Liigan runkosarjan arvostelut: Tässä ovat TOP5-valmentajat – Olli Jokinen hiljensi epäilijät, mestariluotsin tekemisissä jo nyt lupaavia jälkiä

Liigan runkosarja tulee pakettiin tiistaina, joten nyt on hyvä aika alkaa vetämään talvea purkkiin.

Listaamme tässä jutussa nippuun runkosarjan viisi parasta päävalmentajaa.

5. Pekka Virta, SaiPa

Moni saattaa nyt ihmetellä, että miten ihmeessä Virta nousee tälle listalle SaiPan kauden päätyttyä tähän paikkaan.

Perusteluita on itse asiassa heikkoon sarjasijoitukseen nähden useita. Virta ja SaiPan muu johto pisti tuulemaan talvella päästäen useista nimimiehistä irti rakentaen joukkueen tarinaa kohti tulevia kausia.

Lukon mestariluotsi on painottanut useassa lehdistötilaisuudessa, ettei mikään pääty, vaikka kausi tiistaina päättyykin. Virta katsoo tulevaan, ja aiemmat meriitit kertovat siitä, että hän saa joukkueensa nousemaan ylös feenikslinnun tavoin. Ehkäpä KalPan pronssi ja sensaatiomainen hopea sekä Lukon kulta pitkän yrittämisen jälkeen todistavat tarpeeksi.

Kaiken lisäksi esimerkiksi maajoukkueen mukaan murtautunut Ville Petman sekä Valtteri Ojantakanen, Nuutti Viitasalo, Elmeri Laakso ja Henri Hietala ovat nimiä, keistä on jo tullut tai tulee jotain liigatasolle.

SaiPan aika tulee vielä Virran alaisuudessa.

4. Jussi Ahokas, TPS

TPS on ollut yllättävän ailahteleva viime kauden jälkeen, mutta toisaalta KooKoosta tullut luotsi on saanut piiskattua joukkueensa heti ensimmäisellä kaudellaan suoraan puolivälieriin.

Yksi ja kenties merkittävin Ahokkaan tälle listalle nostava seikka on se, että nimenomaan vaikeuksien jälkeen turkulaisjoukkue on löytänyt juonesta kiinni nopeasti – toisin kuin vaikkapa Pelicans tai KooKoo, joista ensimmäisen pudotuspelipaikka ei ollut edes varma ennen tiistain päätöskierrosta.

TPS on tuottanut someen voittopelien jälkeen ansiokkaita videoita pukukopista, joissa Ahokas puhuu pelaajilleen kiitellen näitä. Luotsi on taatusti arvostettu ja uskottava jo nyt ison ja mahtavan turkulaisjoukkueen kopissa. Ja miksipä ei olisi.

3. Jouko Myrrä, Ilves

Ilves on kuulunut nyt neljän kauden ajan Liigan kärkipään tai ylemmän keskikastin joukkueisiin. Myrrän orkesteri on vetänyt Tampereelle tällekin kaudelle kasan kovia nimiä maailmalta – vai mitä ajatuksia herättävät esimerkiksi herrat Nick Baptiste, Marko Anttila, Les Lancaster ja Vadim Zherenko?

Ilves kiinnostaa pelaajia, kun saumat menestymiseen on – samaa kiinnostusta on ollut nähtävissä myös katsojamäärissä, jotka ovat seuran historian mittapuulla ihan poikkeuksellisia. Tappara-ottelut sekä KalPa-matsi vetivät lehtereille yli 10 000 katsojaa.

Tuote on kunnossa kaikkinensa. Ilvekselle soisi menestystä.

2. Jarno Pikkarainen, HPK

Kun Matti Tiilikainen sai Kerhon peräsimestä kenkää lokakuun alussa, ei HPK ollut voittanut yhtään ottelua varsinaisella peliajalla. Takana oli kuitenkin jo kahdeksan matsia.

Sen jälkeen HPK:n jälki on ollut vallatonta. Nyt tietysti tappioputkessa vaeltava vuoden 2019 Suomen mestari on vajonnut Pikkaraisen aikakaudella suorien tappioiden putkiin koko sesongilla vain neljästi – ja pisin näistä on kestänyt neljän ottelun verran.

Kun Kerhon maalivahtikaksikko Eetu LaurikainenDaniel Lebedeff on ollut yllättäen kenties koko sarjan paras tai parhaimpia nimenomaan duoista puhuttaessa, on HPK:n valmennus kauttaaltaan tehnyt erinomaista työtä.

1. Olli Jokinen, Jukurit

Eihän tästä ole mitään epäselvyyttä. Syksyllä sitä tuli naureskeltua, lytättyä ja kyseenalaistettua Jokisen siirtyminen Jukureihin varmasti jokaisessa suomalaisessa mediassa.

Jo nyt legendaariseksi muodostunut ”on hienoa tulla Mikkeliin ja Jukureihin hommiin” -lause lisäsi hyminää – mutta niin vain ovat Jukurien ympärillä leijuneet, kenties ivallisenkin sävyiset hyminät vaienneet kautta Suomenmaan.

Jokisen Jukurit on pelannut pitkään uskomattoman tasaisesti, eikä ohipelejä tahdo tulla millään. Miten niitä sitten tulisi pudotuspeleissäkään ainakaan oman tekemisen vuoksi? On vaikea nähdä, että Jukurit häviäisi neljää ottelua lyhyen ajan sisällä.

Joukkueen tavaramerkki tuntuu olevan se, että pelien alut joukkue kesyttää vastustajan toisen perään uskomattomat yhdeksän nollapeliä ottaneen maalivahti Oskari Salmisen johdolla. Sen jälkeen alkaa viimeistään toisessa erässä Petrus Palmun ja kumppanien show, joka tuo voittoon riittävät maalit.

Jossain on nähty argumentti, jonka mukaan Jukureilla ei vielä ole tarpeeksi montaa erilaista pelitapaa pudotuspeleihin – eli ei riittävästi keinoja, jos ja luultavasti kun ainakin jossain vaiheessa vastustajat alkavat pelaamaan oman pelin sijaan Jukurien vahvuuksia pois.

Voihan se olla niinkin, mutta Jokista ja joukkuetta ei kyllä nyt auta aliarvioida enää tippaakaan. Kaneja on vedetty hatusta pitkin talvea vakuuttavasti.

LUE MYÖS:
Liigan runkosarjan arvostelut: Tässä ovat TOP5-hyökkääjät – Jukurien kapteenin jatkuva liito hämmästyttää

LEIJONAT PUREE JENKKIÄ MATKALLA KULTAAN! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️