Liigan kausiennakko: Kunnia palautetaan Poriin askel kerrallaan – Ässät palaa pudotuspeleihin

© Kuva: Juha Tamminen

Liigan runkosarjan alku lähenee kovaa vauhtia. SuomiKiekko-sivusto pohjustaa sesonkia laajasti joukkue-ennakoilla, erilaisilla toppi- ja floppilistoilla sekä haastatteluilla.

Tässä juttusarjassa käydään läpi sivustomme arvio runkosarjan sijoituksista. Kuudentena esittelyssä on runkosarjassa arviomme mukaan 10. sijalle jäävä Ässät.

Vahvuudet

Porin Ässien valmentajakuviot ovat olleet viime vuosina A-luokan yhdistelmä saippuaoopperaa, draamaa ja huonosti näyteltyä tosi TV:tä. Mysteerivalmentajat ja jo sopimuksessa olevat nimet voidaan nyt kuitenkin unohtaa, kun Ässät hankki Ari-Pekka Selinin palauttamaan uskottavuuden Poriin.

Pitkän ja menestyksennään uran Liigassa tehnyt Selin sopii Ässiin erinomaisesti. Hän on tottunut SaiPan aikoinaan raapimaan kaiken mahdollisen irti rajallisestakin materiaalista sekä tekemään kotikaukalosta pelottavan luolan, josta vierasjoukkueet harvemmin hakevat pisteitä helpolla.

Ässien hyökkäys ei pullistele isoilla nimillä. Joukkueen puhutuimmat hankinnat Tylor ja Tyson Spink eivät paperilla vakuuttaneet moniakaan kiekkoseuraajia, mutta harjoitusotteluissa kaksikko on päässyt väläyttämään taitojaan. Heillä on mahdollisuus nousta nimiksi, joita Porissa muistellaan lämmöllä vielä vuosienkin päästä.

Porilaisten vahvin osasto on heittämällä kuitenkin maalivahtipeli. Kaksikko Sami Aittokallio ja Daniil Tarasov on yksi koko Liigan parhaista maalivahtitandemeista. Aittokallio on jo huippuammattilainen, kun taas Tarasovin potentiaali on maailmanluokkaa.

Ari-Pekka Selin tuo paljon kaivattua uskottavuutta Ässien penkin taakse. Kuva: Juha Tamminen

Heikkoudet

Ässien materiaali on harvinaisen kapea niin hyökkäyksen kuin puolustuksen osalta.

Hyökkäyksestä ei meritoituneita nimiä pisteiden valossa löydy. Peter Tiivola pelasi viime kaudella uransa parasta keikkoa, ja iski runkosarjassa tehot 12+14=26. Tälläkin kaudella hänelle kaavaillaan isoa tonttia.

Varmimpana onnistujana voi pitää vasta 19-vuotiasta Otto Kivenmäkeä. Huippulupaus oli hurjassa vireessä keväällä, ja jos samat otteet jatkuvat, voi hänen odottaa kantavan joukkueessa kultaista kypärää. Hyvä Kivenmäelle, huono Ässille.

Puolustuksessa Ässillä on kaksi varmaa nimeä: Tommi Taimi ja Jyri Marttinen. Marttisellakin alkaa jo olla kiekkoilijaksi hyvin ikää, 37 vuotta. Kova maalivahtiosasto on hankittu seuraan syystäkin.

Näin käy

Sija 10.

Ässien täysi floppikausi jää unholaan, ja uhrautuva pelityyli ja huikea maalivahtipeli siivittävät joukkueen pudotuspeleihin. Materiaalin kapeus ja huippupelaajien puuttuminen pitävät Ässät kuitenkin kaukana kärjestä, ja porilaiset jäävät runkosarjassa 10. sijalle.