Kiekkoministerit käyvät läpi ennen kauden alkua Liigan joukkueiden lisäksi myös sarjan parhaita pelaajia.

Nyt Kiekkoministereiden kaksikko Ilari Savonen ja Ilari Isotalo ovat koonneet kotoisen Liigan 50 parhaan pelaajan listan.

Kokoamisessa on painotettu erityisesti siihen, millainen painoarvo pelaajalla on joukkueensa menestykseen.

Tässä kaksikon kokoama lista kokonaisuudessaan:

50. Mikko Koskinen, Blues

Savonen: Pari hieman vaisumpaa vuotta KalPassa ja nyt takaisin Bluesiin. Uuteen nousuun samalla? Potentiaalia olisi kyllä. Ja kokoa. Mutta hioutuuko taas liigan huippuvahdiksi, millainen hän kieltämättä oli lyhyen aikaa ennen Pohjois-Amerikkaan lähtöä.

49. Ville Vahalahti, Lukko

Isotalo: Vanhassa vara parempi. Vahalahti on iästään huolimatta edelleen kova nimi varsinkin ylivoimalla. Tulee pelaamaan Lukossa isossa roolissa.

48. Miro Aaltonen, Blues

Savonen: Viime kausi alkoi lupaavasti, mutta päättyi valitettavasti turhan aikaisin nuorten MM-kisoissa tulleeseen loukkaantumiseen. 20-vuotiaalla Aaltosella on kuitenkin potentiaalia ja taitoa Liigaa varten. Nyt nähdään se, että nouseeko hän aivan liigan eliittiin vai missä pelillinen ja tuloksellinen taso seilaa?

47. Mikko Luoma, JYP

Isotalo: Monipuolinen puolustaja on mielenkiintoinen paluumuuttaja Liigaan. Tärkeä palanen JYP-joukkueeseen tulevalla kaudella. Tuo samalla myös kaivattua kokemusta jyväskyläläisten pakistoon.

46. Kamil Kreps, Ässät

Savonen: Kreps tuli kovalla hehkutuksella aikanaan Kärppiin ja ennakoissa tshekkisentteriä pidettiin aivan liigan parhaimpana pelaajana. Ei nyt ihan sitä ollut, eikä ole tuskin nytkään. Alla heikompi kausi Sveitsissä, mitä nyt Ässissä? Pystyykö olemaan edes ykkössentteri tasoa porilaisjoukkueessa?

45. Dragan Umicevic, Ässät

Isotalo: Yllätyksellinen taitelijasielu, joka tuntuu välillä yllättävän itsensäkin kaukalossa. Osoitti viime keväällä taitotason ja pelisilmän olevan loistotasoa Liigaan. Suurin kysymys lienee, miten ruotsalainen sopeutuu Pekka Virran pelitapaan. Vastuuta ainakin on tarjolla.

44. Pasi Puistola, Tappara

Savonen: Tappara sai kovan vahvistuksen takalinjoillensa, kun MM-kisatasoltakin tuttu Puistola palasi kirvesrintoihin useamman vuoden tauon jälkeen. Hieman jopa astelee Tuukka Mäntylän jättämiin saappaisiin. Onko jopa kovemman tason tapaus, näyttääkö, että sijoitus listalla pitäisi olla korkeammalla?

43. Patrick Davis, SaiPa

Isotalo: KHL:stä Liigaan hypännyt Davis on kiinnostava nimi SaiPaan. Taitoa ja potentiaalia laiturilta ainakin löytyy. Jenkkihyökkääjä on väläytellyt harjoituspeleissä taitotasoaan.

42. Brad Thiessen, HIFK

Savonen: Thiessen jumittui Pohjois-Amerikassa AHL:ään, eikä näyttöpaikkoja tullut oikein NHL:n puolella. Nyt Eurooppaan ja Joni Ortion jättämiin saappaisiin HIFK:n maalille. Paikalle, joka on tunnetusti tuulinen tontti. Onko sitten kuitenkaan ihan edes Liigan kärkiveskareita? Löytääkö tasaisuutta otteisiinsa?

