Liigan kausiennakko: TPS:n runkosarjasijoitus laskee pahasti, kohupelaaja Jonne Virtasen tapaus kolisee omaan nilkkaan

© Kuva: Ilari Isotalo
NHL:ssä huippumatsi Colorado - Vegas! Ota tipsi talteen ja käytä tarjous hyväksesi!

Liigan runkosarjan alku lähenee kovaa vauhtia. SuomiKiekko-sivusto pohjustaa sesonkia laajasti joukkue-ennakoilla, erilaisilla toppi- ja floppilistoilla sekä haastatteluilla.

Tässä juttusarjassa käydään läpi sivustomme arvio runkosarjan sijoituksista. Seuraavaksi esittelyssä on runkosarjassa arviomme mukaan seitsemänneksi rimpuileva TPS.

Vahvuudet

Kaikki tietävät, mihin perinteinen menestyjäjoukkue TPS pystyy parhaimmillaan. Sekoitus vankkaa kokemusta ja nuoruuden intoa voi painaa pitkän runkosarjan aikana itsensä pudotuspelien suosiksi muiden odottaessa sitä, mitä joukkue keksii uudistaa ratkaisupeleihin.

Tätä oli havaittavissa viime kaudellakin. Runkosarjassa joukkue rikkoi 100 pinnaa ja oli heti Pelicansin jälkeen sarjan toiseksi tehokkain ylivoimalauma prosentein 23,35.

Vaikka monien leuat lonksuivat kyseenalaistaen päävalmentaja Kalle Kaskisen arvostusta pelaajien silmissä, näytti TPS tasaisuutensa perustilastoja tuijottamalla. Joukkue oli seitsemän parhaan sakissa niin koti- kuin vieraspelitaulukossa.

Turkulaisten kärkikaarti oli ihailtavan leveä. Oula Palve päätti runkosarjan kultakypärään tehoin 16+35=51, ja hyökkääjän jälkeen toiseksi tehokkain oli yllättäen pakki Ilkka Heikkinen – 11+29=40.

18-vuotias Kaapo Kakko oli kolmanneksi ja puolet vanhempi Ilari Filppula, 37, viidenneksi tehokkain. TPS oli sekoitus kokemusta, nuoruutta, intoa ja malttia. Se toimi, kunnes koitti (pudotuspeli)kevät.

TPS:ssä on nyt Ilkka Heikkisen mentävä aukko. KUVA: SuomiKiekko

Heikkoudet

Turkulaiset sulivat täydellisesti jo runkosarjan lopulla kakkospaikalta neloseksi. Sama laulu jatkui ratkaisupeleissä, kun tuleva suomenmestari HPK pisti TPS:n lauluun numeroin 4-1. Kerhon silloisen maalivahti Emil Larmin SuomiKiekolle kesällä antamat kommentit kuvastivat sarjaa täydellisesti.

– TPS-sarjassa olimme aika paljon parempia. Pystyimme viemään sitä. Fiilis oli aluksi, että voimme voittaa tämän sarjan, Larmi kertoi.

Sanat pitivät kutinsa. HPK sai flow’n ja TPS oli ulapalla. Tuntui, että joukkueen kärkihahmot keskittyivät kaikkeen muuhun kuin pelaamiseen lukuun ottamatta Kakkoa.

– Jos pelaajat saavat pelikieltoa, niin kyllä niitä pitää voida jakaa tuomareillekin. Jos siellä ei homma toimi, niin samalla tavalla vain heitäkin hyllylle. Vitoset pitää katsoa nauhalta. En ota kantaa tuomioiden oikeellisuuteen ja vääryyteen, mutta tällaista sääntömuutosta toivoisin, Kaskinen pauhasi keväällä TPS:n lähdettyä lauluun kuuman viidennen HPK-pelin jälkeen.

Negatiivisesti on joukkue ollut esillä uudenkin kauden alla. Jonne Virtanen hyllytettiin joukkueen toiminnasta, ja tämä tempaus sai urheilumedioissa valtavasti näkyvyyttä.

Virtasen kaltaisen johtajan pudottaminen kolisee vielä TPS:n omaan nilkkaan ainakin jossain määrin. Joukkueessa jopa apukapteenina toiminut pelaaja on luonteeltaan sellainen persoona, jonka tärkeys näkyy joukkueessa kaikkialla. A-kirjain ei ole ollut rinnassa turhaan.

Ei turkulaisten osalta toki koko kausi ole pielessä, mutta onhan kyseinen tapaus ikävä tahra alkavan sesongin alla. Sen luulisi näkyvän etenkin syksyllä.

Tapaus Jonne Virtanen puhuttaa suomalaisessa kiekossa. KUVA: Juhani Tamminen.

Näin käy

Runkosarjassa 7. sija

TPS:ltä jää suora puolivälieräpaikka haaveeksi. Koska arvioimme Ässien sijoittuvan runkosarjassa kymmenenneksi, on pudotuspelien 1. kierrokselle luvassa länsirannikon paikallinen.

Tästä parista näin syyskuisten arvioiden mukaan jatkoon menee TPS. Toki ensi maaliskuuhun on vielä rutkasti aikaa, mutta nyt turkulaisten onni on esimerkiksi sellainen trio kuin Filppula – Lauri KorpikoskiPetteri Wirtanen. Joukkueessa on valtavasti ”nuorta kokemusta”, jota tarvitaan pitkän kauden aikana.

Kärkiukot ovat kokeneita, mutta aika ei ole ajanut heistä ohi. TPS:n pelaajamateriaali on muuten heikompi, kuin Kaskisen aikana kertaakaan aiemmin. Toisaalta ei olisi ihme, jos tekstissä mainitut sekoilut toistuisivat kauden aikana – eihän Roomaakaan rakennettu viikossa.


Barcelona voittaa Napolin – nappaa JÄTTIKERROIN 50.00!

1. Avaa pelitili Betssonille.
2. Talleta 10-100€ – saat talletuksesi tuplana.
3. Saat nyt jättikertoimen 50.00 Barcelonan voitolle Napolista.

NHL:ssä huippumatsi Colorado - Vegas! Ota tipsi talteen ja käytä tarjous hyväksesi!