivahtiosaston taso on kisojen alla iso kysymysmerkki.

Mikäli Slovakia pystyy pelaamaan yhtä energistä kiekkoa kuin viime vuosina, niin jatkopaikka voi irrota.

Sijoitusarvio 4.-5.

Latvia

Kisaisäntä Latvia taistelee Slovakian kanssa lohkon viimeisestä jatkopaikasta. Latvia saa varmasti virtaa äänekkäästä kotiyleisöstään. Joukkueessa on paljon pelaajia Tshekin pääsarjasta. Liigasta mukana on Jukurien Oskars Batna. NHL-tähti Elvis Merzlikins ei tullut tällä kertaa joukkueen avuksi, mutta Vancouver Canucksin lupaava Arturs Silovs on hyvä vaihtoehto tolppien väliin.

Latvia pelasi viime keväänä todella fyysisesti, mikä aiheutti muun muassa Leijonille ongelmia. Tänäkin keväänä joukkue on ärsyttävä vastustaja kaikille.

Sijoitusarvio 4.-5.

Norja

Norjalla ei ole asiaa jatkopelehin, mutta joukkue tuskin valahtaa myöskään putoamiskamppailuun. Norjan nippu on laadukkaampi kuin Kazakstanin tai Slovenian.

Norja ei saanut tällä kertaa Minnesota Wildin Mats Zuccarelloa mukaan, joka olisi ollut iso vahvistus. Myös muutamia vakionimiä on tällä kertaa sivussa. Liigasta mukana ovat HIFK:n Christian Kåsastul, Tapparan Philip Granath ja HPK:n Mathias Trettenes.

Sijoitusarvio 6.

Kazakstan

Kazakstan on paperilla aiempia vuosia heikompi, sillä kaksoispassilla pelanneita ei ole enää mukana. Kazakstanissa kaksoiskansalaisuuksien lakia on tiukennettu sodan takia. Kazakstanin ainoa tavoite kisoissa on säilyttää sarjapaikka. Tärkeimmät ottelut ovat Norjaa ja Sloveniaa vastaan.

Sijoitusarvio 7.

Slovenia

Slovenia nousi Unkarin tapaan täksi kevääksi MM-kisoihin. Slovenian osalta säilyminen ei näytä ennakkoon kovinkaan todennäköiseltä. Joukkueen on kaadettava ainakin Norja tai Kazakstan, jotta toiveet elävät.

Slovenian materiaali on nimetön, mutta mukana on arvokisakonkareita, kuten Ziga Jeglic ja Rok Ticar. Maan ainut NHL-mies, Anze Kopitar, ei päässyt tällä kertaa mukaan.

Sijoitusarvio 8.

Voit tutustua MM-kisojen otteluohjelmaan ja eri maiden kokoonpanoihin täällä.