SuomiKiekko-sivusto Kiekkoministerien ja muutamien lisävahvistusten kera käy ennen kauden alkua läpi entisen SM-liigan, nykyisen Liigan joukkueiden lähtökohdat.

Analyyseissä kerrataan se, mitä on tapahtunut viime kauden jälkeen, mitkä ovat joukkueen vahvuudet ja heikkoudet sekä mitä joukkueelta voi odottaa tulevalla kaudella.

Mitä on tapahtunut?

Jyrki Aho otti vetovastuun Bluesista keväällä. Aho on mielenkiintoisena yksityiskohtana espoolaisten ensimmäinen talon ulkopuolelta tuleva valmentaja kahdeksaan vuoteen.

Tuuletus tekee espoolaisjoukkueelle hyvää. Viime kaudella Blues kirjautti historiansa huonoimman sarjasijoituksen olemalla vasta 12:s.

Jyväskyläläislähtöisen luotsin mukana puolustukseen tulivat Olli Malmivaara ja Kalle Kaijomaa, jotka tuovat kaivattua kokemusta nuoreen joukkueeseen. Siim Liivik vaihtoi HIFK:n Bluesiin, ja kovakuntoisella hyökkääjällä on iso näytön paikka. Ensimmäiset luistimenpiirrot Blues-paidassa lupaavat hyvää.

Blues löysi viime kaudella ensimmäisen oikean ykkössentterinsä vuosiin, kun Teemu Ramstedt nousi pinnalle. Ironisesti Ramstedt on saanut lähtöpassit sen jälkeen niin SKA:sta kuin Prahastakin. Ramstedtia Bluesin kapellimestarina yrittää seurata Kim Hirschovits, joka hänkin on avannut harjoituskauden lupaavasti. Hirschovits on Bluesin tärkeimpiä yksittäisiä pelaajia. Hän tuo isokokoiseen duunarijengiin paljon luovuutta.

Maalilleen Blues sai takaisin Mikko Koskisen.

Vahvuudet?

Bluesissa on potentiaalia. Nuoret profiilipelaajat Miro Aaltosen johdolla kykenevät tulokseen. Heillä on myös jo riittävästi SM-liigakokemusta. Joukkueeseen on haalittu lisää kokoa ja särmää. Luonne on viime talvea kovempi.

Heikkoudet?

Puolustuksesta puuttuu selkeä johtaja. Arto Laatikainen nostaa etenkin nyky-Bluesin mittapuulla todella suurta liksaa, mutta ”Ladan” taso on laskenut loukkaantumisten myötä. Viime kausi meni täysin penkin alle, eikä harjoituskauden alku lupaa vieläkään hyvää. Puolustus on myös kapea, eikä kestä yhtään loukkaantumista – Joonas Jalvannin tai Olli Malmivaaran hajoaminen olisi Bluesin pahin painajainen.

Mitä voi odottaa?

Bluesin joukkue on viime kauden tapaan yllätysvalmis. Se voi yltää kuuden joukkoon, mutta toinen ääripää on jäädä kokonaan ulos pudotuspeleistä. Paljon on ykkössentteri Hirschovitsin harteilla. Joukkue on profiililtaan kuitenkin muuttunut suuresti: Blues on aiempaa kookkaampi ja pelaa fyysistä jääkiekkoa. Liivik tekee yli 25 pistettä. Koskinen puolestaan torjuu itsensä liigan absoluuttiselle huipulle.

Tommi Koivunen
Twitter: @tommik10