NHL:n tämän kesän isoin sopimusuutinen on ollut Edmonton Oilersin nuoren supertähden Connor McDavidin 100 miljoonan dollarin jatkosopimus.

20-vuotiaasta McDavidistä tuli samalla NHL:n kallein pelaaja, jos ottaa huomioon palkkojen keskiarvon yhdelle kaudelle. McDavidin palkkakattoon vaikuttava lukema on kaudesta 2018-19 lähtien 12,5 miljoonaa dollaria.

– Tuo on merkittävä muutos, jos tuo vetää kaikki muut mukaansa, Sportsnetin toimittajan Elliotte Friedmanin siteeraama nimetön GM sanoi.

– Iso juttu tässä on ollut se, kuka rikkoo ensimmäisenä 10 miljoonan dollarin rajan? Ennen kuin Connor teki sopimuksensa, kyse ei ollut henkilökohtaisista palkinnoista, kyse oli Stanley Cupeista, toinen päättäjätaho totesi.

Ennen McDavidia 10 miljoonan dollarin rajaan olivat yltäneet Los Angeles Kingsin Anze Kopitar sekä Chicago Blackhawksin Jonathan Toews ja Patrick Kane.

Kolmikolle yhteistä oli kuitenkin se, että he kaikki olivat voittaneet Stanley Cupin ennen jättisopimusten tekoa. Kaikki olivat olleet myös merkittävässä asemassa mestaruuksien takana.

McDavid on ehtinyt pelata NHL:ssä vasta yhden vahvan kauden.

– Ei tämä ole mikään hyökkäys häntä (McDavidia) kohtaan. Hän on mainio pelaaja. Kyse on vain siitä, ettei tuollaisia joukkueen menestymisargumentteja voi enää oikein käyttää, pienen tikarin iskenyt päättäjätaho jatkoi.

– Toki kyseessä on spesiaalitapaus. Ei kovin monella seuralla ole 20-vuotiasta pelaajaa, joka on voittanut jo pistepörssin ja arvokkaimman pelaajan palkinnon, nimetön agentti muistutti.

Iso juttu sopimuksessa oli se, miten se näkyy muiden tähtien kohdalla tulevina vuosina.

– Mitä jos (Columbus Blue Jacketsin) Zach Werenski voittaa Norrisin kahden seuraavan kauden aikana? nimetön GM pyöritteli.

Sama GM nosti esille myös Los Angeles Kingsin Drew Doughtyn, Ottawa Senatorsin Erik Karlssonin ja Toronto Maple Leafsin Auston Matthewsin.

Esimerkiksi Doughtylle ja Karlssonille voi odottaa aivan megaluokan jatkosopimuksia.

Omat haasteensa on myös Winnipeg Jetsillä, jolla kovan luokan nuoret tähtipelaajat ovat 1-2 vuoden sisällä rajoitettuja vapaita agentteja. Näistä esimerkkejä ovat Patrik Laine, Nikolaj Ehlers ja Jacob Trouba.

– Tässä saatetaan mennä NBA:n linjalle. Enemmän rahaa tähtipelaajille, mikä taas näkyy heikentyvässä keskiluokassa. Jos sitä on enää kohta. Piakkoin ollaan tilanteessa, jossa puolet joukkueesta pitää täyttää minimisopimuksilla, toinen agentti maalaili uhkakuvia.

Ongelma syntyy siitä, ettei NHL:n palkkakatto ole noussut aivan odotettuun tahtiin. Isot sopimukset tuovat haasteita muun rosterin rakentamiseen.