SaiPa – kausiennakko 2020-21: Tero Lehterän argumentit riittävät, mutta SaiPan kapea paketti ei kanna pudotuspeleihin

© Kuva: Juha Tamminen

SuomiKiekko käy läpi ennen liigakauden alkua päivittäin yhden joukkueen siten, että runkosarjan voittajaksi arvioitu joukkue-ennakko julkaistaan viimeisenä. Tässä ennakossa esille nousee siis runkosarjassa arvioidemme mukaan 14. jäävä SaiPa.

Mihin vie SaiPan tie?

SaiPan tie ei vienyt viime kaudella muuhun kuin umpikujaan. Ajoittain nähtyjä ennakkoluulottomia ja rohkeita esityksiä seurasi turhan usein täysi pelillinen farssi. Lappeenrannan viime kaudesta paljon kertoi maaliskuun alussa pelattu merkityksetön HPK-tappio.

Kisapuiston lehtereillä oli päätöserässä niin hiljaista, että SaiPan Jere Seppälän v-kirjaimella alkanut huuto raikui läpi hallin – saipa se yleisön hymähtämään. Siihen ne hymähdyksen sitten pitkälti jäivätkin.

Päävalmentaja Tero Lehterä sai faneilta eräässä kotipelissä täyslaidallisen, kun hänelle vaadittiin potkuja. Kuvaavaa tämäkin: Jos SaiPa oli otsikoissa, oli syy tähän kerta toisen perään kovin negatiivissävytteinen.

Kun joukkue ei ole viime kaudesta vahvistunut mitenkään erityisesti, ei alkavastakaan talvesta ole odotettavissa mitään kummoista riemunkarkeloa.

Viisi väitettä

1. väite – SaiPa lässähti viime kaudella pudotuspeleistä ulos ajoittaisten farssien takia. Lehterällä riittävät argumentit ja luotsi nauttinee pelaajien arvostusta – vaikka kotifanit antoivat viime kaudella epäluottamuslauseen – mutta pelaajistosta johtotähdet puuttuivat talvella. Pahimmat takaiskut tähän ovat entisestään kippari Ville Kohon uran lopettaminen sekä Anssi Löfmanin lähteminen Jukureihin.

2. väite – SaiPan hyökkääminen voi olla parhaimmillaan ja kotonaan tuhoisaa Jarno Koskirannan ja Tomas Zaborskyn johdolla – eliittipelaajia, jotka kaivavat paikkoja vaikka tyhjästä, mutta leveys ei riittäne.

3. väite – Idän Sputnikit on turhan tasapaksu lauma, josta ei löydy yhtä selkeää vahvuutta. Ajoittain se pystyi viime kaudella polkemaan etenkin Lappeenrannassa vastustajia ahdinkoon hyökkäyspään painostustensa myötä, mutta kapean hyökkäysosaston myötä nuo tuskin tulevat leimaamaan tekemistä pelistä toiseen.

4. väite – SaiPan negatiivisten tulosten lisäksi Lappeenrannassa puhuttaa ensi kaudella sen legendaarisen kotihallin Kisapuiston kunto, jossa katto vuotaa isäntien pakiston tavoin pahasti. Kokipa halli kaiken ”hyvän” lisäksi myös tulipalon viime keväänä.

5. väite – Idän Sputnikit kaipaisi arkeensa jotain mainitun kaltaisia, otsikkotilaa tuovia seikkoja – mutta ei missään nimessä negatiivisia. TokiKoskirannan saapuminen Lappeenrantaan on positiivisvivahteinen seikka, mutta muuten SaiPa on turhan tasaista massaa. Ei ole oikein mitään maagista pelillistä asiaa, jonka vuoksi joukkue yltäisi jatkoon.

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Matej Tomek – Esimerkiksi rapakon takana, nuorten MM-kisoissa ja Slovakian pääsarjassa pikkumustia kopannut vahti on torjunut kausikohtaisesti maksimissaan noin 30 peliä per runkosarja. Viime kaudella Slovakiassa pinnat nousivat liki 93:een, ja samaa on toivottavasti SaiPa-lasien läpi myös nyt. Vahti on ennakko-odotusten mukaan yksi joukkueen harvoista johtotähdistä.

Jacob Moverare – Jotenkin yllättävä veto, Moverarea ei olisi osannut yhdistää ehkä ihan ensimmäisenä SaiPaan. Muun muassa alle 20- ja alle 18-vuotiaiden MM-hopeamitalisti on Los Angeles Kingsin neljännen kierroksen varaus juhannukselta 2016, mutta polku ei ole vienyt koskaan edes AHL:ään. Saisiko pari viime kautta SHL:ssä pelannut pakki vihdoin SaiPassa johtotähden roolin? Sitä kaipaisi joukkue ja sitä kaipaisi pelaaja.

Jarno Koskiranta – 33-vuotias meritoitunut hyökkääjä, KHL-mestari ja MM-hopeamitalisti on juuri sitä, mitä harmaan massan SaiPa tarvitsikin: Todennäköisesti tehomies, ratkaisija ja johtaja – johtaja niin kentällä kuin kopissa. Tietysti Löfmanin ja Kohon paikkaaminen ei ole maailman helpoin puuha.

Näin runkosarjassa käy

Sanotaan nyt vielä kerran, että ilman jonkintyyppistä “räjähdystä” Lappeenrannassa ei kevättä nähdä. Pitäisi tulla lisää koskirantoja, jotta onneton hyökkäys vahvistuisi potentiaaliseksi pelotteeksi – viime kaudella SaiPa teki Liigassa toiseksi vähiten maaleja.

Kun pakistokaan ei ole sarjan ihan kärkipäätä, on yhtälö karu niin kotiaskissa kun vieraissa. Jos joukkueen koti- ja vieraspelien tekemisessä tulee näkymään selvä ero jommankumman ollessa toista parempaa, voi SaiPa liitää ajoittain. Viime kaudella joukkue oli niin Lappeenrannassa kuin keikkapeleissä näiden sarjataulukoiden kärkikymmenikön puolella.

Runkosarjan 14. sija.

Valmennus

Päävalmentaja: Tero Lehterä
Valmentaja: Kari Martikainen
Valmentaja: Tuomo Ropo
Maalivahtivalmentaja: Janne Valtonen
Fysiikkavalmentaja: Mikko Paunonen

Kokoonpano

#MaaPelaajaPPPelipaikkaIkä
1Severi AuvinenMVMaalivahti12.05.2001
30Matej TomekMVMaalivahti24.05.1997
31Juho MarkkanenMVMaalivahti06.04.2002
53Niclas WesterholmMVMaalivahti13.08.1997
4Jimi JalonenPPuolustaja21.04.1996
6Joel OlkkonenPPuolustaja05.02.1993
7Mario GrmanPPuolustaja11.04.1997
26Markus Kojo (A)PPuolustaja30.03.1994
28Jacob MoverarePPuolustaja31.08.1998
38Simo-Pekka RiikolaPPuolustaja05.02.1992
45Veeti VainioPPuolustaja16.06.1997
49David BernhardtPPuolustaja01.12.1997
10Micke SaariKHKeskushyökkääjä19.04.1994
12Topi PiipponenVH/OHVasen/Oikea laitahyökkääjä02.05.1997
13Joni NikkoVHVasen laitahyökkääjä31.05.1994
16Filip KrivosikKH/OHKeskushyökkääjä/Oikea laitahyökkääjä27.03.1999
19Jaakko LanttaKHKeskushyökkääjä22.04.1996
21Matias MäntykiviKHKeskushyökkääjä21.06.2001
22Santeri VirtanenKHKeskushyökkääjä11.05.1999
23Ville PetmanKH/VHKeskushyökkääjä/Vasen laitahyökkääjä18.01.2000
29Veikko LoimarantaKHKeskushyökkääjä21.12.2000
39Valtteri OjantakanenVHVasen laitahyökkääjä16.09.2000
40Jarno Koskiranta (C)KHKeskushyökkääjä09.12.1986
55Tomi Iso-MustajärviKHKeskushyökkääjä07.05.1992
67Tomas ZaborskyVHVasen laitahyökkääjä14.10.1987
72Elmeri Kaksonen (A)VH/OHVasen/Oikea laitahyökkääjä12.02.1987
80Ville VainikainenVH/OHVasen/Oikea laitahyökkääjä26.01.1994

Lue aiheeseen liittyen myös

Juhlailta pieleen – liigakonkarin uskomattomalle uralle karu loppu ilman katsojia: ”Viimeinen matsi on ollut pitkään mielessä ja olen mietiskellyt sitä”

Tapparan nöyryyttävästi upottanut suurlupaus murtautui Liigaan – on nyt valmistumassa ylioppilaaksi: ”En tiedä, miten meni – omasta mielestä ihan ookoo”

“Pa*ka systeemi” – Liigan sarjajärjestelmä puhuttaa! Mitä SaiPa- ja Jukuri-ihmiset ajattelevat tästä, entä mitä he tuumaavat yleisömääristä?