Vanhoja tuttuja ja uusia tuttavuuksia: Tässä ovat Liigan TOP 5 -maalivahdit

© Kuva: Juha Tamminen

Liigan runkosarjan alku lähestyy. Kiekko tippuu jäähän jo tämän viikon torstaina. SuomiKiekko on valmistautunut kauteen kausiennakoiden sekä TOP-listojen kautta.

Tässä jutussa käymme läpi arviomme Liigan tulevan kauden parhaimmista maalivahdeista. Listaan mahtuu tuttuja nimiä viime kaudelta ja vastaavasti myös kokonaan uusia nimiä Liigalle.

5. Emil Larmi, Pelicans

24-vuotias Larmi saapuu kasvattajaseuraansa suurin odotuksin. Pelasi HPK:ssa kovalla tasolla kolme kautta ja johdattikin Kerhon Suomen mestaruuteen keväällä 2019. Lähti sen jälkeen Pohjois-Amerikkaan kahdeksi kaudeksi, jossa vastuu jäi kuitenkin vähälle farmisarjassa. Hakee jälleen uutta nostetta uralleen. Lahdessa Larmi tulee saamaan paljon vastuuta. Hän on näyttänyt aikanaan, millaisiin suorituksiin Liigassa pystyy, joten lupa on odottaa vastaavanlaisia näyttöjä.

4. Andrei Kareev, TPS

Venäläisvahdin vastuu viime kaudella kasvoi sen jälkeen, kun alkukaudesta lainalla ollut Ukko-Pekka Luukkonen lähti takaisin Pohjois-Amerikkaan. Pystyi täyttämään ruutunsa mainiosti. 26-vuotiaan vahdin tilastot 36 pelatussa ottelussa näyttivät lukemia 91,7% ja 1,98. Pudotuspeleissä vastuu jakautui Karri Rämön kanssa. Tulee nyt olemaan joukkueen selkeä ykkösmaalivahti. Kareev oli tärkeä kiinnitys turkulaisille.

3. Marek Langhamer, Ilves

Lähtökohtaisesti todella kova haku Liigaan. 27-vuotias tshekkiveskari on pelannut edelliset kolme kautta KHL:ssä Amur Habarovskin riveissä. Torjuntaprosentti tuolta ajalta on yli 92%, mikä on todella kova luku ottaen myös huomioon, että Amur kuuluu sarjan heikoimpiin joukkueisiin. Langhamer on päässyt urallaan pelaamaan myös AHL:ssä. Odotukset ovat erittäin korkealla.

2. Stanislav Galimov, Kärpät

Galimov pelasi Langhamerin tapaan viime kaudella KHL:n heikoimpiin joukkueisiin kuuluvassa sakissa. Hän pelasi Dinamo Riiassa 16 ottelua tilastoin 88,9% ja 3,61. Näistä tilastoista ei kuitenkaan kannata liikaa vetää johtopäätöksiä. 33-vuotias venäläisvahti on pelannut KHL:ssä peräti 13 eri kaudella, joista useampi kausi on kulunut voittavassakin porukassa. Pystynyt pelaamaan jo pitkään hyvällä tasolla. Galimov kantaa päävastuun Kärppien maalinsuulla ja sen myötä oletettavissa on, että hän pystyy torjumaan oululaisille paljon voittoja.

1. Lassi Lehtinen, Lukko

Voitti viime kaudella parhaalle maalivahdille jaettavan Urpo Ylönen -palkinnon. 22-vuotiaan veskarin pysyminen Raumalla vielä ensi kaudellakin oli suuri voitto Lukolle. Pelasi viime kaudella häikäisevällä tasolla ja torjui Lukon Suomen mestaruuteen useiden kymmenien vuosien tauon jälkeen. Lehtisen tilastot viime kauden runkosarjasta (94%, 1,38, seitsemän nollapeliä) ovat komeaa luettavaa. Nuorukainen on rauhallinen ja varmanoloinen maalillaan. Ei ole epäilystäkään siitä, kuka on ennakkoon arvioituna tulevan kauden paras maalivahti.

Lähellä valintaa olivat myös seuraavat maalivahdit:

Michael Garteig, HIFK

Eetu Laurikainen, HPK

Christian Heljanko, Tappara

Niko Hovinen, Sport