JYP palaa helmikuun maaottelutauolta vasta tänään, kun se isännöi Ilvestä. Joukkue on ladannut akut hyvin, ja lähtee runkosarjan loppuhuipennukseen Liigan kärkisijoilta.

Joukkueen tähtihyökkääjä Jani Tuppurainen kuulostaa SuomiKiekko-sivuston piinapenkki-haastattelussa siltä, että Jyväskylässä voidaan elää pitkä ja menestyksekäs kiekkokevät.

Millä ajatuksin JYP palaa tauolta?

On mukavaa päästä pelaamaan. Huilia on tullut ihan sopivasti. Poltteleekin oikeastaan jo päästä pelaamaan.

Kun runkosarjan loppusuora alkaa, niin viilataanko peliä johonkin suuntaan vai pyritäänkö vain tuomaan hyviä asioita esiin?

Pitkin kautta on pyritty kehittämän niin joukkueen kuin henkilökohtaistakin pelaamista. Peli tulevat tiivistymään ja kaikki panostavat puolustuspelaamiseen. Hyökkäyksillä sitä on sitten yritettävä murtaa.

Onko JYPistä kuoriutumassa taas keväällä se tuttu vastustajan kannalta inhottava vastustaja?

Toivottavasti! Meillä on hyviä juttuja pelaamisessa, mutta paljon on vielä kehitettävää. Kun saadaan koneet käyntiin, niin on hyvä kevät saatavilla. Hyvällä suunnalla ollaan. Lepo teki hyvää, kun huilasimme enemmän kuin normaalisti.

Mitä hyviä juttuja tarkoitat?

Liike on meidän lääkkeemme ja vahvuutemme. Hyökkäyspäässä saamme pitkiä hyökkäyksiä, ja pakit tukevat hyökkäyksiä. Menemme viidellä pelaajalla molempiin suuntiin. Valmennus on painottanut tätä pitkin vuotta.

”Paljon potentiaalia tulossa!”

JYP on tehnyt Liiga toiseksi eniten maaleja (139), ja vain HIFK on tässä saldossa sen edellä. Alakertakaan ei ole juuri vuotanut, ja taukoa edeltäneissä neljässä ottelussa JYP päästi yhteensä keskimäärin maalin ottelua kohden.

Tuppurainen on itse Liigan pistepörssissä toisena tehtyään mm. seitsemän maalia tammikuussa. Teholukemakin on komea, +18. Tuppurainen on muodostanut Markus Hännikäisen kanssa hyvän laituriparin, jonka keskellä on pelannut loukkaantumisaikojaan lukuun ottamatta Anssi Löfman.

Miten olette onnistuneet olemaan näin tehokkaita?

On tullut onnistumisia kaikille koko viisikoiden voimin. Pakit tulevat hyökkäyksiin hyvin mukaan, ja meillä on neljä hyvää kenttää jotka ovat tehneet maaleja. Loppukautta kohti on kehitettävä uusia konsteja.

Kuulostaa tyypilliseltä JYPiltä.

Emme ole ikinä olleet yhden kentän varassa. Jos meillä on ollut yhdellä kentällä huono päivä, on toisella ollut hyvä. Kun kaikilla kentillä on ollut hyvä päivä, niin sitten on maaleja tullut enemmän. Meillä on hyvä ja tasainen joukkue.

Kausi ei ole henkilökohtaisestikaan mennyt aivan penkin alle. Mitä ajattelet tehoistasi?

Peilaan sitä paljon joukkueeseen. Vastuuta ja onnistumisia on tullut. Sieltä tulee positiivista energiaa omaan tekemiseen. Voitot ruokkivat tekemistä. Minulla on ollut hyvät ketjukaverit ja olemme työstäneet peliä paljon. Meillä on vielä paljon potentiaalia tulossa!

Mikä tekee ketjustanne niin hyvän?

Kaikki pystyvät puolustamaan ja hyökkäämään. Luistelu ja liike ovat vahvuutemme. Kun ajoitukset ja yhtenäisyys saadaan osumaan, niin voimme käyttää toistemme vahvuuksia, kun keväällä ruvetaan vielä kunnolla tekemään hommia.

Tulos perustekemisen kautta

JYPin kokoonpano on elänyt viime vuosina paljon. Uusi valmennusjohtokin on saanut ajoittain heilahtelevien otteiden myötä sapiskaa, mutta nyt JYPin kone tuntuu olevan jälleen tutun karstavapaa ja luotettava.

Tuppurainen on itse runsaasti vaikkapa edellisen mestaruuden jälkeen vaihtuneen kokeneempia pelaajia, joiden on onnistuttava myös keväällä.

Alkaako JYPin uudelleenrakennus olla hanskassa?

Ei tästä vielä valmista ole tullut. Puolustus on vaihtunut viime vuodesta paljon, ja nuoria on tullut paljon parin viime vuoden aikana. Kokemus karttuu pelaamalla, sitä ei voi korvata harjoittelulla. Peli ei ole vielä valmista, ja kun on paljon kovia pelejä, niin peli ailahtelee vielä pelin sisällä jonkin verran. Tulosta tulee, kun perustekeminen saadaan tarpeeksi korkealle tasolle.

Millä kokenut pelaaja kaivaa viimeiset tehot irti?

Kesästä asti treenattu näitä pelejä varten, ja nyt on otettava tehot irti koneesta. Keväällä pitää olla sitkeä, jos meinaa pärjätä.

Vastuuta voisi kuvitella olevan sinulle luvassa?

Aurinkokin paistaa ja kesä on tulossa, niin nyt pitää nauttia näistä peleistä. Loppukausi on aina ainutkertainen juttu. Pitkä kausi on takana ja nyt alkaa olla valoa. On mukava fiilis mennä huipennusta kohti. Vastuuta pitää oikealla tavalla ottaa ja antaa ja oltava pelin ytimessä mukana.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen