SuomiKiekko käy läpi ennen liigakauden alkua päivittäin yhden joukkueen siten, että runkosarjan voittajaksi arvioitu joukkue-ennakko julkaistaan viimeisenä. Tässä ennakossa esille nousee siis runkosarjassa arvioidemme mukaan 8. sijoittuva TPS.

Mihin vie TPS:n tie?

Joukkueen valmentajistossa on tapahtunut iso myllerrys, kun päävalmentajan vastuun ottaa Raimo Helminen, apunaan Kimmo Rintanen ja Sami Salo. Luotsit ovat taatusti arvostettuja pelaajien keskuudessa, mutta toisaalta meriittejä Helmisellä päävalmentajana ei ole. Hän on onnistunut luotsaamaan Nuoret Leijonat kahdesti mitalien ulkopuolelle alle 20-vuotiaiden MM-jäillä.

TPS:ssä on toistakymmentä ulkolaista, joiden tulee ehdottomasti vastata huutoon – muuten joukkue lässähtää taas aiempien vuosien tapaan. Jatkuvat epäonnistumiset ovat liikaa, ja nyt etenkin ulkomaalaishankintojen mahdollinen pettäminen olisi hirvittävä farssi. Jotenkin joukkueen kokoonpanossa on nähtävissä potentiaalia, mutta ulkomaalaisia kohtaan ei voi liikaa asettaa toiveita.

Turussa lienee sama laulu kuin Lahdessa paikallisen Pelicansin toimesta: Luvassa todellinen riman ylitys tai karmea floppi. Jälkimmäiseen on helpompi uskoa uuden valmentajiston ja vahvistusten ollessa kaikkea muuta kuin vakuuttavia. Pelaajana legendaarisen uran tehneellä Helmisellä on kaikkea muuta kuin helppo paikka nostaa syvälle uponnut TPS ylös.

Viisi väitettä

1. väite – TPS maksaa kovaa hintaa ”jostain paikasta kuuden joukkoon” hommaamalla kaksi ketjullista ulkomaalaisia pelaajia – jotka ovat kaiken kukkuraksi kysymysmerkkejä. Lähdepä siinä tekemään tulosta, kun niskassa on odotukset, joiden mukaan on käytännössä pakko onnistua.

Hyökkääjien Timur Ibragimovin, Ruslan Iskhakovin, John Kestnerin, Austin Ortegan ja Evan Weingerin sekä pakkien Alen Bibicin, Oliver Bohmin ja Johan Ivarssonin hankkiminen on onnistunut veto, jos joukkue yltää esimerkiksi välieriin. Kuilu on iso, sillä muu tulos olisi yksiselitteisesti katastrofi.

2. väite – Nimi ei takaa menestystä: MM-kisojen mitalisuorasankari Helmisen meriitit pelaajana tietävät kaikki, mutta kuten jo todettua, penkin takana tulos ei ole ollut hääppöistä. Joskus tulee mielee, että onko TPS tehnyt mainittuja hankintoja hätänappia painaen, koska syvältä on nyt kertakaikkiaan päästävä pois.

3. väite – TPS:n junnut kärsivät ulkomaalaisten saatua ”kiintiöpaikkoja” kokoonpanoon. Missä pelaavat esimerkiksi Olli Kaskinen, Aleksi Anttalainen ja Elias Laitamäki, kun pakistoon on tyrkyllä neljä ulkomaalaista nimeä? Kaikki tietävät seuraukset, jos nämä saavat ilmaislippuja kokoonpanoon nuorten kotimaisten edestä, pelaamisen tökkiessä silti.

4. väite – Itse asiassa pakiston peluutus aiheuttaa seurassa sisäisen sodan. Joukkue näyttää valinneen saman linjan kuin aiemminkin, eli kilpailu sorsii omia – vai mitä tapahtui aikanaan esimerkiksi Elmeri Eroselle, Niklas Frimanille, Martin Bergerille ja Veli-Matti Vittasmäelle? Kaikki lähtivät Turusta hiiteen.

5. väite – TPS ei tee mitään turkulaista kiekkotekoa. Joukkue on Turun alueen kiekkomonopoli, mutta edustusjoukkuetta ei voi sanoa turkulaiseksi. Joukkue haalii niitä näitä nimiä sieltä täältä, kun omat junnut jäävät jalkoihin. Toki katsojia täysin uusiutunut nippu vetänee, ja se on näinä päivinä erityisen tärkeää.

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Ukko-Pekka Luukkonen – Liki kaksimetrinen, hyvin liikkuva ja paljon kehittynyt vahti on yksi TPS:n harvoista potentiaalisista hankinnoista. Tuonee iloa Turkuun. Vahinko vaan, että hän on lainapelaaja.

Alen Bibic – Lähes kaksimetrinen ja satakiloinen pakki ei ole koskaan juhlinut tehoilla. Tällä hetkellä käyttöarvoa on vaikeaa arvella isoksi, vaikka oman maalin edessä lienee annettavaa. Liekö näkee edes joulua Turussa? Oikeastaan täysin samat sanat pätevät myös Bohmiin.

Juhani Jasu – Tapparasta tulleesta Liigan perushyvästä sentteristä on luultavasti pitkässä juoksussa TPS:lle enemmän iloa kuin suuresta osasta ulkomaalaishyökkääjistä. Jasu on kokenut, rutinoitunut ja rauhallinen, voittava pelaaja.

Austin Ortega – TPS:n uusista ulkomaalaishyökkääjistä Ortega lienee tulosorientoitunein – hän iski viime kaudella Saksan DEL-liigan 52 runkosarjapelissä tehot 18+22=40 (-3). Tuo ei turkulaisittain ikävä kyllä ole mikään ihan hirveän maaginen meriitti. Weinger takoi parilla kaudella parisenkymmentä pinnaa per sesonki AHL:n San Jose Barracudassa.

Näin runkosarjassa käy

Jos oli ex-luotsi Kalle Kaskinen viime kaudella kovassa paikassa luotsina, niin sama koskee Helmistäkin. Jos joukkueessa on aiemmin ollut johtajina valmentajiston lisäksi esimerkiksi Tomi Kallio, Henrik Tallinder, Eric Perrin, Ilkka Heikkinen tai Ilari Filppula ja maalivahtipelaaminenkin on onnistunut tiettyyn pisteeseen asti, niin nyt tälläkin saralla on kysymysmerkkejä – vain ja ainoastaan ison muuttuvuuden takia. Moni pinnalle nouseva seikka koskee nyt nimenomaan tätä, rosterin elävyyttä.

Viime kaudella TPS:ssä tuskin oli helppoa pelata, joten nyt on aika uuden arjen. Silloin palloilujoukkue vaatii urheilussa ylipäätään rautaista johtajuutta – sitä koko TPS:n organisaatiossa ei liiaksi kyllä ole. Materiaali riittää kaukalossa johonkin.

Runkosarjan 8. sija.

Valmennus

Päävalmentaja: Raimo Helminen
Valmentajat: Kimmo Rintanen, Sami Salo
Maalivahtivalmentaja: Ari Moisanen

Kokoonpano

[table id=38 /]

Lue aiheeseen liittyen myös

TPS:n kyntäminen ja huono kalaonni eivät latista Lauri Pajuniemeä – läpimurron tehnyt maajoukkuemies katsoo tulevaan rohkeasti: ”Pystyn olemaan rehellinen tavoitteissa”