Sveitsiläistä jääkiekkosarjaa National liigaa pidetään usein Euroopan sarjoista tasokkaimpana, sillä rahamäärät ovat siellä omaa luokkaansa esimerkiksi SHL:ään tai Liigaan verrattuna.

Seurat ovat kehittyneet viime vuosina merkittävästi, joka näkyy lisääntyvissä työpaikoissa ja pelaajien turvonneissa palkkakuiteissa.

Rahamäärät ovat luonnollisesti suurimmat sarjan jättiläisillä, joilla on varaa panostaa enemmän laadukkaaseen valmennukseen. Näin tekee myös sarjaa johtava SC Bern. Joukkue palkkasi päävalmentajakseen Kari Jalosen, joka toi mukanaan Ville Peltosen apulaisekseen. Valmennusryhmässä mukana on myös yksi tuntematon suomalaisnimi, jolla on todella tärkeä rooli joukkueessa.

Bern teki esittelyvideon joukkueen video- ja apuvalmentajasta Samuel Tilkasesta, joka on seurassa toista vuotta mukana. Hän toimi samassa tehtävässä TPS:ssä ennen kuin siirtyi Sveitsiin.

Tilkanen kertoi itsestään ja työstään sveitsiläisessä seurassa.

– Ero oikean työn ja tämän työn välillä on asia, jota toistan itselleni, eli pääsen tekemään sitä mitä rakastan, Tilkanen kuvaili.

Tilkanen seuraa tulevien vastustajien pelejä ja analysoi heidän taktiikoitaan, jotta Jalonen ja muu valmennusryhmä tietävät mitä voidaan otteluissa odottaa. Hän katsoo myös omien pelaajien suoritukset videolta, jottei mitään jäisi huomiotta.

Paljon aikaa ruudun ääressä kuluttava Tilkanen kertoi pelanneensa nuorena jääkiekkoa, mutta siirtyi opiskelemaan valmennusta 19-vuotiaana.

– Minulle tuli pari pahaa loukkaantumista.

Jääkiekko on tietenkin ollut suomalaiselle isossa roolissa. Videon loppuun hän listaa lajin lähipiirinsä jälkeen toiseksi tärkeimmäksi asiaksi elämässään.

Tässä linkki Bernin kotisivuille ja Tilkasen esittelyyn.