Leijonien tuoreen valmentajakasvon panos saa ylistystä – ”Täydentänyt tiimiä loistavasti”

© Kuva: Juha Tamminen
Tänään livenä Köln-Leipzig!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

PARIISI. Suomen A-maajoukkue sai mukaansa uuden apuvalmentajan kesken tämän kauden, kun Mikko Manner hyppäsi penkin taakse.

Manner saapui hieman pimennosta, vaikka todellisuudessa hänen tulostaan oli päätetty jo joulukuussa.

Ensi kaudella Kärppien päävalmentajana toimivasta Mannerista jää monta vahvaa vaikutelmaa hänen kanssaan jutellessa.

Teemoja, jotka tulevat esille myös pelaajien puheista.

– Eloisa ihminen, Leijonien puolustaja Joonas Järvinen kuvailee.

– Intohimoinen, luottopakki Atte Ohtamaa heittää.

– Nuo ovat jo aika hyviä teemoja. Fiksu, tuo intohimoa ja elämää tuonne koppiin. Se tarttuu muihin, kun hän on niin innoissaan joka päivä, Oskar Osala tuumaa hymyillen.

Osalle pelaajista Manner on ollut uudempi tapaus. Osa taas tuntee hänet jo vuosien takaa.

– Olisinko ollut 14 vuotta, kun olin ensimmäistä kertaa mukana Sportsin edustusjoukkueen kesäringissä. En ihan tarkkaan muista, mutta mun mielestä ”Mamba” pelasi vielä silloin. Sitten hän oli myöhemmin valmentajana muutaman pelin ajan minulle, kun pelasin ensimmäisiä pelejä Mestiksessä. Olin silloin 15-16-vuotias. Myöhemmin ollaan tutustuttu paljon paremmin, Osala muistelee, kääntäen puheet itse persoonaan.

– Mamban juttuja jaksaa kuunnella aina. Hänelä on hyvin erikoislaatuinen huumorintaju. Ainakin muhun uppoaa henkilökohtaisesti. Hauska ja todella pätevä kiekkomies.

Kärppätaustaisille pelaajille Manner on ehtinyt tulla tutuksi jo aiemmilta vuosilta. Maajoukkueessa on nähty aivan sama värikäs touhuttaja, joka on pyörinyt Kärppien valmennuksessa mukana viime vuosien aikana.

Mannerin panos on ollut lopulta hyvin merkittävä henkisellä puolella.

– Hän tuo rentoutta tähän hommaan. Tuollainen asia voi olla kuitenkin vähän unohduksissa, kun pelataan koko ajan ja taistellaan pisteistä. Koen, että rennon ja positiivisen meiningin kautta saa sen parhaan tuloksen esille. Silloin se on hyvä juttu, että osataan ottaa vähän rennommin. Sitä kautta pystyy myös nauttimaan pelaamisesta, täällä olemisesta ja jokapäiväisestä työnteosta, Ohtamaa käy läpi, johon Mika Pyörälä jatkaa:

– Varsinkin kun on välipäiviä, niin niissä pitää päästää hyppynarua vähän löysemmälle. Siinä auttaa se, että on huumoria kopissa. Sitten kun on pelipäivä ja pelejä, niin sitten osataan olla tosissaan.

– Hänellä on into piukassa ja hän on hyvä valmentaja, joka haluaa oppia koko ajan. Hän imee pelaajilta informaatiota ja antaa sitä pelaajille takaisin. Eloisa on varmasti hyvä sana hänestä, Pyörälä miettii.

Manner on ollut isona tukihenkilönä muun muassa Leijonien isolle tähdelle Sebastian Aholle, kun Aho ponnisti NHL-kartalle.

Kärpissä Manner teki paljon töitä nuorten pelaajien kanssa.

– Hän on intohimoinen, kovasti työtä tekevä kaveri, jolta löytyy huumorintajua, Aho listaa teemoja.

– Veikkaan, että ihan sama keneltä kysyy, onko kaveri jääkiekon ulkopuolelta vai täältä lätkäpiireistä, vastaus on ihan samanlainen, Aho jatkaa.

Huumori on iso teema, kun pelaajat puhuvat Mannerista.

– Se on yksi mun johtamistavoista ja johtamismalleista. Huumori on mulle iso väline arjessa, kun kohtaa ihmisiä. Ei se poissulje sitä, ettenkö olisi innokas pelin yksityiskohtien tarkkailija ja tieteilijä. Pystyisin sitäkin tekemään koko ajan, jos haluaisin. Kyllä sitä paljon teenkin yksin arjessa ja valmennustiimin kesken. Pelaajien kesken haluan vähän sitä, että olen sellainen koko joukkueen yksi iso hengenluoja, Manner itse miettii.

Leijonien päävalmentajan Lauri Marjamäen mukaan Manner on tullut maajoukkueeseen täysin omana itsenään.

– Näissä MM-kisaprojekteissa on kuitenkin aina painetta lopputuloksista ja tässä tarvitaan erinlaisia persoonia mukaan. Mikko on tietenkin mulle tuttu, kun ollaan tehty kolme vuotta töitä yhdessä ja tiedetään toisten ajatukset. On ollut hyvä lisä tähän meidän valmennustiimiin. Erittäin ahkera ja ennen kaikkea erittäin positiivinen jätkä. Tuollaisia tarvitaan, Marjamäki miettii.

– Hän on sellainen innostaja ja kova kertomaan tarinoita. On sopinut persoonana ja valmentajana todella hyvin tähän meidän ryhmään, joukkueen päävalmentaja vakuuttelee.

Marjamäki ei lähde kiertelemään sitä, etteikö tutusta henkilöstä olisi ollut apua henkisesti kovan MM-kisarupeaman keskellä.

– On totuttu käymään kävelyillä ja lenkillä. Ainahan tuollaista tukea tarvitsee. Toki muutkin ovat olleet tukena, mutta Mamba on tuonut itselle sellaista tarvittavaa jeesiä. Hän on täydentänyt tätä meidän tiimiä loistavasti.

Ilari Savonen, Pariisi
Twitter: @ilarisavonen

Tänään livenä Köln-Leipzig!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS