Lauri Pajuniemi kuulostaa puhelimen läpi reippaalta ja analyyttiseltä, vaikka jääkiekkokausi loppui maaliskuun puolessa välissä tylyllä tavalla. Porin kaupunkiin kuuluvassa entisessä Lavian kunnassa mökkeilevällä hyökkääjällä ei tahdo olla kalaonneakaan.

– Kyl nyt on ollu erittäin heikolla saannilla. P*rse on jäässä, veneen penkki on sen verran kylmä, TPS:ssä kultakypärää kantanut NY Rangers -varaus virnistää murteella.

Puhelimen läpi pystyy päättelemään, että arki vaikuttaa hymyilevän niin hyvin kuin se mahdollista on.

– Ei tässä mitään. Pikkuveljen kanssa olen, käydään kalastelemassa, treenaamassa ja lenkkeilemässä. Turussa ei ole salit auki, eikä ole tekemistä.

Ristiriitainen kausi, läpimurto…

Pajuniemen kautta kuvastanee parhaiten sana ristiriitainen. TPS kynti, vaihtoi luotsia, nousi lähelle jatkopaikkaa, mutta lopulta pudotuspelipaikat jäivät haaveeksi – kuten kaikilla muillakin. Toisaalta samalla hyökkääjä iski tehoja huikeaan tahtiin ja murtautui maajoukkueeseen.

– Tietysti ikinä ei voi olla tyytyväinen omiin suorituksiin, jos joukkue häviää, valmennusjohto antaa vastuuta, ja jos ei pysty ratkomaan, filosofoi Pajuniemi, keneltä suuri yleisö odottaa tehoja pelistä toiseen.

Kultakuupan maalit jakautuivat viime syksystä kevääseen kuukausittain varsin nousujohteisesti: 2, 4, 6, 7, 4 ja 3.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Tuli pieni suvantovaihe ja olin katsomossa istumassa ja syömässä popcorneja alkukaudesta.[/nosto]

– Missään kohtaan ei tullut paniikkia, etteikö tulis maaleja. Kokonaisuudessa omaan tekemiseen olen tyytyväinen. Pystyin tekee läpimurron, mitä on kaivattu.

Pelaaja todisti muutakin kuin maaleja.

– Tuli pieni suvantovaihe ja olin katsomossa istumassa ja syömässä popcorneja alkukaudesta, Pajuniemi hymähtää.

– Pystyi kaivamaan kuitenkin draivia ja tiesin, että kun paikkoja on, niin menevät ne maaliinkin. Valmentajakin vaihtui.

Kalle Kaskisen vaihtuminen Marko Virtaseen teki pelaajalle hyvää. Sitä Pajuniemi ei kiellä.

– Jotain oli tehtävä. Loppupeleissä päävalmentaja joutuu ottamaan luodin. Pelaajat on vastuussa omasta tekemisestä, että mitä he tekevät jäällä.

Joulun aikaan pelattu Spengler Cup oli TPS:lle hyvä kokemus, vaikka vuoden 2018 mestarin, eli KalPan kaltaista menestystä ei tullutkaan.

– Saimme käytännössä uuden alun, pyrittiin saamaan uusia pelillisiä juttua. Spengler Cupissa sitten tuntui, että peli alkaa toimimaan, TPS-kasvatti muistelee viime syyskautta.

Tamperelaislähtöinen pistelinko on tyytyväinen myös siihen, miten joukkue taisteli loppuun asti.

– Panosta oli käytännössä loppuun asti.

Pajuniemi teki tavallaan mitä tahtoi, vaikka TPS ui syvissä vesissä. Vuonna 1999 syntynyt läpimurto tehtaili kauden 49 ottelussa tehot 26+14=40 (-12), koko sarjan maalipörssissä irtosi jaettu kakkossija. Pelaaja oli tässä tilastossa joukossa, jonka muut timantit edustivat kärkipään porukoita.

[nosto tasoitus=”oikea”]- Kyllähän joka vuosi lähdetään pelaamaan mestaruudesta ja varmaan siksi on kiinnostava seura.[/nosto]

Nämä faktat sekä TPS-paidan kantaminen tarkoittavat sitä, että Pajuniemi on suomalaisen kiekkoväen puheissa alati.

– Kyllähän joka vuosi lähdetään pelaamaan mestaruudesta ja varmaan siksi on kiinnostava seura. Tällä kaudella varsinkin oltiin otsikoissa, kun alku ei lähtenyt hyvin. Media tuppaa kirjoittamaan kaikennäköistä.

– Onhan tää perinteinen seura ja hirveät resurssit. Pelaajatkin on hyviä. Ihan rehellisesti sanottuna tämä kausi meni penkin alle, ensi kaudella on kasvojen pesun paikka.

Lauri Pajuniemen pyllähdykset jäivät vähiin, vaikka TPS oli vaisu. KUVA: Juha Tamminen.

Outo loppu

Suurlupaus edusti TPS:n liigajoukkueen ja Leijonien lisäksi alkukeväästä myös TPS:n A-nuoria ikäluokan SM-liigan pudotuspeleissä. Turkulaisjoukkue pudotti 1. kierroksella Jukurit, puolivälierissä TPS kairasi vierasvoiton ennakkosuosikki Kärpistä 11. maaliskuuta luvuin 5-2. Pajuniemi pelasi tuossa ottelussa ykkösketjun oikeassa laidassa, ketjukavereinaan tutut Markus Nurmi ja Juuso Pärssinen.

– A-junnuihin mentiin ketjuna mukaan ja ajateltiin, että haetaan kannu Turkuun. Käytiin ryöstämässä se eka vierasvoitto ja sitten kausi lyötiin pakettiin. Aika karu tapa lopettaa.

[nosto tasoitus=”vasen”]- A-junnuihin mentiin ketjuna mukaan ja ajateltiin, että haetaan kannu Turkuun.[/nosto]

Jos pudotuspelit olisivat jatkuneet Turussa, olisi TPS:n ja Kärppien kohtaamiseen tullut Pajuniemen tietojen mukaan peräti 4 000-5 000 silmäparia.

– Se olisi ollut monelle pelaajalle uran huippuhetkiä ja kohokohtia. Olisi ollut hienoa luoda kiekkobuumi ja toistaa esimerkiksi se, mitä Rantasen Mikko teki vuonna 2015.

Colorado Avalanche -hyökkääjä johdatti TPS:n ikäluokan Suomen mestariksi tuolloin. Nousiaisten timantti muuten iski silloin seitsemässä pelissä hämmentävät tehot 6+8=14 (+9).

Mitä seuraavaksi?

Se on selvä, että suurlupauksen juhannuksena 2018 viidennellä kierroksella varannut NY Rangers on tietoinen Pajuniemen urakaaresta. Vaikka pelaajalla on sopimus TPS:ään, uskaltaa hän puhua taalaliigasta.

– Kyllähän NHL on tavoite henkilökohtaisesti. Ajattelen, että on ehkä vielä kaukainen tavoite. Lähtökohtaisesti yritän vetää toisen hyvän kauden Liigassa, maajoukkuemies näkee.

Koska maajoukkueessa ensiesiintyminen on jo tapahtunut, pyrkii Pajuniemi jatkamaan tällä polulla. Debyytti oli Pajuniemelle tämän sanojen mukaan hieno juttu.

[nosto tasoitus=”oikea”]- En olisi ikinä kuvitellut, että näin nuorena saisi pelata A-maajoukkueessa.[/nosto]

– En olisi ikinä kuvitellut, että näin nuorena saisi pelata A-maajoukkueessa, alle 20- ja alle 18-vuotiaiden MM-kisoista turhan usein rannalle jäänyt 20-vuotias iloitsee.

– Kun pääsin sinne, niin tiesin, että oon kehittynyt pelaajana ja päässyt eteepäin. Sain positiivisen palautteen.

Ensi kaudella Pajuniemi tavoittelee vakiopaikkaa Euro Hockey Tourilta.

– Ja että pystyisi tappelemaan MM-kisapaikasta. Sen pystyy myöntämään, pystyn olemaan rehellinen tavoitteissa.

Nyt jutun tekijä lopettaa tenttaamisen, ja jättää Pajuniemen rauhaan metsän keskelle.

– Itselle tämä on rauhoittumisen paikka. Mökillä pääsee rauhottumaan, tykkään kalastamisesta. Voi mennä neljä, viisikin tuntia.