41. Joonas Vihko, HPK

Isotalo: Kokenut paluumuuttaja, jolta voi odottaa tulevalla kaudella paljon. 32-vuotias hyökkääjä tuo tehojensa lisäksi myös kaivattua kokemusta HPK:hon. Tulee muodostamaan kovan kaksikon Ville Viitaluoman kanssa.

Joonas Vihko, HPK
Onko HPK:n palaava Vihko jälleen kovassa vireessä Liigan puolella?

40. Chris Connolly, Tappara

Savonen: NCAA:sta Tapparaan viime kaudella tullut Connolly osoitti olevansa laadukas pelaaja kotoiseen ykkösliigaamme. Harmittavasti pudotuspelit päättyivät jo puolivälierissä loukkaantumiseen. Isoa tonttia on luvassa taas kirvesrintojen puolella. Pystyykö jopa vielä parantamaan viime kaudesta?

39. Daniel Corso, Ilves

Isotalo: Temperamenttinen kanadalaissentteri on hyvä haku Ilvekseltä ykkössentteriksi. Tuo kaivattua johtajuutta tamperelaisten pelaamiseen. Tärkeä lenkki uuden joukkueen haaveissa päästä kymmenen parhaan joukkoon.

38. Miika Lahti, JYP

Savonen: Oli Leijonien MM-kisaleirissä mukana, mutta pelejä ei sillä tasolla ainakaan vielä tullut. JYPille tärkeä palanen, kehittynyt hyökkäyspään pelaamisen suhteen. Alivoiman luottomies, ärsyttävä vastustaja ja mitä vielä.

37. Philip McRae, Tappara

Isotalo: St. Louis Bluesin organisaatiossa AHL:ää viime kaudet tahkonnut McRae on alun perin Jarmo Kekäläisen varauksia. Pelkästään pisteiden puolesta ei mikään superhankinta, tuo kuitenkin kaivattua monipuolisuutta Tapparaan. Miten liike riittää Liigassa? Se on suurin kysymys McRaen kohdalla.

36. Mika Pyörälä, Kärpät

Savonen: Vuosia maailmalla seilannut Pyörälä palasi nyt kotiin Ouluun. Harjoituspelit ovat alkaneet tehokkaissa merkeissä. Kärpät tarvitsee Pyörälältä paljon tehoja ja siihen huutoon jo kokeneen laiturin on vastattava, jotta oululaisjoukkueen menestymismahdollisuudet olisivat vahvat tällä kaudella.

35. Kristian Näkyvä, JYP

Isotalo: Kiekollisesti taitava Näkyvä teki viime kaudella ison harppauksen Liigatasolla. Erityisesti ylivoimalla taitava puolustaja nauttii tulevallakin kaudella isoa vastuuta jyväskyläläisten pelissä.

34. Kim Hirschovits, Blues

Savonen: Hirschovits palasi nyt takaisin Liigaan, jossa edellinen keikka päättyi koirankoppiin Petri Matikaisen alaisuudessa. Bluesissa luvassa on iso kiekollinen rooli, jopa kapteenin viitta. Kapasiteettia on jopa ihan Liigan kärkisenttereiden joukkoon.

33. Jussi Markkanen, SaiPa

Isotalo: Kokenut paluumuuttaja on yhä lähtökohtaisesti kova nimi Liigaan. Markkanen tuo torjuntojen ohella ison kasan johtajuutta SaiPan muuten melko nuoreen alakertaan.

32. Francis Paré, TPS

Savonen: Ollut tehokas AHL:n puolella Pohjois-Amerikassa, mutta entäs Euroopassa isossa kaukalossa? On erityisesti pistenikkari, mutta miten pelit lähtevät käyntiin? Pieni kysymysmerkki, voi olla aivan liigan kärkihyökkääjiä tai jotain aivan muuta.

31. Teemu Eronen, Jokerit

Isotalo: Leijonissakin viime kausina pelaamaan päässyt Eronen on tehnyt kuin varkain nousuaan Liigan kärkipakkien joukkoon. Nauttii tulevallakin kaudella isoa roolia Jokereissa. Kokemus on tuonut Eroselle rauhallisuutta myös alakerrassa.

30. Juuso Puustinen, HIFK

Savonen: Pohjois-Amerikan vuosien jälkeen Puustinen päätti palata Eurooppaan ja HIFK:n riveihin. Nordikselle saapuu paljon maalintekovoimaa Puustisen toimesta, joka pystyy olemaan aivan Liigan kärkilaitureita. Mutta onko? Millainen rooli vahvalla materiaalilla operoivassa HIFK:n ryhmässä Puustiselle lopulta tuleekaan? Kysymysmerkkejä.

29. Artturi Lehkonen, KalPa

Isotalo: Nuori KalPa-hyökkääjä valittiin viime kaudella vuoden tulokkaaksi. Nyt Lehkosella on edessään vielä enemmän vastuuta nuoressa joukkueessa. Taitava ja juonikas laituri, jolta odotetaan kasvavan vastuun myötä myös enemmän.

28. Shaone Morrisonn, TPS

Savonen: Pitkään NHL:ssä pelannut Morrisson on kovan luokan hankinta TPS:ltä peräpäähän. Luotettava peruspuolustaja, joka pyrkii kiekollisesti menemään eteenpäin. Muodostaa kovan pakkiparin Markus Seikolan kanssa. Iso, iso palanen mustavalkoisille.

Shaone Morrisonn, TPS
Nouseeko TPS:n Morrisonn Liigan kärkipakkien joukkoon?

27. Dan Sexton, TPS

Isotalo: NHL:stäkin tuttu Sexton hakee uutta vauhtia uralleen Suomesta ja Turusta. TPS-hyökkääjä on lähtökohtaisesti kiinnostava hankinta Liigaan. Jos sopeutuu isoon kaukaloon, voi nousta todella tärkeäksi palaseksi turkulaisten peliä.

26. Tony Salmelainen, HIFK

Savonen: Vakavan loukkaantumisen jälkeen Liigaan palaava Salmelainen tykitti viime kerralla kotimaisen sarjan puolella tuhoisaa jälkeä. Missä taso seilaakaan tällä hetkellä? Onko Salmelainen taas aivan Liigan terävintä kärkeä? Voisi olla listalla korkeammallakin, mutta pienet kysymysmerkit jarruttavat.

25. Ville Peltonen, HIFK

Isotalo: Mies, jonka ympärillä pyörii paljon kysymyksiä. Terveenä olleessaan Peltonen on yhä sarjan eliittiä. Mutta missä kunnossa IFK-legenda on? Kysymys, johon kauden alla ei juuri kukaan osaa vielä sanoa mitään.

24. Ossi Väänänen, Jokerit

Savonen: Leijonienkin puolella luotettava peruspuolustaja Väänänen jatkaa Jokereiden takalinjojen johtajana, vaikka siellä saralla laatua riittää mahtavasti. Johtaa niin puheella kuin esimerkillä. Aivan puolustajien kärkikastia Liigassa.

23. Toni Söderholm, HIFK

Isotalo: Kokeneen HIFK-pakin viime kausi oli muun joukkueen tavoin vaikea. Monipuolinen Söderholm on silti yhä tärkeä lenkki helsinkiläisten alakertaa. Pelillinen johtaja ja nykyisen HIFK:n ruumiillistuma.

22. Lasse Kukkonen, Kärpät

Savonen: Kukkosta on ties missä kritisoitu MM-kisaotteiden takia, mutta totuus Liigan puolella on hyvinkin toisenlainen. Iso, todella iso palanen oululaisjoukkueen takalinjoille. Todellinen johtaja ja näyttänyt heti sitä niin peleissä, harjoituksissa kuin ylipäätänsä joukkueen arjessa. Saa nauraa vapaasti, mutta on aivan varmasti Liigan kärkipakkeja tulevalla kaudella.

21. Toni Koivisto, Lukko

Isotalo: Lukkoon paluun tehnyt sähäkkä laituri on lähtökohtaisesti iso nimi Liigaan. Nopea Koivisto tulee nauttimaan tulevalla kaudella isosta roolista raumalaisryhmässä – samalla herralta odotetaan myös tulosta. Osoittanut jo harjoitusotteluissa osaamistaan.

