Pikkuleijonien hyökkääjä Alexander Ruuttu edustaa Suomea ensi maanantaina käynnistyvissä nuorten MM-kisoissa. Ruuttu kuvailee tunnelmiaan SuomiKiekko.com-sivuston erikoishaastattelussa.

Alexander Ruuttu, millainen on kilpailutilanne peliajasta Jokereissa?

Se tehtiin selväksi, että me ei kilpailla [parin muun A-nuori-ikäisen kanssa] samasta paikasta, vaan kaikki kilpailevat omasta paikastaan. Tietenkin potkitaan toisiamme eteenpäin. Ollaan kaikki hyviä kavereita, ja ei meillä ole toisiamme vastaan mitään. Olen aina iloinen, kun näkee jonkun meistä pelaavan.

Mitkä ovat vahvuutesi pelaajana?

Peliäly, luistelu ja kiekonkäsittely ovat minun vahvimpia osa-alueita. Fyysisellä puolella on eniten kehittämistä.

Kuinka paljon sinua on auttanut vastuun saaminen Kiekko-Vantaassa?

Olen saanut pelata paljon Kiekko-Vantaassa, jos Jokereissa ei ole tullut vastuuta. Ainakin tuloksellisesti olen mennyt eteenpäin. Viime pelissä taisi tulla 23 minuuttia peliaikaa.

Pelaaminen Mestiksessä kehittää paljon enemmän, kuin se että ei mahdu kokoonpanoon tai pelaa hajavaihtoja SM-liigassa. Lisäksi saan pelata omalla pelipaikallani keskushyökkääjänä. Jokereissa on sille pelipaikalle aika hankala päästä tällä hetkellä.

Mitkä ovat suurimmat erot Mestiksen ja nuorten SM-liigan pelien välillä?

Suurin ero on voimatasossa. Mestiksessä pelataan miehiä vastaan, ja nuorten SM-liigassa tällä hetkellä vielä nuorempia vastaan mitä yleensä.

Tavoite on aina päästä korkeammalle. Mestis, missä olen nyt saanut vastuuta, on vähän korkeammalla kuin nuorten SM-liiga. Ja miesten SM-liiga korkeammalla kuin Mestis. Se vie eteenpäin mitä korkeammalla tasolla pääsee pelaamaan.

Pelasit pikkuleijonissa marraskuun Vaasan turnauksessa. Minkälaiset tunnelmat siitä jäi?

Ihan hyvältä vauhti tuntui. Pelattiin kaksi hyvää peliä ja yksi vähän heikompi peli. Hyvin pysyttiin vauhdissa ja pystyttiin haastamaan. Ruotsia vastaan numerot [0-5-tappio] olivat vähän isommat miten peli oikeasti meni. Jos olisi tehty ensimmäinen maali, niin numerot olisivat voineet olla ihan erilaiset. Pelasin siellä Aleksander Barkovin ja Miro Aaltosen kanssa samassa ketjussa laitahyökkääjänä. Molemmat ovat mukana myös MM-kisaryhmässä.

Mitkä tunnelmat on lähteä jääkiekon kehtoon Kanadaan pelaamaan nuorten MM-kisoja?

Onhan se hienoa mennä Edmontoniin, kun on Kurrin paita katossa. Hieno tapahtuma varmaan tulossa. Odotukset ovat huikeat koko joukkueella, ja varmaan kaikilla paikan päällä.

Avausottelu on Kanadaa vastaan. Siinä voi olla aika kova mylläkkä ennen peliä ja ensimmäisessä vaihdossa. Pitää vain pelata omaa peliä ja luottaa omiin taitoihinsa. Ei saa mennä pyytelemään anteeksi.

Siellä pelataan fyysisesti samalla tasolla kuin Suomessa miesten peleissä. Pitää olla valmis siihen, että tullaan kovaa päälle.

Mielestäni meillä on mahdollisuus yllättää kisoissa mikä joukkue tahansa. Altavastaajia tietenkin ollaan, mutta meillä on eväät yllätykseen.

Minkälainen tilanne sinua odottaa kevätkaudella?

Kisojen jälkeen palaan takaisin Jokereihin, ja yritän ottaa oman ruutuni joukkueesta. Sitä en ole vielä pystynyt tekemään, ja se on seuraava tavoite.

NHL on unelma, ja nyt kun on sinne varaus, niin se on vähän lähempänä, mutta en ole sitä paljoa miettinyt vielä. Yritän kehittyä pelaajana, ja ottaa päivän kerrallaan.

Haastattelu: Kai Lintinen