Hyökkääjä Kasperi Kapasen ja Pittsburgh Penguinsin tiet saattavat olla erkaantumassa tänä kesänä.

Sportsnetin sisäpiiritoimittaja Elliotte Friedmanin tietojen mukaan Penguins harkitsee tosissaan suomalaisen päästämistä NHL:n vapaille markkinoille. Kapasen nykyinen 3,2 miljoonan dollarin palkalla varustettu sopimus päättyy heinäkuun 13. päivä.

Penguinsin oletettu vaihtoehto on säilyttää Kapasen pelaajaoikeudet tekemällä 25-vuotiaalle suomalaiselle perustarjouksen (qualifying offer) ennen heinäkuun 11. päivää.

Penguinsin ongelmat alkavat kuitenkin silloin, jos Kapanen ei hyväksy seuran perustarjousta – eivätkä osapuolet pääse yhdessä sopuun jatkosopimuksesta – tässä tapauksessa uusi sopimus selvitetään ulkopuolisen asiantuntijan avulla.

Jos asiantuntija arvioi pelaajan palkan yli 4 538 958 dollarin suuruiseksi, voi NHL-seura olla hyväksymättä sitä. Jos sopimuksen arvo – niin kuin Kapasen tapauksessa mahdollisesti olisi – alittaisi NHL:n määrittelemän summan, täytyisi seuran hyväksyä sopimus.

– Jos seura uskoo, että pelaajan suoritukset eivät tule vastaamaan kolmannen osapuolen tekemää palkka-arviota, saattavat he ennemmin päätyä luopumaan pelaajasta, kuin tehdä sopimuksen, josta ei voi enää paeta, Friedman kertoo NHL:ssä vallitsevasta tilanteesta.

Friedmanin mukaan Penguinsin leirissä puntaroidaan nyt tarkkaan Kapasen tilannetta, sillä suomalaispelaajasta voi tulla aivan liian kallis joukkueelle, joka jo ennestään taistelee palkkakaton ylärajaa vastaan.

Penguinsin kesäkaudesta on tulossa muutenkin haastava, sillä joukkueen kärkimiehet Jevgeni Malkin ja Kris Letang ovat ilman sopimusta heinäkuun 13. päivän jälkeen.