Kahdesti putkeen mestaruuden voittanut Kärpät oli varsinkin viime kaudella kovien käynnistymisongelmien keskellä syksyllä ja sillä oli haasteita varsinkin uusien vahvistuksien mukaan ajamisen kanssa.

Silti kaikista haasteista huolimatta se ylsi lopulta toiseen peräkkäiseen mestaruuteen, kun se kaatoi jälleen seitsemän ottelun finaalisarjassa Tapparan.

Kesällä se muutti hieman strategiaa hankintojen suhteen. Ouluun saapui vain suomalaispelaajia ja useampi sellainen kaveri, joka on jo etukäteen päävalmentaja Lauri Marjamäelle tuttu tapaus.

Nyt oululaisjoukkueen tilanne on hyvin toisenlainen. Se pelaa jo elokuun puolella hyvin laadukasta jääkiekkoa, jossa sen kontrollikiekon ja tiiviin viisikkopelin tukipilarit erottuvat selkeästi kenttätapahtumista.

Kärpät luo järkyttävän määrän maalipaikkoja pelistä toiseen ja pystyy pitämään päästettyjen maalien määrän hyvin alhaisena.

Tasapaino on termi, joka välittyy pelistä lehtereiden puolelle.

Näetkö tämän samalla tavalla, päävalmentaja Marjamäki?

– No hyvä että se näyttää siltä. Itsellä sitä tulee kuitenkin katsottua aika kriittisesti peliä koko ajan, mutta hieman poikkeuksellista on se, että kun heittää kentän kuin kentän kehiin, niin kaikki pystyvät tekemään toivottuja ja sovittuja asioita. Se on aina hyvä tunne itsessä, Marjamäki käy läpi SuomiKiekko-sivustolle, mutta perää vielä harjoittelun merkitystä:

– Tärkeää tuossa on ollut ja tulee olemaan se, että saadaan harjoitella. Harjoiteltiin ylivoimaa tällä viikolla ja saatiin heti vähän ideaa siihen. Nyt taas saadaan viisi hyvää harjoitusta ennen seuraavaa CHL-peliä, niin uskon, että se auttaa meitä paljon.

Pieniä parannuskohteita nousee esille, mutta Marjamäeltä irtoaa myös kehuja siitä, millä tasolla esimerkiksi puolustaminen on jo tällä hetkellä.

– On siellä toki sellaisia pieniä asioita, esimerkiksi sitä, että viisikko pysyisi oikeasti kasassa. Se, että jäisi sellaiset liukuvaiheet pois, eikä jätettäisi yksittäisiä pelaajia kuseen.

– Mutta kyllä se peli on nyt paljon järkevämmällä tasolla kuin mitä se oli pari viikkoa sitten. Silloin tuntui välillä vähän siltä, että mitähän nyt tapahtuu, mutta se on ihan normaalia. Tämä joukkue on uusi ja tämän kanssa tehdään töitä. Tämä joukkue ei ole vielä voittanut yhtään liigapeliä, vaikka toki on ottanut kolme hienoa CHL-liigan voittoa. Ylipäätänsä neljään peliin ollaan nyt päästetty yksi maali, niin kyllähän sen pohjalle on hyvä rakentaa.

– Hyvä maalivahtipeli ja hyvä puolustuspeli on pohjana. Ollaan vielä pystytty pelaamaan samoilla viisikoilla, niin kun siihenkin saadaan vielä lisää tatsia, niin paranee varmasti tuo viisikkopelikin, Marjamäki miettii.

Yksi iso avainasia kovasti pinnalle nousevasta tasapainosta kääntyy hankintoihin. Kärpät ei raahannut yhden yhtä ulkomaalaispelaajaa riveihinsä, vaan uudet vahvistukset olivat hyvin tuttuja, mutta samalla myös erittäin nälkäisiä.

– Kaikki pelaajat jotka ovat tulleet, haluavat tehdä asioita. Ovat tavoitteellisia, kuuntelevat ja ovat antennit pystyssä. Se on tärkeintä. Se, että onnistutaanko heti, niin se ei ole niin tärkeää. Kyllä me joskus onnistutaan, enemmin tai myöhemmin. Syksy on tässä ollut vaikeaa jo parin vuoden ajan, niin en osaa sanoa, että mimmoinen syksy nyt on tulossa, Marjamäki käy läpi ja viittaa menneeseen.

– Aika tiivis ryhmässä tässä on, eikä ole hirveästi mitään ylimääräisiä pelaajia. Sillä tavalla ollaan kapealla, mutta samalla on hyvä olo siitä, että saadaan tästä hyvä neljän kentän joukkue. Pystytään roolittamaan pelaajia niin, että saadaan pidettyä tuota luisteluvoimaa yllä. Haluan, että ollaan joukkue, jossa jokainen tuntee roolinsa tärkeäksi ja että koutsilla on sellainen olo, että pystyy pistämään kenet tahansa kentälle, niin kaikki toteuttavat sitä pelisuunnitelmaa mikä on milloinkin luotu.

Onkin hurja ja ehkä hieman muiden liigajoukkueiden kannalta pelottava lähtökohta se, että kahden viime kauden paras joukkue pelillisesti on jo tässä vaiheessa hyvin valmiin oloinen.

Täysin valmiiksi toki sitä ei voi vielä sanoa, mitä ei Marjamäki itsekään sano.

– Neljäs viikko yhdessä, niin uskon, että pystytään tästä vielä parantamaan. Tietenkin nämä Keski-Euroopan joukkueet mitä tässä on ollut, ovat vähän erilaisia verrattuna liigajoukkueisiin. Liigassa tulee eteen vähän enemmän kaksinkamppailuja ja tiiviimpiä viisikoita. Siihen pitää olla valmiina.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen