Miten Kärpät korvaa huiman liiderin jättämän aukon? – ”Nyt on heidän vuosi”

© Kuva: Juha Tamminen
Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Viime kaudella 1. pudotuspelikierroksella lauluun lähtenyt Kärpät on mennyt kovasti uusiksi kesän aikana.

On tullut uusia hankintoja, on vaihtunut päävalmentaja ja on vaihtunut toimitusjohtaja.

Lähtijäpuolella merkittävin nimi on ollut Mika Pyörälä, joka oli Leijonien mukana juuri päättyneissä kevään MM-kisoissa.

Liigassa viime kaudella arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Pyörälä suuntaa vuoden ajaksi Sveitsiin, SC Bernin paitaan.

Iso kysymys on se, että miten Kärpät aikoo korvata Pyörälän jättämän aukon?

– Häntä ei voi yhdellä ihmisellä korvata. Hän on niin spesiaali, kun puhutaan johtajasta, Kärppien uusi päävalmentaja Mikko Manner sanoo SuomiKiekko-sivustolle.

35-vuotias Pyörälä nakutti viime kaudella runkosarjassa peräti 26 maalia ja yhteensä 55 tehopistettä. Pyörälä on ollut äärimmäisen iso hahmo Kärpille viime vuosien aikana. Hän on lukeutunut niihin kulmakiviin, jotka ovat olleet avainasemassa kahden kullan ja yhden pronssin saavuttamisessa.

– Loistavaa, että hän saa käydä vielä ulkomailla ennen kuin lapset menevät kouluun. Saa käydä vielä katsomassa maailmaa. Hän on ansainnut sen, Manner sanoo suoraan.

– Hän on tehnyt niin paljon hienoa työtä Kärppien eteen uransa aikana.

Itse isoa kysymystä Manner lähestyy uusien pelaajien kautta.

– Häntä korvataan monen eri pelaajan voimin. Jyri Junnila on yksi niistä. Hän pelasi loistavan kevään KalPassa. Hän on erittäin monipuolinen pelaaja, jolla on iso kärppäsydän. Raahesta kotoisin, niin siinä tulee vielä sellaista pohjoissuomalaisuutta esille. Hän on riittävän nopea pelaamaan nykypäivän jääkiekkoa, mutta ennen kaikkea hän on erittäin hyvä aikuinen ihminen, jolla arkijohtaminen on kovalla tasolla. Hiljainen kaveri, mutta valmentaja voi laittaa hänet kentälle paikkaan kuin paikkaan.

– Frölundasta tuleva Nicklas Lasu on toinen, joka korvaa Pyörälää pelkällä arkisella esimerkillä ja työllä. Tuossa tulee mukaan vähän erinlainen kaveri, joka ei ole pelannut aiemmin Suomen sarjassa, ja joka ei tunne tätä Suomen sarjan historiaa. Häneltä me valmentajat pystymme oppimaan varmasti todella paljon. Saadaan hyviä uusia virikkeitä.

Otto Karvinen on myös sellainen hyökkääjä, joka tulee korvaamaan Pyörälän johtajuutta ihan sillä omalla asenteella. Sellaisella päättäväisyydellä. Hänen urakäyränsä näyttää kovasti ylöspäin. Sieltä paistaa sellainen draivi ja intohimo esille. Juuri sellaisia asioita, mitä me tarvitaan. On luisteluvoima ja on sellaista maalille menoa. Taklauksia ja joukkuekavereiden puolesta iskujen ottamista.

– Nämä kaverit korvaavat luonnepuolella. Tuovat arkeen niin paljon työkaluja valmentajille. Se on ihan loistavaa, Manner miettii.

Muiden hankintojen kohdalla esille nousee niin tuloksen teko kuin pelillinen puoli.

– Puolustajat (Miika) Koivisto ja (Joonas) Lyytinen auttavat meitä siinä, että saadaan peliä paremmin auki, kun meillä on loistavat left-right -pakkiparit. Meillä jäi viime vuodesta jalkeille ydinpakisto, joka paransi koko ajan. Uskon, että nyt me voidaan jatkaa heti siitä, mihin me viime vuonna jäätiin. Saadaan pelistä vähän dynaamisempaa, kun meille tulee tuollaista luontaista pelin avaamista lisää puolustukseen.

