KHL-joukkue Sibir Novosibirsk oli ennen Jokereille kärsittyä tappioita hurjassa yhdeksän voiton putkessa. Joukkueen suomalaiset Jarno Koskiranta, Jonas Enlund ja Mikko Koskinen ovat olleet samaan aikaan erittäin hyvässä vireessä. Jokereitakin vastaan Koskiranta syötti Enlundin maalin, ja Koskinen oli maalillaan tutun varma.

Koskiranta sai viime viikon hyvistä otteistaan (kolme ottelua, 4+3) tunnustusta valinnalla viikon hyökkääjäksi. SuomiKiekko-sivusto tapasi Koskirannan Sibirin lännen-reissun kesken. Sibir kohtaa lauantaina vieraissa Pietarin SKA:n.

Mistä tuon voittoputken hyvät otteet olivat peräisin?

Puolustuspeli, ylivoima ja maalivahtipeli olivat kohdallaan. Kyllä ne Jokereitakin vastaan toimivat. Pari nukahdusta tuli, emmekä saaneet omista paikoista sisään. Se peli oli sitten siinä.

Meillä oli huono jakso, kun hävisimme kuusi ottelua putkeen. Paine oli kova, ja kakkosvalmentaja sai jopa lähteä. Otimme ns. tappeluvoiton Bratislavasta ja puolustimme aivan viimeiseen asti. Joukkue sai siitä hyvän ”buustin” ja se on kasvanut tähän asti.

Miltä maistui valinta viikon hyökkääjäksi KHL:ssä?

Olihan se hienoa, ja toi itseluottamusta. Olen saanut onnistumisia, joten putki kulkee aika hyvin tällä hetkellä meidän ketjullamme. Löydämme toisemme hyvin ja saamme paljon paikkoja. Hyvin menee.

Millainen ottelusta SKA:ta vastaan tulee?

Voisin kuvitella, että menemme samalla tyylillä kuin Jokereita vastaan. Heidän ylivoimansa on saatava kuriin. Onnistuimme siinä Helsingissä hyvin, vaikka kovat kaverit sitä täälläkin pyörittävät.

Onko Ilja Kovaltshukia pidettävä erityisemmin?

Etenkin heidän ylivoimassaan pitää tiedostaa, että hän on kutinsa kanssa omalla paikallaan. Syöttölinjoja pitää pitää kiinni.

Tavaramerkkikiekkoa

Sibirin ja Jokereiden kohtaaminen oli kahden hyvin puolustavan joukkueen ottelu. Jokereiden päävalmentaja Erkka Westerlund kommentoi mm. Sibirin olleen kurinalaisin joukkue, jonka Jokerit on kohdannut KHL:ssä.

Miltä Westerlundin kommentti kuulostaa?

Sehän se Sibirin tavaramerkki on ollut. Sillä olemme pystyneet menestymään ja voittamaan suuremman budjetin joukkueita. Ei meidän kannata lähteä mihinkään kiekkoralliin esimerkiksi SKA:n kanssa. Voitot tulevat omalla pelillä.

Kun muistellaan sitä, millainen pelaaja olit jo SM-liigassa, niin tämä taitaa sopia sinulle?

Hyvä, että pelissä on tietyt perusteet. Silloin, kun kulkee, saan tiettyjä vapauksia. Silloin pystyn luomaan tilanteita ja tuntuu hyvältä.

Kehitystä tapahtunut

Koskiranta siirtyi KHL:ään hyvän ja Tapparassa hopeaan päättyneen kauden jälkeen. Hän oli keväällä 2012 myös Leijonien MM-joukkueessa. Debyyttikausi idässä toi pisteet 7+6, ja jo nyt Koskiranta on ylittänyt nuo lukemat.

Jo ennen kauden alkua Koskiranta näytti harjoitusotteluissa sen, että tämä kausi tulisi olemaan miehelle hyvä. Ison kokonsa myötä hän on hyvä kulma- ja maalineduspelaaja, ja kiekollinen taito sekä hyvä työmoraali ovat miehen ehdottomia vahvuuksia.

Onko tämä toinen kautesi ollut helpompi kuin viime kausi?

Nyt tunnen tavat, eikä yllätyksiä enää tule. Pystyn katsomaan touhua rauhallisemmin ja olen sopeutunut sikäläiseen elämäntyyliin. Se helpottaa.

Miten kaukalon sisäpuoliseen elämään sopeutuminen on sujunut?

Samalla tyylillä on menty, niin peli tulee jo selkäytimestä.

Millainen paikka Novosibirsk on kiekkoilijalle?

Pakkasta taisi olla 32 astetta, kun lähdimme tänne. Kaupunkihan on hyvä, ihan KHL:n kärkikaupunkeja. Välimatkat ovat pitkiä, mutta muuten paikka on hyvä. Kannattajat ovat KHL:n parhaita. Tupa on täynnä joka pelissä, ja meteli kovaa.

”Jalosen kanssa juteltu”

KHL pitää tauon joulukuun maajoukkueturnauksen aikana. Koskiranta olisi tässä vireessä erittäin varteenotettava vaihtoehto Kari Jalosen valmentamien Leijonien keskikaistalle.

Mitä ajattelet mahdollisesta maajoukkuekutsusta?

Aina, jos kutsu tulee, niin sinne mennään. Se on valmentajien asia lähettää kutsut. Alkukaudella, kun Espoossa oli harjoituspeli, niin juteltiin ”Kojon” kanssa ja kävimme ajatuksia läpi.

Miltä Jalosen ajatukset tuntuivat? Olisiko hänen joukkueeseen helppo mennä mukaan?

En usko, että Suomen maajoukkueelle tuleekaan semmoista valmentajaa, jonka joukkueeseen ei olisi helppoa mennä.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen