Jesperi Kotkaniemi ei onnistunut missään vaiheessa murtautumaan Montreal Canadiensin kärkiketjuihin. Huippulupaus jäi jatkuvasti varsin pienelle peliajalle. Kanadalaisseura onkin saanut paljon kritiikkiä tavasta, jolla Kotkaniemeä seurassa kohdeltiin.

Julkisuudessa on puhuttu myös siitä, että Kotkaniemi ei itsekään ollut enää tyytyväinen Montrealiin. Hän jäi ulos kokoonpanosta kahdessa viimeisessä Stanley Cup -finaaliottelussa.

Montrealin GM Marc Bergevin kommentoi Kotkaniemen kehitystä sekä saamaansa kritiikkiä The Athleticin haastattelussa. Hän ei muotoillut asiaa suoraan, mutta selvästi Bergevin vierittää vastuuta Kotkaniemelle itselleen.

– Kotkaniemi voi puhua asioista omasta näkökulmastaan, mutta meidän kannaltamme voin sanoa, että annamme samanlaiset työkalut jokaiselle pelaajalle organisaatiossa, jotta he voivat saavuttaa täyden potentiaalinsa. Jotkut tekevät niin, toiset eivät, toisilla menee siinä kauemmin aikaa. Paras tapa päästä siihen on arvioida omaa peliä. Joskus pelaajat – eivät kaikki – arvioivat peliään väärin, ja se johtaa mielipide-eroihin, Bergevin kommentoi.

Osan vastuusta Bergevin otti myös omalle kontolleen. GM:n mielestä Kotkaniemi tuotiin liian nopeasti NHL:ään. Ässät ja Liiga olisi ollut vielä hyvä koti nuorelle hyökkääjälle.

– Ollakseni rehellinen, en ole täydellinen. Emme aina tee oikeita päätöksiä, mutta yritämme aina tehdä asioita oikeista syistä. Muistan, että hänellä oli hyvä harjoitusleiri, hyvä ensimmäinen puolikas. Hän pelasi todella hyvin ja ajattelin, että okei, hän on valmis.