20. Jussi Rynnäs, Kärpät

Savonen: Toronto Maple Leafsin organisaatiossa viime vuodet viettänyt Rynnäs saapui Kärppien ykkösvahdiksi ja nyt edessä on isojen odotusten lunastaminen. Pääsee aivan maalivahtivalmennuksen huippukouluun, Ari Hillin oppien pariin, mistä NHL:ään on potkaissut muun muassa Pekka Rinne ja Niklas Bäckström. Miten kovaksi tulokseksi potentiaali sitten lopulta muotoutuu, se on mielenkiintoista nähdä.

19. Radek Smolenak, Pelicans

Isotalo: Viime syksynä hurmannut maalitykki tekee odotetun paluun Lahteen. Samalla myös odotukset ovat pilvissä. Pystyykö tshekkitaituri vastaamaan huutoon ja kannattelemaan melko nimetöntä Pelicans-nippua tulevalla kaudella?

18. Ivan Huml, Kärpät

Savonen: Huml on jo muutaman kauden ajan kuulunut Liigan kärkipelaajien joukkoon. Kun pelaa tunteella, tapahtuu asioita. Monesti hyviä, välillä pahoja. Vetänyt harjoituspelit huonosti, mutta myös pienemmällä liekillä. Kärpät tarvitsee sitä parasta Humlia ja siihen tshekkihyökkääjän on myös pystyttävä yltämään. Muuten nykyinen sijoitus listalla on täysin väärä.

17. Ville Nieminen, Tappara

Isotalo: Kokenut Nieminen osoitti viime kaudella ja keväänä luistimen kulkevan yhä hyvään malliin. Energinen taistelija on tärkeä palanen mestaruutta tavoittelevaa Tappara-ryhmää.

16. Pekka Jormakka, Tappara

Savonen: Jormakka veti mainion kauden Pelicansissa edellissesongilla. Nyt Tapparaan, missä pitää ottaa vielä se seuraava askel. Maajoukkueessa teki jo hyvää jälkeä, siitä mukava potku Liigan puolelle? Isossa roolissa Tapparan hyökkäyksessä, korkealla myös pistepörssissä. Tuohon yhtälöön voi hyvin luottaa.

Pekka Jormakka, Tappara
Millaisessa iskussa Jormakka on ensi kaudella Tapparan paidassa?

15. Jere Karalahti, Jokerit

Isotalo: Rauhallisuus, varmuus ja monipuolisuus tekevät Karalahdesta huippuhankinnan Liigaan. Jokereiden kohuttu vahvistus on jo harjoituspeleissä osoittanut tasonsa. Iso lisä helsinkiläisten alakertaan.

14. Jani Tuppurainen, JYP

Savonen: Tuppurainen on todella iso vahvistus JYPille, joka saa takaisin maaliahneen ja nopean laiturin, joka istuu mainiosti ykkössentterin Eric Perrinin vierelle. Palaako jälleen jopa ihan MM-kisatasolle?

13. Ville Viitaluoma, HPK

Isotalo: HPK:n pelillinen johtaja. Ykkössentteri, jonka viime kauden pisteet kertovat omaa kieltään miehen tasosta. Kapteeni, jolta odotetaan myös tulevalla kaudella isoa panosta Kerhossa.

12. Ben Maxwell, Kärpät

Savonen: Maxwell on hieman tuntemattomampi tapaus, mutta on aloittanut äärimmäisen lupaavasti Kärpissä. Nopea, taitava, fyysinen. Tulee olemaan iso palanen Kärppien orkesterissa, aivan selkeä ykkössentteri. Erittäin hyvä pelaaja Liigaan.

11. Tuomas Tarkki, JYP

Isotalo: Kokenut torjuja, joka on ehkä jopa hieman aliarvostettu nimi Suomessa. Tarkki osoitti viime kaudella kuuluvansa yhä Liigan kärkitorjujiin. Rauhoittaa olemuksellaan koko JYPin alakertaa.

