HS: Hannu Jortikka hermostui kanadalaisluotsin käytöksestä nuorten MM-kisoissa: ”Ylimielistä paskaa”

© Kuva: www.hcdonbass.com

Kuten esille tuli, Nuoret Leijonat kärsivät Suomen aikaan maanantain ja tiistain välisenä yönä tappion Kanadalle nuorten MM-kisoissa, kun isäntämaa oli parempi lukemin 4-1.

Tulokseen Nuorten Leijonien päävalmentaja Hannu Jortikka suhtautui vielä rauhallisesti ja tyynesti, mutta pelin jälkeen eteen tulleet tapahtumat kirvoittivat suorapuheista tekstiä.

Nuorten kisoissa on ollut hyvin vaihtelevalla konseptilla käytössä niin sanottu yleinen lehdistötilaisuus, johon saapuvat molempien joukkueiden päävalmentajat. Näitä on järjestetty Kanadan otteluiden jälkeen.

Kyseinen käytäntö on enemmän tuttu miesten MM-kisojen puolelta, jossa samainen tilaisuus järjestetään jokaisen pelin jälkeen.

Vastentahtoisesti tilaisuuteen saapunut Jortikka joutui omien sanojensa mukaan nöyryyttävään tilanteeseen, kun hänen oman puheenvuoronsa jälkeen Kanadan päävalmentaja Benoit Groulx puhui pelkästään ranskaksi, mitä myös seurasi pitkään jatkunut samaisen kielen tenttaus, minkä keskelle Jortikka joutui.

– Toi on halventavaa puhua ranskaa. Ylimielistä paskaa, Jortikka latasi tilaisuudesta Helsingin Sanomien mukaan.

– Mitä mä siellä teen, kun en sanaakaan ymmärrä. Aina, kun Kanada jotain haluaa, juostaan sen pallon perässä, Jortikka jatkoi.

Montrealissa virallisena kielenä toimii ranska, jota käytetään muun muassa ensimmäisenä kuulutuksissa.

IIHF:n sääntöjen mukaan yleisissä lehdistötilaisuuksissa on käytettävä englantia ja mikäli päävalmentaja ei sitä puhu, on paikalla oltava tulkki.

Alkuperäinen HS:n juttu löytyy täältä.