Nuorten kultaleijonalla ei peliäkään kotimaan miesten sarjoissa – NHL-varaus lähti poikana todella erikoiseen maahan: ”Tuli semmoinen fiilis, että tänne mä haluan”

LAHTI. Toukokuun viimeisenä päivänä vuonna 2000 Naantalissa syntyneen jääkiekkoilija Sampo Rannan tarina ei ole sieltä mistään ihan tavallisimmista päästä. 19-vuotias laituri ei ole pelannut yhtäkään ottelua Liigassa, Mestiksessä, A-nuorten SM-liigassa tai B-nuorten SM-sarjassa.

Alle 18-vuotiaiden maailmanmestari suuntasi kaudeksi 2015-16 todella eksoottisen kuuloiseen Itävaltaan, jossa Ranta pelasi Salzburg Red Bullin eri joukkueissa RBHRC U18 -sarjaa, RBHS U20 -sarjaa ja EBJL-sarjaa.

– Olin just täyttänyt 15 vuotta, pelaaja muistelee Nuorten Leijonien MM-leirillä Lahdessa.

Ennen Itävaltaa Ranta pelasi C-junioreiden SM-sarjaa TPS:ssä. Mistä ihmeestä päätös Itävaltaan siirtymisestä tuli?

– Mulla oli silloin tosi heikko vuosi. Pelasin vuotta nuorempana ja olin loukkaantuneena koko kauden, ja pelasin seitsemän peliä, Colorado Avalanchen juhannuksen 2018 kolmoskierroksen 78. varaus avaa.

Laituri iski noissa TPS:n paidassa seitsemässä ottelussa tehot 1+1=2. Noina aikoina Ranta kuuli onnekseen Itävallan mahdollisuudesta.

– Siellä oli jenkkikoutsit, ja kävin siellä. Näin ne puitteet sun muut ja tapasin koutsit. Tuli semmoinen fiilis, että tänne mä haluan tulla.

Vaikka Itävalta on jääkiekossa pieni maa, taisi vuoden visiitistä jäädä mieleen lämpimät muistot.

– Red Bullhan on itsessään paikka, missä nuoria kehitetään tosi paljon. Se on vähän kuin kehityskeskus. Siellä treenattiin kovaa, ja pääsi pelaamaan kovia pelejä vanhempien kanssa. Itselle se oli tosi hyvä steppi, ennen kuin lähdin Jenkkeihin.

– Siellä treenattiin kovaa, ja pääsi pelaamaan kovia pelejä vanhempien kanssa. Itselle se oli tosi hyvä steppi.

Red Bull Salzburgin alle 20-vuotiaiden joukkue muuten osallistui Nuorten SM-liigan runkosarjaan kaudella 2017-18. Se pelasi 12 ottelua voittaen niistä kuusi, maalivertailu näytti lukemia 43-46.

Itävallassa Ranta vietti vain kauden, jonka jälkeen nokka käännettiin siis kohti Pohjois-Amerikkaa. Tuolla tiellä pelaaja on vieläkin, sillä Ranta pelaa rapakon takana neljättä kauttaan.

Kaksi ensimmäistä sesonkia menivät Sioux City Musketeersin USHL-joukkueessa, viime sekä tämä kausi puolestaan ovat kuluneet NCAA-joukkue University of Minnesotan sotisovassa.

Ensiksi mainitussa naantalilainen takoi 83 runkosarjapelissä tehot 29+17=46, lisäksi vyöllä on yksi pudotuspeliottelu pisteittä. NCAA:n 54 kamppailua ovat tuoneet pisteet 13+14=27.

Laidassa viihtyvä pelaaja on Los Angeles Kingsin organisaatioon kuuluvan sentteri Rasmus Kuparin sekä OHL-joukkue Windsor Spitfiresin maalivahti Kari Piiroisen kanssa ainoa Pohjois-Amerikassa uraansa tekevä Nuorten Leijonien pelaaja. Suomessa pelaavien veijarien joukkoon on kuulemma silti helppoa tulla.

– Meillä on aina ollut maajoukkueessa hyvä henki. On tähän helppoa tulla aina, niin hyvä on porukka.

– Meillä on aina ollut maajoukkueessa hyvä henki. On tähän helppoa tulla aina, niin hyvä on porukka.

No siinähän onkin sitten helppoa lähtee hamuamaan sitä kirkkainta Tsekin MM-jäiltä?

– Totta kai kultaa me lähdetään tavoittelemaan. Mestaruus on ainoa, mikä on mielessä. Kyl mä uskon tähän joukkueeseen ihan täysin, samoja pelaajia kuin 18-vuotiaissa oli.

Ranta juhli 18-vuotiaiden maailmanmestaruutta keväällä 2018. Nyt hän yrittää saada kaulaansa 20-vuotiaiden kullan kisoissa, jotka alkavat tapaninpäivänä. Hallitseva maailmanmestari Suomi kohtaa alkulohkossa Sveitsin, Ruotsin, Slovakian ja Kazakstanin.