10. Teuvo Teräväinen, Jokerit

Savonen: Nyt on Teräväisellä edessä iso vuosi. Ykkössentterin viitta ja paljon tulosodotuksia. Aloittanut harjoituskauden terävästi, jatkuuko melkeinpä jopa suoranainen dominointi Liigan puolella? Jokereiden kannalta sitä toivoisi suuresti. Onko edessä jopa viimeinen kausi kotimaisessa sarjassa moniin, moniin vuosiin?

9. Mikko Kousa, Jokerit

Isotalo: Kiekollisesti taitava Kousa on lähtökohtaisesti Liigan parhaita puolustajia ylivoimalle. Oikea käsi alhaalla pelaava Kousan viime kaudet ovat olleet haastavia. Nouseeko Leijona-pakki Jokereissa parin vuoden takaiselle tasolleen?

8. Janne Lahti, Jokerit

Savonen: Kovia vahvistuksia tulevan kauden joukkueeseensa repinyt Jokerit sai mukavia uutisia, kun Lahti palasi takaisin joukkueen miehistöön. Viimeksi kulki ja lujaa, miten nyt? Oletuksena on aivan Liigan kärkilaitureita, mutta onko lopulta? Vahvoja syitä siihen luottamiseen löytyy kyllä.

7. Niklas Hagman, Ässät

Isotalo: Kokenut Leijona-hyökkääjä on melkoinen hankinta Ässiltä. Hagman tuo pisteiden ohella ison kasan kokemusta, rutiinia ja johtajuutta porilaisryhmään.

Niklas Hagman, Ässät
Millaisen kauden Hagman vetää Ässien paidassa?

6. Matti Kuparinen, HIFK

Savonen: Kävi mutkan KHL:ssä ja nyt jälleen isossa roolissa Liigassa. HIFK:n ykkössentterinä harteilla on paljon odotuksia. Viimeksi kulki mainiosti, eikä nytkään tarvitse muuta odottaa. Mutta pystyykö vielä ottamaan pelaajana harppauksia eteenpäin? Se on mielenkiintoista nähdä.

5. Brian Willsie, TPS

Isotalo: Mikäli Willsie vain Suomessa nähdään, on hän Liigan parhaimpia ulkomaalaispelaajia. Oli jo viime kaudella joukkueensa paras pelaaja. Ei olekaan siis ihme, että Turussa odotellaan sormet ristissä kanadalaisen paluuta Kroatiasta.

4. Juha Metsola, Tappara

Savonen: Sensaatiomainen loppukausi Tapparassa. Nyt on äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, että jatkuvatko mainiot otteet pidemmällä aikavälillä. Jos on lähelläkään viime kevään tasoa, on ihan selkeästi Liigan tähtitasoa. Mutta fakta on myös se, ettei Metsola ole pelannut vielä yhtäkään täyttä kautta SM-liigassa ykkösvahtina. Uhkakuvia kaiken hienon hehkun keskellä löytyy kyllä.

3. Steve Moses, Jokerit

Isotalo: Jokereiden sähäkkä hyökkääjä, joka osoitti jo viime kaudella vaarallisuutensa 22 maalillaan. Tulee olemaan isossa roolissa myös tulevalla kaudella.

2. Petteri Nummelin, Lukko

Savonen: Kohulla Lukkoon siirtynyt Nummelin on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista seurattavista pelaajista tulevalla kaudella Liigassa. Oletuksena aivan sarjan ykköspakki, mutta kuinka huikean kovalle tasolle pystyykään nousemaan? Ponnistaako takaisin vahvasti myös maajoukkueen puolelle?

1. Eric Perrin, JYP

Isotalo: JYPin pelillinen johtaja. Hyökkäyspelin aivot. Perrin on osoittanut viime kausien aikana olevansa todellinen supertähti Liigaan. Sillä irtoaa myös ykköspaikka SM-liigapelaajien listalla.

Pysy mukana Liigan kulussa! Seuraa Twitterissä käyttäjiä @ilarisavonen ja @ilariisotalo sekä hastagia #Liiga.