OULU. Isona mestarisuosikkina kevääseen lähtenyt Kärpät onnistui pienten vaikeuksien kautta selvittämään tiensä välieriin, kun se kaatoi puolivälieräsarjassa SaiPan voitoin 4-1.

Sarja katkesi lauantaina Oulussa, kun Kärpät oli selvästi SaiPaa edellä ja vei kamppailun nimiinsä lukemin 5-1.

Esitys miellytti paljon Kärppien päävalmentajaa Lauri Marjamäkeä.

– Pystyttiin pelaamaan kovimmassa paikassa paras peli, se on hyvän joukkueen merkki. Kun mahdollisuus tulee käsille, menestyvät joukkueet tarraavat siihen kiinni, Marjamäki tiivisti illan annin.

– Siten me tehtiin, oltiin kahden erän ajan erittäin hyviä. Paremmalla viimeistelyllä olisi voinut olla vielä isommat lukemat, mutta (Andreas) Bernard oli SaiPan maalilla loistava ja torjui monta huippupaikkaa, Marjamäki jatkoi.

Kärppäluotsi Marjamäki myös kävi läpi sitä, mikä nousi ratkaisevaan rooliin sarjan voiton kannalta.

– Viidellä viittä vastaan oltiin selkeästi parempia ja erikoistilannepelaaminen taisi mennä aika tasan. Mutta kyllä me koko ajan parannettiin ja toinen iso juttu oli se, että oltiin kärsivällisiä. Se myös, että ei otettu turhia jäähyjä, kun taas vastustajalla tuli näitä selkään ajoja sun muita. Siihen tämä ratkesi.

– Kova oli vastus ja ei voi kuin krediittiä antaa sinne suuntaan. Mutta me oltiin kuitenkin tällä kertaa vain se parempi joukkue, SaiPalta yhtään mitään ottamatta pois.

Iso voiton siemen kaivautui juuri heikoimmasta kohdasta, minkä Kärpät kohtasi sarjan toisessa pelissä Lappeenrannassa.

– Se, että miten me reagointiin siihen lauantaina peliin ja siihen tappioon, oli lopulta se koko sarjan voiton siemen, Marjamäki näki.

– Sen jälkeen pelattiin koko sarjan paras peli ja se antaa kauheasti itseluottamusta jatkoon. Tässä oli kuitenkin se, että ykkönen ja kasi vastassa, jolloin toisella on voitettavaa ja toisella hävittävää. Siitä mä olen äärimmäisen ylpeä, että miten joukkue käsitteli nuo painetilat. Ja se tapa, millä me pelattiin tänään, antaa kyllä luottamusta tulevaan, Marjamäki käänsi katseita tulevaan.

Vastustajaa odotellessa

Kärpillä pienenä vaivana sarjan alkuvaiheilla oli erityisesti monen avainpelaajan alisuorittaminen. Se alkoi kadota, minkä Marjamäki allekirjoitti.

– Mun mielestä meidän peli on menossa oikeaan suuntaan ja kaikki rupeavat olemaan samalla kartalla.

Kärppien isona veturina sarjassa oli Joonas Kemppaisen johtama ketju, joka oli peliesityksiltäänkin loistava jatkuvalla syötöllä. Isona kysymysmerkkinä ympärillä oli se, että löytyisikö myös muualta tehokkuutta.

Viidennessä pelissä ratkaisuroolissa oli nelosketju ja viimeisimmissä peleissä myös esimerkiksi Ben Maxwellin johtama ketju on näyttänyt lupauksia paremmasta Marjamäen mukaan.

– Nyt näyttää hyvältä. ”Maxwellit” ja Esa Pirneksen johtama ketju, molemmat parantavat ja nelonen on ollut erittäin hyvä.

– Kyllä me kuitenkin tuossa käytiin paljon pelillisiä asioita läpi ihan sarjan aikanakin. Pitää kuitenkin muistaa se, että tuossa liittyi tuoreeltaan mukaan muutamia uusia pelaajia ja samalla pitää teroittaa eri asioita. Tietyt ominaisuudet eri joukkueissa korostuvat näissä sarjoissa ja mun mielestä pystyttiin niissä asioissa parantamaan ja sitä kautta saatiin kolmesta viimeisimmästä pelistä saatiin voitot.

Välierien alkua ennen erityisesti yksi asia nousee esille parannuksien kohteissa Marjamäen mielestä.

– Erikoistilannepelaaminen on sellaista, missä meidän pitää saada asioita paremmalle mallille. Nyt ylivoimalla oli jo hyvää meininkiä, mutta sitä meidän pitää ehdottomasti treenata. Viidellä viittä vastaan pelissä oltiin jo runkosarjassa hyviä, mutta ylivoimalla taidettiin olla neljäs ja ylivoimalla yhdeksäs. Se tietenkin kertoo siitä, että meidän tasakentällispelaaminen oli hyvällä tasolla, mutta nyt taas ne erikoistilanteet nousevat arvoon arvaamattomaan.

Nyt Kärpät jää seuraamaan sitä, että kuka lopulta astuukaan vastaan. Vaihtoehtoina ovat JYP, KalPa ja HIFK.

– Vastustajavaihtoehdot ovat tyyliltään aika erilaisia, mutta saa nähdä, että kuka siellä tulee vastaan. Upeaa, että on mahdollisuus voittaa taas jotain ja upeaa, että saadaan meidän kannattajien edessä jatkaa finaalipeleihin. He ovat sen ansainneet ja joukkue on tehnyt kovaa työtä. Nyt voi sanoa, että on voitettavaa edessä.

Kärppien valmennusjohto aikoo lähteä tarkkailemaan vastustajavaihtoehtoja vielä maanantain kierrokselle, mutta tarkka kohde on vielä avoinna.

– Kuopioon tai Helsinkiin mennään. Katsellaan vielä, että minne.

Välierät alkavat ensi perjantaina.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen