Jääkiekon MM-kisoja jo legendaarisista vuoden 1995 kisoista asti selostanut Antero Mertaranta paljasti MTV Urheilulle suosikkina tänään perjantaina käynnistyvien Latvian kisojen mitalikolmikoksi.

Mertaranta uskoo kisoissa eurooppalaisjoukkueisiin, onhan näillä riveissään myös useita vanhalla mantereella kuluneella kaudella loistaneita pelimiehiä.

– Veikkaan, että tänä vuonna kolme parasta joukkuetta tulevat Euroopasta. Se tarkoittaa sitä, että Tshekki on vahva, Venäjä on vahva ja Ruotsi on vahva. Ikuinen klisee on, että Suomi on suosikki neljän parhaan joukkoon. Kun nyt tarkastelee joukkueiden kokoonpanoja ja näkee, että on poikkeuksellinen vuosi, se sataa ehdottomasti Suomen laariin, Mertaranta ennakoi.

Suomen kokoonpanosta puhuttaessa sinivalkoinen selostajaääni nostaa joukosta ennen kaikkea kaksi nimeä.

Anton Lundell kiinnostaa minua todella paljon monessa mielessä. Jos miettii Kaapo Kakon MM-kisoja kahden vuoden takaa, ne alkupelit menivät ihan lennossa. Se sitten siitä pikkuisen hiipui. Minua kiinnostaa näin nuoren pelaajan kohdalla, millainen hänen turnauskestävyytensä on. Hänhän on äärimmäisen lahjakas pelaaja ja hieno urheilija.

– Toisessa päässä seuraan ehdottomasti Petri Kontiolaa. Jos mietitään, minkälaisen tykkikauden hän pelasi Liigassa. Kontiola on edellisen kerran ollut MM-kisoissa vuonna 2015 eli kuusi vuotta sitten. Tässä on vähän sellainen Raipe-ilmiö. Raipe (Helminen) jäi aikoinaan melko aikaisin maajoukkuekuvioista pois, mutta sitten Curren (Lindström) ja Aran (Hannu Aravirta) aikana hänet kaivettiinkin naftaliinista esiin, ja loppu on historiaa, Mertaranta muistelee viitaten osaltaan MM-95-kevääseen.

Suomi kohtaa lauantaina kisojen avausottelussaan USA:n. Sunnuntaina on vastassa Kazakstan.