Millaista peliä Leijonat lähtee pelaamaan, päävalmentaja Kari Jalonen?

© Kuva: Juha Tamminen

Marraskuun alkuun sijoittuva Karjala-turnaus sisältää paljon mielenkiintoa Leijonien osalta, kun liikkeelle lähtee Kari Jalosen aikakausi päävalmentajana.

Jalonen seuraa tehtävässä Erkka Westerlundia, jonka vuoden mittaisella tuoreimmalla visiitillä Leijonat nappasi olympiapronssia ja MM-hopeaa.

Karjala-turnausta varten Jalonen ja hänen kanssaan joukkuetta rakentamassa ollut Jere Lehtinen julkistivat pelaajalistan maanantaina, minkä löydät täältä.

Turnauksen yhteydessä paljon puhetta on kerännyt se, että esimerkiksi KHL ei mene ollenkaan tauolle, vaan siellä pelit jatkuvat myös turnauksen aikana. Haasteita luo myös Mestarien liiga eli CHL, jossa pelataan ensimmäisen jatkokierroksen avausottelut tiistaina, kun taas Karjala-turnaus lähtee liikkeelle torstaina.

Näiden haasteiden kanssa Leijonatkin on saanut kamppailla joukkuetta rakentaessa. Sen päävalmentaja Jalonen myös myöntää tässä SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Kuinka tyytyväinen olet, Kari Jalonen, siihen joukkueeseen, minkä saitte Karjala-turnaukseen jalkeille?

– Haasteita oli sen suhteen, että Mestarien liigaa pelataan tiistaina ja KHL pyörii koko ajan, mutta kyllä me saimme jalkeille sellaisen joukkueen ja sellaisia pelaajia mitä halusimmekin. Tietysti tämä on aina sellaista pientä palapelin rakentelua, missä pitää tarkistella terveystilanteita sun muita. Mutta kyllä me ollaan tyytyväisiä siihen mihin päädyimme. Totuus isossa kuvassa toki on se, että sitten Sotshin turnaukseen haluamme tuoda uusia nimiä ja missään nimessä emme pystyneet valitsemaan tähän aivan sitä ykkösjoukkuetta, vaan valittiin sellainen joukkue missä meillä on tarpeeksi työkaluja rakentaa hyviä viisikoita. Sitä kautta toivotaan, että saadaan niitä hyviä joukkuepelin asioita näkyviin heti.

Joukkueeseen valittiin tavallista enemmän pelaajia. Tietääkö se myös sitä, että kierrätystä on luvassa?

– Sovittiin jääkiekkoliittojen kesken, että voi ottaa 25 kenttäpelaajaa mukaan, niin pystytään jakamaan kuormaa tasaisemmin ja kierrättämään pelaajia koko viikonlopun aikana. Ollaan myös sopeutettu omaa maajoukkuetoimintaa niin, että kokoonnutaan vasta keskiviikkona KHL-kierroksen ja Mestarien liigan kierroksen jälkeen.

Eli tiistaina vielä CHL:ää tai KHL:ää pelaavien suhteen ei tarvita sen suurempia erikoisjärjestelyjä?

– Ollaan tuota ajatellen suunniteltu niin, että kaikki ehtivät keskiviikoksi Helsinkiin ja siellä on vasta iltapäivällä sitten kokoontuminen. Kevyesti silloin käydään jäällä ja otetaan muutamia pelillisiä asioita esille, mitä halutaan mukaan torstain Tshekki-peliin.

Uutta ja vanhaa

Jalosen valmennusjohdosta löytyy niin uutta nimeä kuin valmennuksessa pysyvää kasvoa, kun mukana ovat viime kaudella Westerlundin valmennustiimissä apuvalmentajana ollut Lauri Marjamäki ja pelaajauransa viime kauteen päättänyt Ville Peltonen.

Kaksikosta Marjamäki toimi jo viime kaudella kaksoisroolissa, kun A-maajoukkueen apuvalmentajan tehtävien lisäksi Marjamäki luotsasi Kärppiä hyvin menestyksekkäästi Liigassa.

Kuinka paljon esimerkiksi Marjamäki pääsee antamaan äänensä valintoihin vai ovatko ne hyvin vahvasti sinun ja Lehtisen harteilla?

– Kyllä ne aika minun ja Jeren harteilla ovat, mutta tietenkin ”Late” oli kiinnostunut koko ajan, että missä meidän joukkueen rakentaminen menee ja annoin siitä aina ajoittain tietoa. Ollaan kuitenkin sovittu niin, että en häiritse heidän omaa työtään, vaan Marjamäki saa rauhassa keskittyä Kärppiin ja Peltonen taas omaan työhönsä HIFK:n junioripuolella. Pidettiin kuitenkin yhteyttä siten, että tiesivät mitä suunnitelmissa oli, kun joukkue alkoi hahmottua. Pysyivät hyvin perillä.

Kuinka paljon yhteistyötä valmennusjohdon välillä on ollut jo nyt, vaikka yhtään peliä ei olekaan vielä pelattu?

– Ollaan taustalla rakennettu videojuttuja siitä, että mitkä ovat sellaisia pelillisiä asioita mitä me halutaan näyttää pelaajille ja mitä me halutaan tuoda tuohon Leijoniin mukaan. Ihan tuoreeltaan tuossa Marjamäenkin kanssa käytiin läpi asioita harjoitusten suhteen, että kumpi vetää jäällä ja mitä vetää. Onhan tuossa aikaa vielä ennen turnauksen alkua missä pystytään asioita sopimaan. Mutta isommat linjat ovat selvät.

Paljon on kyselty ja puhuttu siitä, että millaista peliä Leijonat tulevat pelaamaan ja millaista se on verrattuna esimerkiksi Westerlundin aikakauteen. Millaista kiekkoa Leijonat sitten esittää Karjala-turnauksessa?

– Valmentajanahan sitä tietenkin toivoo sellaista voittavaa peliä ja kyllä meidän pitääkin saada siihen peliin mukaan sellaisia voittavia elementtejä. Olen sanonut yleisesti, että se suunta, mihin Westerlund vei Leijonien peliä viime vuonna, niin uskon itsekin siihen. Sellaista nopeaa reagointipeliä yhdistettynä ylipäätänsä aggressiiviseen ja kovavauhtiseen peliin. Tietenkään meillä ei ole hirveästi harjoituksia tuossa turnauksen aikana, kun niitä oikeastaan on vain 2-3. Sitä peliä pitää viedä otteluiden kautta eteenpäin. Sitä se vain on.

Tshekin MM-kisoja kohti

Viime keväänä MM-kisoissa Suomella nähtiin hyvinkin kokematon joukkue MM-kisoissa, joka kuitenkin ylsi todella hienoon suoritukseen. Silloin haasteita loivat monet loukkaantumiset ja raskaan KHL- tai Liigakauden tuomat haasteet, joiden myötä moni kaavailtu avainpelaaja jäikin pois Minskin kisoista.

Moni kokemattomampi pelaaja pystyi kuitenkin tekemään hyvää läpimurtoa maajoukkuetasolla.

Siihenkin nähden pelaajavalinnoissa riittää mielenkiintoa jo Karjala-turnauksesta lähtien.

Kuinka tärkeitä pelaajien henkilökohtaiset näytöt Karjala-turnauksessa ovat ihan jo kevään MM-kisoja ajatellen ja miten painoarvoissa ne menevät suhteessa tulokselliseen menestykseen?

– Se on selvää, että nuo pelit alkavat viedä meidän tekemistä eteenpäin ja siinä samalla nähdään, että missä pelaajat menevät ja ketkä pystyvät pelaamaan sitä peliä mitä me tuolla haluamme pelata. Se myös, että miten yksilöt toimivat tuolla meidän kanssa. Yritetään tuossa kasvaa viikonloppuna peli kerrallaan ja analysoidaan sitten tarkkaan, että mitä on tapahtunut. Parannetaan siitä sitten Sotshissa joulukuussa, Jalonen sanoo viitaten maajoukkuekauden toiseen EHT-turnaukseen Venäjällä.

Onko Karjala-turnauksen joukkueessa paljon sellaisia potentiaalisia pelaajia ihan jo kevään MM-kisoja ajatellen?

– Isossa kuvassa meillä on koko ajan Ostrava ja Praha mielessä. Kaikissa valinnoissa meidän pitää miettiä sitä, että pelaajat ovat käytettävissä keväällä.

Karjala-turnaus pelataan Helsingissä 6.-9.11.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen


Parempaa kuin nuuska: Nikotiinipussit

  • Nuuskassa on jopa 10 kertaa enemmän nikotiinia kuin nikotiinipusseissa.
  • Valitse suosikkisi raikkaista makuvaihtoehdoista.
  • Nuuskan haitat pois nikotiinipusseilla.