Matias Maccelli, Kasper Björkqvist, Joakim Kemell. Tähän jatkumoon etsitään seuraavaa Jarmo Wasama -palkinnon voittajaa Liigan vuoden tulokkaana.

Kehittyminen harvoin on lineaarista, minkä takia sitä on vaikea ennustaa, mutta spekulointi ja ennakointi kuuluu jokaisen kauden alustukseen.

1. Kasper Halttunen, HIFK

Kasper Halttunen on Suomen ykköstoivo ensi kesän NHL-draftissa. Helsingin sisäisen siirron kesällä tehneen huippulupauksen arvioidaan keskimäärin tulevan varattavaksi muutamaa pykälää aiemmin kuin numerolla 17 Nashville Predatorsiin tänä vuonna valittu Joakim Kemell.

Halttunen on pelaajatyypiltään voimahyökkääjä, joka kykenee maalintekoon kaukaakin. Viime kausi huipentui alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin, joissa 17-vuotias Viikinkien kasvatti keräsi viisi tehopistettä kuudessa ottelussa.

2. Antti Tuomisto, TPS

Viime kaudet yliopistosarja NCAA:ssa vaikuttanut Antti Tuomisto on kehittynyt täysin toisella lailla kuin odotettiin. Suomen juniorisarjoissa hurjia tehopisteitä iskenyt 21-vuotias puolustaja on yllättäen ottanut merkittäviä harppauksia eteenpäin oman pään pelaamisessa.

Yhdysvalloissa Detroit Red Wingsin kakkoskierroksen NHL-varaus ei tehopisteillä juhlinut, mutta Pohjois-Amerikassa opittu puolustusosaaminen yhdistettynä aiemmin osoitettuun hyökkäyspään potentiaaliin voi olla tappava yhdistelmä tällä Liiga-kaudella.

3. Aleksanteri Kaskimäki, HIFK

Aleksanteri Kaskimäki pääsi väläyttelemään osaamistaan jo viime kaudella. Liiga-debyytissään ensimmäisen maalin ammattilaistasolla viimeistellyt St. Louis Bluesin kolmannen kierroksen varaus taistelee harjoituskauden perusteella paikasta HIFK-hyökkäyksen top 6:ssa.

4. Jere Lassila, JYP

Harjoituskauden perusteella JYPin kolmossentterinä kautensa aloittava Jere Lassila jäi ilman NHL-varausta tänä kesänä. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa vakuuttanut kapteeni pelaa molempiin suuntiin esimerkillisesti.

5. Tuomas Uronen, HIFK

Tuomas Uronen on yksi 2005-ikäluokan helmistä. U20 SM-sarjassa ja alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa ei todistettu mässäilyä tehopisteillä, mutta Pikkuleijonissa näkyi väläyksiä todella etevästä pelaamisesta. Rooli HIFK:n ykkösketjussa kirjoitushetkellä viimeisimmässä harjoituspelissä enteilee onistunutta harjoituskautta.

6. Otto Salin, HIFK

Otto Salin ei noussut esiin Pikkuleijonissa, mutta HIFK:n paidassa nähtiin viime kaudella hyvinkin kypsiä otteita. Ennakkoluulottomasti sekä kiekollisena että kiekottomana pelaava puolustaja ottaa 180-senttisestä kropastaan kaiken irti fyysisessä kamppailussa. Salin varattiin tänä vuonna NHL:ään viidennellä kierroksella.

7. Topias Leinonen, JYP

Tämän kesän varaustilaisuuden ensimmäisenä maalivahtina NHL:ään valittua Topias Leinosta on syytetty epätasaisuudesta, mutta parhaimmillaan hän on vuorenvarma. Buffalo Sabresin kakkoskierroksella varaamalla toisen polven kassarilla on mahdollisuus todistaa kykynsä Liiga-tasolla Eetu Laurikaisen loukkaannuttua.

8. Oliver Kapanen, KalPa

Maineikkaan kiekkosuvun vesa Oliver Kapanen pyrkii tekemään lopullisen läpimurtonsa KalPan kokoonpanoon tänä vuonna. 18 Liiga-ottelullaan juuri ja juuri tulokkaan statuksen säilyttänyt hyökkääjä ei ole harjoituskaudella ollut kummoisessa roolissa, mutta Montreal Canadiensin toisen kierroksen varauksella on potentiaalia kehittyä kauden aikana huomattavastikin.

9. Topi Rönni, Tappara

Topi Rönni olisi paljon korkeammalla tällä listalla, mikäli se olisi tehty ennen harjoituskautta. Harjoitusotteluissa lähinnä nelosketjun sentterinä toiminut toisen kierroksen NHL-varaus jäi kokoonpanon ulkopuolelle CHL-jäillä, mutta U20-joukkueen mukaan häntä ei ole vielä lähetetty. Hausjärveläislähtöisellä sentterillä on työteliäänä ja taitavana pelaajana potentiaalia olla todella monipuolinen apu joukkueelleen.

10. Rasmus Korhonen, Ässät

AHL:ssäkin jo piipahtaneella Rasmus Korhosella on oiva tilaisuus ottaa seuraava harppaus urallaan. SHL:stä hankittu Niklas Rubin ei ole satavarma pestaus aloittavaksi maalivahdiksi Liigaan, ja Arizona Coyotesin NHL-lupauksen Mestis-kausi oli mukiinmenevä.

Kunniamaininnat: Viljami Marjala (TPS), Aatu Aarnio (Sport) ja Aron Kiviharju (TPS)

Jarmo Wasama -palkinnon voittajaksi valitaan määritelmän mukaan tulokas, joka on osoittanut taitoa kehittyä kansainväliseksi huippupelaajaksi. Tulokkaaksi lasketaan alle 25-vuotiaat pelaajat, jotka ovat pelanneet edellisellä kaudella korkeintaan 20 ottelua Liigassa tai muussa ammattilaissarjassa. Ulkomaalaisilla pelaajilla ikäraja on 23 vuotta. NCAA:n pelit eivät suomalaisilla, kuten tällä kaudella Tuomistolla, vaikuta tulokaskriteereihin, mutta ulkomaalaisilla pelaajilla saa olla alla korkeintaan 50 ottelua NCAA:ssa.