Lue lisää:
Leijonien tuoreen valmentajakasvon panos saa ylistystä – ”Täydentänyt tiimiä loistavasti”
Ylistystä panoksestaan saanut Leijonien valmentaja avaa kokemustaan – ”Siksi halusi mut mukaan”
Kärpät siirtyy Leijona-valmentajan aikaan – yksi merkittävä vahvistus haussa

Ensi kaudella Kärppien päävalmentajana toimii Mikko Manner, joka on ollut mukana oululaisseuran valmennusryhmässä viimeisten neljän kauden aikana.

Mukaan on irronnut kaksi SM-kultaa ja yksi pronssi.

Jo viime kaudella Manner kantoi isoa vastuuta Kärppien valmennustiimissä. Hänen kädenjälkensä alkoi näkyä erityisesti Karjala-turnauksen jälkeen, kun oululaisseurassa laitettiin valmennuksen vastuualueita uusiksi.

Kärpät tavoitteli uuden päävalmentajan Kai Suikkasen alaisuudessa jotain, mitä se ei pystynyt toteuttamaan.

Lopulta pelilliset ohjakset käännettiin Mannerin suuntaan. Peliään parantanut Kärpät oli runkosarjan jälkimmäisellä puoliskolla Liigan parhaimpia joukkueita, mutta lopulta kausi päättyi jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. HIFK oli silloin parempi suoraan voitoin 2-0.

– Se oli opettavainen vuosi. Tuo kertoi paljon myös siitä, että miten pienestä asiat ovat loppupeleissä kiinni. Tuo vuosi antoi itselle työkaluja ja ajatusmalleja siitä, että miten tästä eteenpäin tulisi toimia, Manner sanoo SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Manner puhuu avoimesti muiden joukkueiden esimerkistä ja toimintatavoista.

– Esimerkiksi HPK veti Antti Pennasen johdolla huikean kauden. Hän sai joukkueen pelaamaan aika dynaamista jääkiekkoa. Siinä yksilöt menivät kovasti eteenpäin. Samoin KalPan monivuotinen työ palkittiin. He pelasivat todella raikkaanoloista jääkiekkoa.

– Lopulta voiton vei kuitenkin erittäin kurinalainen, fyysisesti ja henkisesti vahva Tappara. Noilta jengeiltä ja noilta koutseilta haluan imeä oppia. Tuoda niitä sitten omaan arkeen mukaan. Yhdessä valmennustiimin, johtavien pelaajien kuin myös urheilujohdon kanssa löydetään aivan varmasti se selkeä kärppäläinen toimintamalli, mihin me uskotaan ja millä me mennään eteenpäin, Manner pohtii uuden projektin alkumetreistä.

Yhden ison muutoksen Manner linjaa harjoittelun puolelle.

– Kun on katsonut noita jengejä ja kuunnellut sitä, että mitä he ovat tehneet, niin siellä pohjalla on ollut entistä kovempi harjoittelu. Määrät ovat kasvaneet ja uskon, että meillä Kärpissä toimitaan samalla tavalla ensi vuonna. Tullaan harjoittelemaan ehkä vähän kovempaa kuin aikaisemmin. Määrällisesti enemmän.

– Uskotaan siihen, että sitä kautta saadaan pitkässä juoksussa joukkuetta vahvemmaksi ja että tuota kautta jaksetaan pelata sellaista voittavaa jääkiekkoa.

Ensi kauden teemat

Esimerkeissään Manner nostaa esille joukkueita, joiden pelitavat eroavat massasta. KalPalla ja HPK:lla kiekollinen peli on korostuneen voimakasta. Kiekkokontrolli on kaiken perusta. Molemmilla myös kokonaisvaltainen kiekollinen liike paistaa pinnalle illasta toiseen.

Edelleen, yleinen trendi Liigassa on se, että hyvin monet joukkueet träppäävät vahvasti keskialueella. On jopa syviä 1-4-muodostelmia tai passiivisia 1-2-2-ohjauspelejä.

Kun keskialueen puolustaminen on jatkuvasti todella tiivistä, niin miten tuohon muottiin voi tuoda omia vivahteita?

– Se on todella hyvä kysymys, Manner tuumaa, kääntäen puheen nopeasti harjoitteluun.

– Kärppien kanssa ei olla nyt CHL:ssä, minkä myötä syksyn ohjelma ei ole niin kova. Vaikka matkustamista tulee olemaan edelleen saman verran, niin pystytään nyt määrällisesti harjoittelemaan vähän enemmän. Näen, että nyt saadaan enemmän sellaista perustilanneharjoittelua, joissa yksittäisten pelaajien pelitaidot kehittyvät. Yritetään löytää sellainen sopiva tasapaino siihen, että miten on lupa epäonnistua, mikä taas johtaisi siihen, että uskallettaisiin pelata vähän nopeampaa ja aggressiivisempaa jääkiekkoa. Siinä samassa meillä pitää olla luottamus toisiimme. Ihan jo siltä kannalta, että niissä tilanteissa, joissa siellä on viisi pelaajaa vastassa, niin pystyttäisiin murtamaan lyhyillä syötöillä vastustajan viisikkoa.

– Esimerkiksi HPK:lla oli paljon sellaista jalkapallosta otettua liikkuvaa lyhytsyöttöpeliä. Kyllä me varmasti pyritään viemään siihen samaan suuntaan meidän omaa peliä.

Kärpät on tullut tutuksi liikkuvana ja taitavana joukkueena. Nykyään Leijonien päävalmentajana toimivan Lauri Marjamäen alaisuudessa kiekkokontrolli otti oman asemansa kärppäjoukkueen pelissä.

Kärpät haki rauhallisesti viisikko- ja rintamalähtöjä, jotka johtivat välillä jopa korostuneeseen seisoskeluun maalin takana.

– Ensi vuonna slogan on ”nopea, vahva ja luotettava”. On se sitten fyysisesti nopea, henkisesti nopea, fyysisesti vahva, henkisesti vahva tai että pystytään sopeutumaan nopeasti. On nopeaa yhteistyötä, missä luotetaan toisiimme. Tähdätään siihen, että meidän yhteispeli olisi nopeampaa, Manner linjaa teemoja.

– En tarkoita sillä sitä, että peli olisi jotain koohottamista päästä päähän. Että alettaisiin kopioimaan jotain Ruotsin mallia ja ihannoitaisiin sitä. Ei. Olen tosi ylpeä tästä suomalaisesta mallista, mitä meidän toki pitää pystyä kehittmään.

Manner myöntää ihannoivansa viime vuosien aikana kansainvälistä jääkiekkoa dominoinutta Kanadaa ja sen pelitapaa.

– Olen ollut aina vähän sellainen Kanada-fani. Varmaan mun omassa ihannemaailmassa Oulun Kärpät pelaisi samanlaista jääkiekkoa kuin mitä Kanada on pelannut MM-kisoissa vuosina 2015 ja 2016. Se, että osaanko valmentaa joukkuetta siihen ja päästä sille tasolle koskaan, sitä en tiedä. Varmaan siihen suuntaan kuitenkin.

Erilaista ajattelua

Eri asia on se, että miten hyvin pelaajat pystyvät toteuttamaan hyvin dynaamista, nopeaa yhteistyöjääkiekkoa, missä pelinopeus on aivan tapissa niin hyökkäys- kuin puolustuspelaamisessa.

– Kyllä pelaajat pystyvät, kunhan vaan valmentaja pystyy tuottamaan riittävästi harjoitteita. Taidot kasvavat ja yhteispelinopeus kasvaa, kun saa tarpeeksi toistoja. Ne taas tuovat sitä yhteispeliä nopeammaksi. Tuo vain vaatii aikaa, Manner miettii.

– KalPa oli hyvä esimerkki tuosta. Pekka (Virran) alaisuudessa he aloittivat kiekollisen pelin projektia – periaatteessa toivat sen Suomeen. Heillä meni oma aikansa siinä, mutta nyt oli mahtava katsoa sitä, miten kovalla vauhdilla he tulivat hyökkäysalueelle. Syksyllä tuntui siltä, että mitä he ovat tehneet kesällä, kun he menevät noin lujaa? Kaikki perustuu syöttöpelitaitoon, liikkeestä syöttämiseen ja siihen, että urheilullisuus on kovalla tasolla. Haluan, että kehityimme tuohon suuntaan.

– Tuo kaikki vaatii harjoittelua, toistoja ja sitä, että on paljon nälkää kilpailla siellä arjessa. Vähän myös sellaista erilaista ajattelutapaa. Ei sen harjoittelukaavan tarvitse olla aina juuri samanlaista, mitä se jossain muualla on.

Kyseiseen aiheeseen liittyen Manner nostaa esille Kärppien uuden apuvalmentajanimen.

Lauri Mikkola tulee A-junioreiden puolelta, mistä tuo sellaista hyvää dynaamisuutta. Minä, ”Soosi” (Toni Sihvonen ja (Ari) Hilli ollaan oltu mukana jo neljä vuotta, niin nyt tulee vähän sellainen ”out of box” -kaveri mukaan. Uskon, että saadaan hyvä kombinaatio tuosta.

– Meillä on erittäin hyvä joukkue, missä on luonnetta ja sydäntä. Siinä on erilaista taitoa ja se on erittäin hyvin roolitettu joukkue. On hyvä fiilis näin Kärppä-kauden aattona, Manner miettii.

Lue lisää:
Miten Kärpät korvaa huiman liiderin jättämän aukon? – ”Nyt on heidän vuosi”

Pelaajien valmentaja

Manner toimi kolmen kauden ajan Leijonien nykyisen päävalmentajan Marjamäen valmennuksessa Kärpissä.

Yhteistyö tuotti kovaa tulosta. Kokonaiskuvassa Mannerin panos oli varsin merkittävä, muun muassa nuorten pelaajien ohjauksessa.

– Olen vähän kuitenkin sellainen ”pelaajien kaveri” -tyylinen valmentaja. En ole mikään sellainen pöheä ”auktoriteettimies”. Olen omalla rakkaudella ja intohimolla selviytynyt tähän asti ja tulen valmentamaan samalla tyylillä myös Kärpissä. Jos se tyyli ei jotain miellytä, niin pitää muistaa, että jokaisella ihmisellä on oikeus mielipiteeseen.

– Kun tulin Leijoniin mukaan, niin sanottiin, että ole ihan oma itsesi. Oli tosi hyvä fiilis kaikkien, valmentajien, huoltajien kuin pelaajien kanssa. Sai sanoa oman mielipiteensä ja olla täysillä mukana. Siksi on ollut niin onnellinen olo. On tullut oltua etuoikeutetussa asemassa. Tuota kokemusta voi muistella joskus kiikkustuolissa, Manner puhuu keväästä.

Kisoissa Manner peluutti puolustajia ja hääri alivoimapelin parissa. Samalla Manner toi päävalmentajalle Marjamäelle kovaa sparraamista. Samaa hän oli tehnyt jo kaksikon yhteisenä aikana Kärpissä.

– Siellä valmennuksessa on aina tuollaista. Sen takia veikkaan, että ”Late” mut lopulta halusi tuohon mukaan. Apuvalmentajan tehtävä on kuitenkin sparrata päävalmentajaa. Puhua myös kovista ja kipeistä asioista. Samalla tavalla Kärpissäkin tehdään. Sihvonen ja Mikkola uutena – ne jätkät saavat sparrata todella lujaa.

Pelillisten asioiden ja arjen harjoittelun keskellä Manner nostaa esille henkisen puolen merkityksen.

– Siitä tässä mun johtamisessa on loppupeleissä kyse. Ollaan nöyriä, mutta samalla meillä on hyvä olla siellä arjessa. On hauskaa tulla hallille. Uskon siihen, että kun meillä on riittävän hauskaa ja hyvä olla, niin sitten me jaksetaan olla tarpeeksi ahkeria ja jaksetaan sitoutua siihen yhteiseen juttuun.

– Kun me tehdään noin, niin ennen pitkään me voitetaan enemmän kuin hävitään, Manner uskoo.