En usko, että Ville Leino saa NHL-sopimusta enää alkavalle kaudelle. Harjoitusleirit ovat loppusuoralla ja lähes jokaisella seuralla alkaa olla se nippu kasassa, jolla NHL-kausi lopulta aloitetaan.

Leinon lopulliseksi kohtaloksi koitui Reilly Smithin uusi sopimus. Heti kun Smith teki sopimuksen, ei Leinolle ollut enää käyttöä Bostonissa.

Suomalaishyökkääjän ura hakee todennäköisesti uutta nousua Euroopasta. Leino perustaa pelinsä itseluottamukseen ja siihen, että hänellä onnistuu ne asiat kentällä, joita hän yrittää. Nyt tuo pelillinen itseluottamus on todennäköisesti koskettanut pohjaa, tai ainakin vajonnut lähelle sitä. Seuraavaksi Leinon kannattaa hakea mahdollisimman hyvä paikka nostaa itseluottamuksensa jälleen samalle tasolle, jolla se oli esimerkiksi Philadelphia Flyers -aikoina.

Leino oli kieltäytynyt KHL-tarjouksista ennen NHL-leirin alkua. Hänelle on kysyntää vuoren varmasti Euroopassa ja maailman toiseksi kovimmassa kiekkoliigassa, KHL:ssä. Helsingin Jokerit kuulostaisi luonnolliselta vaihtoehdolta.

Palkka ei ole ongelma Leinolle Eurooppaan lähdön kanssa, sillä kesällä suomalaisen ulosostanut Buffalo Sabres maksaa vielä kuuden kauden ajan Leinolle 1,222 miljoonaa dollaria. Onko hänellä sitten pelkoja Suomen verotuksesta? Sanoisin, että reilusta miljoonasta jää verojenkin jälkeen sen verran käteen, että ei Leinon nälkää tarvitsisi Jokereissa pelatessa nähdä.

Niin ja jos pelillinen itseluottamus ja oma taso löytyisivät jälleen Suomessa pelatessa, olisi Suomen verotuksen kanssa painiminen siinä vaiheessa kannattava diili. Uskon nimittäin, että nappikaudella Euroopassa Leino pääsisi jälleen ensi syksynä try-outille NHL:ään ja huipussaan olevalla itseluottamuksella hän olisi lähempänä ensi syksynä myös NHL-paikkaa, kuin mitä oli tänä syksynä.

Ainoa JOS tässä asiassa on vain se, että onnistuisiko Leino Euroopassa? Saisiko hän itseluottamuksensa takaisin?

Lähtökohtaisesti Leinon pelityylin pitäisi sopia Euroopan isompiin kaukaloihin. Alku tuskin on lennokas Euroopassakaan, mutta kovalla työnteolla Leinon onnistuminen Euroopan kaukaloissa on täysin mahdollista.

NHL-ovet todennäköisesti sulkeutuivat Ville Leinolle hetkeksi. Kuinka pitkä se hetki on, sen ratkaisee Leino otteillaan. Itseluottamuksen nostaminen ja pelillisen mukavuuden esiin kaivaminen ovat mielestäni tällä hetkellä suomalaishyökkääjän uran kannalta seuraavat merkittävät tehtävät. Niitä kannattaa lähteä ratkomaan Euroopan sarjoihin.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu