Vuoropuhelussa Liigan kriisijoukkue – onko Pelicansin syksyssä mitään hyvää? ”Kyntäminen onkin hyvästä, koska nyt silmien on pakko aueta toimistossa”

© Kuva: Juha Tamminen

Liigan syyskausi on takana, ja nyt joukkueet ovat paraikaa ansaitusti joulupatojen ja muiden -herkkujen ääressä. Mutta mitä ajatuksia Liigassa syvälle pudonnut Pelicans herätti Toni Tuomalan ja Miska Miettisen mielissä?

Toimittajat heittivät toisilleen väitteitä nostaen esille pari negatiivista ja pari positiivista seikkaa.

Tuomalan väite: Ville Niemisen potkut oli valtava virhe, koska Pelicansilla ei ole korvaavaa nimeä tilalle. Nyt kausi on vedetty viemäristä alas, ja vain toisten seurojen sukellus pelastaa lahtelaiset jumbopaikalta.

Miettisen vastapallo: Potkut oli virhe, mutta vieläkin suurempi virhe, tai pikemminkin epäkohta oli Pasi Nurmisen lähteminen. Hänen lähtönsä näkyy kaikkein eniten suoraan tuloksissa ja ilmeessä. Missä on Pelicansin tyypillinen, aggressiivinen ja raivokas hyökkääminen?

Missä on Pelicansin tyypillinen, aggressiivinen ja raivokas hyökkääminen?

Nieminen olisi todennäköisesti saanut jossain vaiheessa ryhtiä, mutta aiemmin syksyllä K-Vantaasta nelikakkosta saanut Jesse Welling ei näytä saavan aikaan mitään muuta kuin turhia höpinöitä hyvistä treeneistä ja vastaavista. Tuleeko hänestä käsittääkseni ensimmäinen luotsi koskaan, joka saa yhden kauden aikana monoa päävalmentajan paikalta kahdesta eri joukkueesta ja kahdesta eri sarjasta?

Tuomalan väite: Pelicans lähti kauteen ala-arvoisella pakkikalustolla, joka on ollut valmennuksen lisäksi joukkueen isoimpia heikkouksia läpi kauden.

Miettisen vastapallo: Osaksi samaa, osaksi eri mieltä. Pakisto ei ollut mikään hulppea, ja nyt se vasta sekaisin onkin. Lähtökohdat tulevan rakentamiseen ovat auttamatta surkeat, kun esimerkiksi Ossi Ikonen JYPistä sekä Janne Jalasvaara ovat mukana vain osa-aikaisilla pesteillä. Mitä ihmeen logiikkaa tässäkin on?

Lähtökohdat tulevan rakentamiseen ovat auttamatta surkeat, kun esimerkiksi Ossi Ikonen JYPistä sekä Janne Jalasvaara ovat mukana vain osa-aikaisilla pesteillä. Mitä ihmeen logiikkaa tässäkin on?

Tästä päästään aasinsillalla Pelicansin ehkä vieläkin suurempaan ongelmaan: Avainpelaajat vaihtuvat kuukaudesta ja kaudesta toiseen, ketjupaletti elää jatkuvasti liian hervottomana. Miettikää, että viime kauden joukkueesta lähtivät muun muassa Jussi Olkinuora, Oliwer Kaski, Mikko Kousa, Jesse Saarinen, Hynek Zohorna ja Miska Siikonen. Rakenna siinä sitten toimivaa konseptia, jos koko ykköskuusikon tasoinen nippu lähtee.

Wellingillä ei ole mitään syytä hymyyn. KUVA: Juha Tamminen.

Miettisen väite: Pelicansin kyntäminen onkin hyvästä, koska nyt silmien on pakko aueta ongelmille toimistossa asti.

Tuomalan vastapallo: Ammattiurheilussa kyntäminen ei ole ikinä hyvästä. Jokaiseen kauteen lähdetään menestymään, ja oppia pitäisi pystyä onkimaan muutenkin kuin mahalaskujen kautta.

Ammattiurheilussa kyntäminen ei ole ikinä hyvästä. Jokaiseen kauteen lähdetään menestymään, ja oppia pitäisi pystyä onkimaan muutenkin kuin mahalaskujen kautta.

En usko, että seurana Pelicansissa on isommin kirveelle töitä, joten huono suoritus ei paljasta mitään isompia heikkouksia. Flopannut päävalmentaja Ville Nieminen on jo saanut lähteä. Seuraavaksi päävalmentajaksi nouseva Tommi Niemelä on taas askel oikeaan suuntaan.

Miettisen väite: Tomi Karhusen, Topi Jaakolan, Juhamatti Aaltosen, aikoinaan Jesse Ylösen ja vastaavien osaajien tulemiset Lahteen osoittavat sen, että jotain hyvääkin Päijät-Hämeessä on havaittavissa.

Tuomalan vastapallo: Tulijoiden listaus ei loppujen lopuksi ole kovin vaikuttava. Karhunen oli pitkään ilman työpaikkaa ja tuli Lahteen vain käväisemään ennen kuin saisi paikan jostain mielekkäämmästä kiekkoliigasta. Jaakola oli viime kauden loukkaantuneena ja sivussa peleistä. Juhamatti Aaltonen puolestaan floppasi Ruotsissa pahemman kerran ennen tuloaan Lahteen. Jesse Ylönen oli erinomainen kaappaus, ja hänen kehitystään vihkoon mennyt kausi on valitettavasti haitannut ikävästi.

Tulijoiden listaus ei loppujen lopuksi ole kovin vaikuttava. Karhunen oli pitkään ilman työpaikkaa ja tuli Lahteen vain käväisemään ennen kuin saisi paikan jostain mielekkäämmästä kiekkoliigasta…

Toivottavasti nuoria huippulupauksia Lahteen saadaan myös jatkossa. Isot nimet eivät mastokaupunkiin ole tulossa ilman jonkinlaisesta vaikeudesta johtuvaa alennuslappua.