Kansalle tärkeä Liiga tehnyt kaiken terveyden eteen – ja jäänyt epäreiluun rakoon? ”Kun tulee MM-pokaali ja päästään lavalle, niin sitten näitä kyllä korostetaan”

© Kuva: Ilari Isotalo

Koronavirustilanne on räjähtänyt Suomessa taas niin pahasti käsiin, että useassa maakunnassa puhutaan leviämisvaiheesta. Sen takia Liigassa on jäljellä tällä hetkellä enää kaksi joukkuetta, jotka saavat pelata kotipelejään.

Yksi kotipelit kesken jättäneistä joukkueista on viime kauden sensaatio, ja tänä syksynäkin hyvin esiintynyt KooKoo. Sen toimitusjohtaja Sakari Välimaa ei osaa erinäisten epävarmuustekijöiden takia ottaa kantaa siihen, olisiko kauden keskeyttäminen kokonaan järkevää vai kannattaisiko pelejä pelata, sen minkä pystyy.

– Mutta tuntuu, että meitä ajetaan koko ajan ahtaammalle ja ahtaammalle. Täytyy muistaa, että tämä on pelaajien ja seurojen työtä edelleen. Liiga on sadanmiljoonan bisnes. Se työllistää suoraan noin tuhatta ihmistä ja välillisesti 1 500 lisää, Välimaa painottaa.

– Olen yrittänyt sanoa, että en ole huolissani vain Liigasta tai urheilusta, vaan tapahtuma-alasta yleensä. Ymmärrän terveyspuolen, ei siitä ole kahta sanaa. Ihmisen terveyttä tai henkeä ei saa tietoisesti saattaa vaaraan, mutta tätäkin kautta tulee rumaa jälkeä.

Välimaa viittaa eri tapahtumien perumiseen ja siirtämiseen.

– Jos tapahtuma-alalla ei ole töitä, niin kuka järjestää festivaaleja ja muita, kun ihmiset hakevat pian töitä muualta? Tämä on iso huoli.

Tuntuu, että urheilua sorretaan jatkuvasti. Esimerkiksi liigakatsomoissa koronavirus ei tiettävästi ole levinnyt nimeksikään, eikä sen puoleen seuroissakaan – tai sanotaan vaikka, ettei ainakaan yliampuvan pahasti verrattuna muuhun maailmaan.

– Nostaisin tässä pinnalle yleisesti urheilun, kulttuurin ja tapahtuma-alan. Meidät on helppo laittaa kiinni, kun tulee vaikeuksia.

Kohtuuttomuus

Välimaa heittää pallon jutun kirjoittajalle.

– Kuvittele tilanne, jossa olisit sinä ja kitara, ja olisit myynyt jonkun konserttitilan 500 ihmiselle. Olisit järjestänyt vastuullisesti kaikille 500 maskit, käsidesit ja turvavälit 1 000 ihmisen tilaan. Et saa kuitenkaan pitää sitä, mutta voit pitää kitaran ja mennä sen kanssa karaokeravintolaan ja laulaa siellä yhteentoista asti? Yksinkertaiselle lappalaispojalle kuulostaa oudolta.

Kieltämättä kuulostaa oudolle savolaissyntyisenkin korvaan. Ei siitä mihinkään pääse.

Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä oli sanonut Ylelle, että ”aina on järkeä, kun pelit ja kausi menevät eteenpäin”. Ne kuulemma pelaavat, ketkä pystyvät.

– Urheilun, kulttuurin tai viihteen tapahtuma voi olla monelle viikon kohokohta elämässä. Lasten liikunta voi olla jollekin pakopaikka jostain pahasta olosta tai vastaavasta. Saa toteuttaa itseään, saa kuulua yhteisöön tai joukkueeseen, Välimaa peräänkuuluttaa.

– Nämä jutut ovat henkisestä näkökulmasta isoja arvoja.

Nyt näitä kaikkia sorretaan vaikeuksien keskellä.

– Kun tulee MM-pokaali ja päästään samalle lavalle mestareiden kanssa, niin sitten näitä asioita kyllä korostetaan.

Niin se eittämättä menee. Liiga, sen pelaajat ja etenkin maajoukkue, Leijonat, ovat koko kansan juttu ja ykköspuheenaihe silloin, kun Suomi voittaa MM-kultaa – tai ylipäätään edes pelaa. Tuntuu, että valtakunnassa vallitsee silloin yleinen onnellisuus. Nyt kiekko, parhaimmillaan ihmisten henkinen voimavara ja kansaa yhteen tavalla tai toisella johtava tekijä ei tunnu saavan mitään valtakunnan vastakaikua ainakaan valtiovallalta.

Epäreiluus

Aluehallintovirastot alkoivat latomaan kovia ehtoja tiskiin yllättäen, nopealla tahdilla.

– Tämä tilanne nätisti sanottuna yllätti meidät. Jokaisella on ollut hyvät välit sote- ja avi-piiriin. Erään ministerin suulla on puhuttu, että näitä ratkotaan alueellisesti. Yhtäkkiä paikkakuntia lyödään kiinni läpi linjan. Aika moni on kierrellyt ja kaarrellut ja sanonut, että päätökset ovat tulleet ylempää. En tiedä sitten, että kuinka ylhäältä.

– Vaikea ottaa kantaa tähän enempää, kun tämä on vain sitä, mistä itse olen keskustellut ihmisten kanssa.

– Kun työnteko kielletään, niin kyllähän se kova paikka on.

Välimaa korostaa toistamiseen ymmärtävänsä terveyden merkityksen, mutta…

– Toivoisin, ettemme olisi oma saarekkeemme, vaan osa omaa yhteiskuntaa. Ammattiurheilu on yhtä kovaa työtä, kuin vaikka sinunkin työ, Välimaa sanoo haastattelijalle puhelinlinjojen läpi.

– Kokonaiskuvassa urheilu, kulttuuri ja viihde on ottanut kovaa hittiä. Eikä puhuta pelkästään viimeaikaisista jutuista, vaan mennään taaksepäin pitkän aikaa.

– Minun mielestä jokaisen työtä pitää kunnioittaa.

LUE MYÖS:
Nyt meni pipariksi Liigassa – mikä ihmeen suihkutuomio se tämä oli? Kiekkopersoona: ”Tuomarit ja kurinpito virheen merkiksi lapanen pystyyn anteeksipyynnön kera!”

Näkökulma: Hirmuhankintoja tehneen liigajoukkueen luotsin neronleimaukset voivat johtaa sensaatioon: ”Vastustajan lisäksi paikalla on vähän muitakin demoneja”

Sport liitää ihmeellisessä voittoputkessa uusien hankintojen ansiosta – Risto Dufvalta käsittämätön kommentti Tappara-voiton jälkeen

“Ei monen sipuli kestäisi”: Liigaseuran jäseneltä painava viesti – sarjassa tehty kaikki selviytymisen eteen, mutta pelit menossa taas jäihin