Tajusitko? Leijoniin murtautunut HIFK-tähti pystynyt ihmeelliseen tilastofaktaan: ”Ei siellä mitää taikatemppuja kannata tehä – jalkakikkoja tai muita”

© Kuva: Ilari Isotalo

HELSINKI. Maajoukkueessa vasta kolme ottelua pelanneen Frans Tuohimaan uran alku Leijonissa on ollut luokkaa maaginen. HIFK-vahti kiskaisi aiemmin kaudella Ruotsin reppuun maalin, torstaina hän nollasi Venäjän Suomen 3-0-voitossa EHT-ottelussa.

– Totta kai tosi hyvä fiilis. Paha sitä on muuta sanoa, Tuohimaa hehkuttaa viitaten nollapeliin.

Nollapeli nousee Liigassa pikkumustia tällä kaudella 90,18 prosentin varmuudella napsineen Tuohimaan omassa rankingissa korkealle.

– Meneehän se tosi korkeelle. Tietysti voitoista pelataan. Nolla on hyvä henkilökohtainen plussa. En osaa sanoa, mihin toppiin menee, mutta korkealle.

Venäjän nollaaminen oli mielissä pitkin taistoa.

– Niin kauan se on mielessä, kun ei ole yhtään maalia mennyt. Yrittää aina keskittyä seuraavaan kiekkoon.

Tällä kaudella Liigassa ja Leijonien paidassa pisteille on noussut noin kymmenkunta pelaajaa. Yksi heistä on Tuohimaa, jonka saldo Liigassa on 0+2=2.

– Se syöttöpiste taisi tulla torjunnan jälkeen. Muistankin sen, mutta pyrin pelaamaan paljon mailalla. Luotan siihen, et mä pystyn käsittelee kiekkoo hyvin, ja että pystyn auttaa pakkeja ja omia muita pelaajia.

– Ei siellä mitää taikatemppuja kannata tehä – jalkakikkoja tai muita. Yleensä pelaa simppelisti omille. Jos pystyy vaikka voittaa alueen jossai kinkkisessä tilanteessa, niin kyl mä yleensä pyrin sen ite tekemään, maalivahti virnistelee.

Helsingin jäähalli on HIFK-vahdille tuttu paikka.

– Täällä maajoukkuepaidassa pelaaminen on hienoa, ainutlaatuinen kokemus. Varmasti muistaa tänkin aina.

Maalivahti siirtyi joukkuetovereidensa kanssa viikonlopuksi Ruotsiin, jossa Leijonat punnitsee turnauksen viimeisissä peleissä isäntämaan ja Tsekin. Venäjä-pelistä oli löydettävissä joitain eroja Liigaan verratessa.

– Emmä osaa sanoa, eri joukkue ja erilainen systeemi. Heillä oli nuori ja nälkäinen ryhmä, jossa oli semmoista taitoa. Yrittelivät harhautella tossa suorissa hyökkäyksissä meidän pakkeja, ei ehkä laukoneet jaloista. Ihan suoraa vastausta en osaa sanoa.

Yhtä kaikki. Tuohimaan alku Leijonissa on ollut luokkaa maaginen. Ovatko Sveitsin MM-kisat mielessä?

– Niin no. Varmaan valehtelisin, jos sanoisin, ettei oo ollenkaa mielessä. Tosiaan siihen vaikuttaa monia asia ja päätyö tehää kuitenkin seurajoukkueessa. Siellä tarvii onnistua koko ajan, mutta ei tää varmaa hallaa tee sille.