Chicago on mille tahansa NHL-joukkueelle todella haastava vastus. Nopea, taitava ja fyysinen Blackhawks jyrää laajasti neljällä ketjulla siihen malliin, että usein vastustajalle jää vaihtoehdoksi ainoastaan valita tainnuttava myrkky. Englanniksi tilanteen voisi kiteyttää ”Pick your poison”- tyyppiseksi.

Nykyään tuota lausetta tosin soisi käytettävän muodossa ”Bick your poison”.

***

Bryan Bickell, 28, on profiloitumassa uskomattomaksi pudotuspelien täsmäaseeksi. Toronton itäpuolelta, Ontariosta, kotoisin oleva laituri on harvoin loistanut runkosarjoissa, mutta lähes poikkeuksetta ollut todellinen Mr. Clutch, kun pudotuspelit ovat käynnistyneet.

Käynnissä olevassa Chicago-Minnesota-sarjassa Bickell on jälleen noussut esiin. Sarjan kahdessa ensimmäisessä ottelussa punalamppu on syttynyt kolmesti. Sunnuntaina Bickell olisi voinut tehdä hattutempun. Ylärimakin pelasti Wildin kertaalleen ennen kuin Bickell iski hurjalla rannelaukauksellaan ottelun pakettiin.

Todella vaikean runkosarjan jälkeen pudotuspelien maalipörssin kärjessä keikkuva Bickell on löytämässä taas uskomatonta kevätvirettä. Aiempien vuosien onnistumiset ovat varmasti auttamassa mentaalipuolella voimalaituria, joka on runkosarjassa urallaan tarvinnut yhteen maaliin 5.4 ottelua.

Pudotuspeleissä vastaava lukema Bickellillä on 2.6.

***

Bickell on kuin tehty pudotuspeleihin. Isokokoinen, hyvin liikkuva ja röyhkeä laituri, joka perikanadalaiseen tapaan on ollut läpi uransa parhaimmillaan juuri keväisin. Neljän viime kauden pudotuspeleissä ainostaan Bostonin David Krejci (22) on tehnyt enemmän maaleja kuin Bickell (17).

Bickellin taakse jäävät joukkuekaveri Patrick Kanesta alkaen kaikki lajin parhaat maalintekijät. Ja neljän vuoden aikana Chicago on jäänyt kahdesti ensimmäiselle kierrokselle eli kyse ei ole vain isosta ottelumäärästä. Bickell on tarvinnut 17 maalinsa vain 41 ottelua.

Bickell on perinteinen voimahyökkääjätyyppi, joka tekee pääosin maalinsa kahden metrin säteellä maalista. Mutta Bickell omaa myös todella tulisen rannelaukauksen, jolla tehdä tuhoa kauempaakin. Tuolla ranteella Bickell napautti viime kevään konferenssifinaaleissa kiekon ohi Jonathan Quickin heti sinisen jälkeen.

Eikä Bickell ole tehnyt mitä tahansa maaleja. Se tärkein nähtiin viime kevään kuudennessa finaalissa, kun Bickell iski ottelun Bostonia vastaan 2-2:een vain reilu minuutti ennen loppua. Ja kuinkas muuten, maalin edustalta. Minuutin päästä Dave Bolland sinetöi Hawksin mestaruuden.

Yhteensä Bickell iski viime kevään pudotuspeleissä yhdeksän maalia 23 ottelussa. Nyt tahti on entistäkin kovempi, kun jo kahdeksan ottelun kohdalla saldo näyttää viittä maalia.

***

Bickell on todellinen Mr. Pudotuspeli. Ykkösketjun vasemman laiturin salaisuus piilee nöyryydessä. Bickell ei edes yritä olla tähtipelaaja, mikä luo pohjan onnistumisille. Bickell on joka puolella ja kaikkien niskassa koko ajan ja saa onnistumiset kliseisesti nimenomaan pienien asioiden kautta. Tasaisuuden.

Chicagolle näyttäisi olevan tulossa jälleen kerran pitkä kevät eikä vähiten tähtien takaa ponnistavan voimalaiturin ansiosta. Bickellin rannepiiska tulee tänäkin keväänä olemaan vielä useampaan kertaan vastustajalle se viimeinen myrkky.

***

Pudotuspeleissä tehdyt maalit 2011-14:
22: David Krejci,
17: Bryan Bickell, Justin Williams, Jeff Carter
16: Brad Marchand, Milan Lucic, Danny Briere, Evgeni Malkin
15: Patrick Sharp, Patrcik Kane, Nathan Horton, Anze Kopitar, Patrick Marleau,

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala