Stanley Cup -finaaleihin jälleen valmistautuva Pittburgh Penguinsin 22-vuotias puolustaja Olli Määttä voi sanoa nähneensä jo alkuvaiheessa kiekkoammattilaisen uraansa kaiken mahdollisen.

Määttä on kokenut NHL-maailman varjopuolet. Useampi vakavampi vamma on vienyt nuoren puolustajan jo useampaan kertaan leikkauspöydälle, minkä lisäksi häneltä leikattiin 2014 kilpirauhassyöpä.

Tämän jälkeen Määttä on joutunut muun muassa olemaan sivussa pahimmillaan puoli vuotta olkapäävamman takia.

Kaiken keskellä suomalaispuolustaja on jollain ihmeellä onnistunut keskittymään oleelliseen, mikä palkittiin vuosi sitten Stanley Cup -voitolla.

Tasan vuosi eteenpäin, ja Määttä on taas samassa tilanteessa lähdössä voittamaan himoittua NHL:n mestaruutta. Tämäkään kausi ei ole sujunut ruusuilla tanssiessa, sillä suomalaisen käsi operoitiin keväällä, minkä takia hän oli lähes kaksi kuukautta sivussa peleistä.

Lisäksi Penguinsin tähtipuolustajat ovat kärsineet pudotuspeleissä loukkaantumisista. Määttä on vastannut kaikille epäilijöilleen olemalla huippuiskussa tiukassa ja uudenlaisessa tilanteessa. 19 otteluun tehot 2+5 ja teholukema +6 puhuvat puolestaan.

Ikäisekseen liiankin paljon neljä vuotta kestäneellä NHL-urallaan nähnyt puolustaja osaa varmasti arvostaa jokaista hetkeään kaukalossa paremmin kuin moni uskookaan. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta siihen suomalaispelaajien harvinaiseen kerhoon, jotka ovat voittaneet urallaan kaksi NHL:n mestaruutta.