Hyökkääjäosastolle Kärpät nappasi Frölundasta tulleen Lasun lisäksi pari merkittävää hankintaa.

– (Charles) Bertrandista olen tykännyt aina. Jo silloin kun hän oli Sportin paidassa, niin jo silloin hänen nopeutensa oli jotain sellaista, minkä kanssa piti olla koko ajan hereillä. Hänen kohdallaan tulee sellainen hieno erinlainen mauste mukaan, ranskalaisuus. On sellaista tunteiden näyttämistä ja on halua ratkaista pelejä. Hänet pitää päästää irti ja hänelle pitää antaa iso rooli. Pitää antaa ylivoima-aikaa ja pitää kannustaa pelaamaan rohkeasti.

– (Jasse) Ikonen on vielä ihan katsomaton kortti täällä Suomi-kiekossa. Hän tuntuu sellaiselta erittäin nälkäiseltä ja aikuiselta ihmiseltä. Sieltäkin saadaan aivan huippuammattilainen tuohon, jolla parhaat pelit ovat vielä pelaamatta. Hän kun pääsee loukkaantumisen jälkeen iskuun, niin uskon, että hän tulee olemaan meille hyvä maalinedustapelaaja. Ylivoimalla kova maalintekijä.

Manner naulaa tiukan puheenvuoron pöytään, kun puhe kohdistuu viime vuonna mukana olleisiin kärkinimiin.

Saku Mäenalanen, Mikael Ruohomaa ja Ville Leskinen on se kolmikko, joihin katseet kääntyvät ensi vuonna. Tuolle kolmikolle valmennus tulee antamaan paljon peliaikaa. Se, että pelaavatko he samassa ketjussa, sitä en tiedä vielä, mutta pojat saavat ihan varmasti paljon luottoa.

– Vaikka ensimmäiset kymmenen peliä menisivät ihan päin mäntyä, niin ei se haittaa mitään. Kunhan vain harjoittelevat riittävän kovaa. Samppa Jaakola (Kärppien kuntovalmentaja) pitää huolen siitä, että poikien testitulosten perusteella huippusuoritus on mahdollinen. Silloin valmentajat tulevat laittamaan heitä kentälle. Silloin saa Leskisen Ville kuljettaa kiekkoa omasta päästä toiseen päähän ja yrittää vaikka kaikkien läpi.

– Uskon, että ennen pitkään tuossa ovat ne kaverit, joiden tehtävä on nostaa Kärpät sinne kuuden joukkoon. Samalla pyritään siihen, että he pystyisivät ottamaan omilla urillaan sellaisia steppejä, että he pystyvät nousemaan sinne seuraavalle tasolle.

– Nyt on heillä näytönpaikka. Nyt on tulossa valmentajalta luottoa, Manner vannoo korotetulla äänellä.

– Nyt on heidän vuosi.

Kilpailua Kärppien liigarosteriin tuovat muun muassa monet nuoret nimet, jotka kärkkyvät paikkaa ”ylhäältä”.

Nuorempi nimi löytyy myös maalivahtiosastolta, minne Veini Vehviläinen saapui JYPistä.

– Veinissä on niin paljon potentiaalia. (Jussi) Rynnäksen valloittava persoona tulee auttamaan häntä ihan varmasti. Samoin Ari Hillin isällinen ote. Rynnäs-Vehviläinen on meille aivan varmasti hyvä maalivahtikaksikko, Manner uskoo.

Kärpät etsii vielä yhtä kovan luokan nimeä hyökkäyksen kärkeen (lue lisää). Jo tässä vaiheessa Mannerin suupieliin valuu hymynkaarretta, kun hän tarkistelee kokonaisuutta.

– Juuri sen näköinen joukkue minkä haluaa ja mitä itse toivoo. Mulla on siitä todella hyvä fiilis, Manner vakuuttaa.

Lisää Mannerin ajatuksia Kärppien ensi kauden pelillisestä ilmeestä luvassa myöhemmin SuomiKiekko-sivustolla.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen

Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS