Jokerit aloittaa tänään Moskovassa KHL:n puolivälieräsarjan sikäläistä TsSKA:a vastaan. Vastus on kovin mahdollinen moskovalaisten oltua koko liigan runkosarjan ykkönen. KHL:ssä on karsiutunut kahdeksan parhaan joukko, ja ensimmäinen kierros meni molemmissa konferensseissa runkosarjan mukaan neljän kärkiseuran edettyä jatkoon.

Jokereiden ja TsSKA:n sarjasta on lupa odottaa laadukkainta Suomessa pelattua pudotuspelisarjaa sitten SM-liigan vuosituhannen vaihteen finaalien, jolloin suomalaisseurat pelasivat aikaansa sitoen huimaa kiekkoa. SuomiKiekko-sivusto nappasi Jokereiden luottopuolustaja Topi Jaakolan kertomaan tulevasta.

Millä kaikilla tavoilla TsSKA on kova?

Puhutaan paljon, että se on todella kova. Se on sitoutunut ja kurinalainen joukkue. Kiva huomata, että sillä pärjää sarjassa kuin sarjassa, että on sitoutunut, taistelee ja kaikki tekevät hommia toistensa eteen. Sillä voittaa edelleen enemmän kuin häviää. Se on ollut heidän vahvuutensa. Nyt lähdetään katsomaan, miten pystymme vastaamaan siihen.

Jokereita voi kuvailla samalla tavoin. Mistä uskot, että erot syntyvät?

Sarjasta on tulossa kovatasoinen. Uskon, että meidän vahvuutemme on, että – ottamatta kantaa vastustajaan – pystymme pelaamaan järkevää lätkää. Katsomme paikkoja kentällä, että milloin menemme päälle, milloin annamme paineen, milloin pysymme kiekossa ja milloin annamme sen pois. Siinä on meidän iskun paikkamme.

”On meilläkin kovia jätkiä”

Minsk teki pudotuspelien avauskierroksella Jokereiden verkkoon viidessä pelissä vain kuusi maalia. TsSKA puolestaan päästi Sotshin maalintekoon vain neljä kertaa yhtä monessa ottelussa. Voitaisiin siis ennakoida erittäin vähämaalista ottelusarjaa, jonka pelit tulevat ratkeamaan suuntaan tai toiseen vain maalilla.

Ratkaisuvoimaakin toki löytyy molemmista joukkueista, sillä TsSKA:n kirkkain tähti on Aleksander Radulov ja Jokereilta löytyy kuuma LOKOMO-ketju.

Millä tavalla Radulov pitää huomioida?

Varmasti jokainen huomaa hänet, kun hän on kentällä. Jos häneen alkaa kuitenkin kiinnittää hirveästi huomiota, on varmasti joku toinen vapaana. Hän on kovan luokan pelimies, mutta on kovia jätkiä meilläkin. Häntä vastaan joutuu pelaamaan samalla tavoin kuin montaa muutakin vastaan. Kun pelaa tuommoisia sarjan kärkijätkiä vastaan, niin siihen kiinnittää enemmän huomiota.

Miten uskot, että he lähtevät pelaamaan teidän kärkihyökkääjiänne vastaan?

Siinä yritetään varmasti päästä ihon alle ja ottaa henkistä yliotetta. He saavat vielä aloittaa kotona, ja ovat odottaneet pari päivää meitä enemmän, että pelit alkavat. Tässä kysytään myös henkistä kanttia ja sellaista oikeanlaista kovuutta puolin ja toisin. Siihenkin on syytä varautua.

Millä Jokereiden alakerta on saatu näin tiiviiksi?

Koetimme olla pieniä suvantovaiheita lukuun ottamatta aktiivisia. Aloitimme puolustamisen hyökkäysalueelta. Nykyään hyvään puolustuspeliin ei riitä se, että ollaan vahvoja vain oman maalin edessä. Kaikki lähtee jo kiekonmenetyksestä. Koitimme olla järkeviä kiekon kanssa, ja katsoa, missä kiekko menetetään. Se sanelee puolustuspeliin jo paljon. Jos sen menettää kaukana maalista ja aloittaa puolustamisen heti, on voitettu jo jotain. Alivoima toimi hyvin, vaikka Minskillä oli hyviä jätkiä ylivoimassa, mutta he eivät montaa maalia. Maalivahtipelikin oli hyvää.

Tästä on varmasti pidettävä TsSKA:a vastaan kiinni?

Se kuuluu asiaan. Meidän lohkostamme on jäljellä neljä parasta joukkuetta jäljellä. Homma kovenee, mutta hyvä niin.

”En tykkää vertailuista”

Jaakola on KHL:n mittapuullakin kokenut playoff-pelaaja, sillä hän oli viime vuonna liigan finaaleissa Lev Prahan menestyksen myötä. Tuolloin joukkue oli kevään yllättäjä.

Jokerit on varmasti liigan suurseurojen joukossa yksi tulevien kierrosten mustista hevosista.

Mitä vaatii neljä voittoa tässä sarjassa?

Se vaatii paljon, mutta enää on neljä joukkuetta kummastakin lohkosta jäljellä, joten sen kuuluukin vaatia paljon. Neljä voittoa tuollaisesta joukkueesta on kovan työn takana, mutta sama juttu se on heillekin. Jos he meinaavat meidät neljästi voittaa, joutuvat he maksamaan siitä aika ison hinnan.

Etenit viime keväänä Prahan riveissä finaaleihin asti. Voiko tästä sarjasta tulla kovempi kuin yhdestäkään viime kevään sarjasta?

On todella vaikeaa verrata. Kasassa ja vastassa oli eri joukkueet. En tykkää tuollaisesta vertailusta.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen