Sydänoireista kärsinyt NHL-supertulokas sivussa noin pari viikkoa – ”Palaan, kun on oikea hetki”

Boston Bruinsin 20-vuotias tulokaspuolustaja Charlie McAvoy säikähti toden teolla ottelussa Edmonton Oilersia vastaan marraskuun 26. päivänä.

Yhtäkkiä McAvoy tajusi, että hänen sydämensä lyö todella nopeasti ja epäsäännöllisesti. McAvoy ehti lyhyessä ajassa käydä läpi jo vaikka minkälaisia ajatuksia.

– Olin hermostunut ja mietin, onko tämä jotakin todella vakavaa, pystynkö ikinä enää pelaamaan, ja kaikkea muuta, McAvoy kertoo Sportsnetille.

McAvoy kertoo, että hänellä oli ollut samanlaisia tuntemuksia aiemminkin. Tämä kohtaus kesti kuitenkin pidempään kuin aiemmat, mikä pahensi pelkoa.

Pian tuli kuitenkin hyviä uutisia. Lääkärien mukaan oireet eivät olleet hengenvaarallisia, eivätkä edes estäneet nuorukaista pelaamasta.

Diagnoosi oli supraventrikulaarinen takykardia, eli kansankielellä tiheälyöntisyyttä aiheuttava ns. nopea rytmihäiriö.

– Oli helpottavaa kuulla, että se ei uhannut henkeäni eikä ollut muutenkaan terveydelleni vaarallinen.

McAvoy kävi pienessä sydänoperaatiossa, ablaatiossa, joka tehdään sydämeen laitettavan katetrin kautta.

Lääkärit kertoivat, että vaaraa pahemmasta ei ole, ja vaikka kohtaus uusiutuisi, se ei olisi vaarallinen. Hämmästyttävää kyllä, McAvoy ei jättänyt oireiden eikä operaation takia väliin yhtään NHL-ottelua ennen viime viikkoa.

Tämä hämmästyttää myös Bruinsin kokenutta GM:ää Don Sweeneytä.

– Varmaankin uskomattominta tässä kaikessa on se, miten hän on käsitellyt asian ja millä tasolla hän on pelannut koko ajan, vaikka tällainen asia on ollut ”pöydällä”. Se kertoo hänestä paljon, Sweeney sanoi Sportsnetille.

Se taso todellakin on hämmästyttävän korkea. McAvoy on kellottanut kaikista tulokkaista korkeimman peliaikakeskiarvon, 22.49 minuuttia. Hänen tehonsa 45 ottelusta ovat 5+20=25.

McAvoy itse sanoo, että hän pystyi luottamaan lääkäreihin. Hän oli myös käynyt lääkärien kanssa läpi strategiaa oireiden uusiutumisen varalle.

– Tiesin, että vaikka kohtaus uusiutuisi, kaikki olisi hyvin. Puhuimme lääkärien kanssa siitä, miten minun pitäisi toimia, jos niin tapahtuisi. Minun pitäisi vetäytyä syrjään pelistä ja rauhoittaa itseni, jotta saisin sydämeni takaisin oikeaan rytmiin. Mutta onneksi niin ei ole käynyt, McAvoy kertoo.

Tällä viikolla McAvoylla on tarkastuskäynti lääkärien luona, ja ennen tätä pelaajan piti viettää viikko ilman fyysistä rasitusta. Maanantaina McAvoy tosin kävi luistelemassa lyhyesti yksinään. Kaikkiaan Bruins arvelee McAvoyn olevan sivussa peleistä noin kaksi viikkoa. Hän ei usko lyhyen tauon vaikuttavan juurikaan pelaamiseensa.

– Olen yhä sama ihminen. Olen ollut sivussa viikon, ja tunnen oloni hyväksi. Kun hetki on oikea, palaan tositoimiin, McAvoy totesi realistisesti.

Lue Sportsnetin koko juttu tästä linkistä.

Harri Pirinen
Twitter: @delharrio10