PRAHA. MM-kisoissa alkaa tänään uusi vaihe. Lohkopelit on pelattu, ja tästä hetkestä lähtien vain voittajat jatkavat eteenpäin.

Suomi kohtaa puolivälierissä Ruotsin. Siinä missä Leijonat pääsi puolivälieriin lopulta Britannian avulla, Ruotsi voitti lohkovaiheessa kaikki ottelunsa. Kun vielä Suomen kapteeni Mikael Granlund on pelikiellossa, on sanomattakin selvää, että Ruotsi lähtee peliin valtavana ennakkosuosikkina.

– Eikö se ole aika inhimillistä, kun katsoo joukkueiden kokoonpanoja. Mutta me olemme ennenkin olleet altavastaajia, myös Ruotsia vastaan, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi hallin käytävillä Sveitsi-ottelun jälkeen.

– Siinähän muuttuu aika lailla asetelma suhteessa vaikka tällaiseen peliin taikka runkosarjan johonkin peliin, koska hävinnyt putoaa jatkosta.

– Kaikki ymmärtävät, kummalla siinä pelissä on paine. On ihan selvää, että ihminen ei ihan niin selvästi pysty pelaamaan, kun on painetta ja pelkoa häviämisestä, niin kuin kaikki me tiedämme. Ihan samanlaisia ihmisiä ne on ne Ruotsin NHL-pelaajatkin.

Jalonen on Suomen kaikkien aikojen jääkiekkovalmentaja. Hän on ollut monta kertaa ennenkin tässä tilanteessa, että voittaa pitäisi, mutta altavastaajana lähdetään otteluun. Auttaako kokemus kovista paikoista muuten melko kokemattoman joukkueen valmistautumisessa?

– Kyllä me katsomme meidän hyviä asioitamme, mitä olemme tehneet oikealla tavalla ja mitä pitää toistaa jatkossakin, Jalonen sanoi.

– Sitten se on tietysti kiinni siitä, millaisia ratkaisuja yksittäinen pelaaja tekee tiukoissa paikoissa. Tekeekö oikeita vai ei niin hyviä.

– Pienistä asioista on kiinni, mihin kiekon siirrät jossain painetilanteessa ja miten sijoitut jossain tilanteessa ilman kiekkoa ja näin poispäin. Sitten pitää vain toivoa, että pelaajat tekevät fiksuja juttuja niin kuin parhaimmillaan tekevät.

”Meillä on mahdollisuus, jos…”

Ruotsalaistoimittaja kysyi Jaloselta, miten Leijonat yllättää Ruotsin.

– Emme me pysty yllättämään Ruotsia. He tietävät, miten me pelaamme. Mutta me tiedämme ja te tiedätte, että paineet ovat teillä, Jalonen vastasi.

Oman joukkueensa itseluottamuksen tasosta Jalonen ei osannut tarkkaan sanoa. Sen hän kuitenkin sanoi, että mahdollisuudet Ruotsin kaatamiseen on. Ehkä hieman yllättäenkin Jalonen väheksyi pelitavallisten asioiden merkitystä ja korosti yksilöitä.

– Jos me saadaan sellainen draivi päälle kuten parhaimmillamme, niin meillä on mahdollisuus. Siitähän on kysymys pitkälti, Jalonen sanoi.

– Mutta pitää olla ihan ytimessä henkisesti ja fyysisesti. Sen nyt varmaan kaikki tajuavat, että tämä ei ole mikään pelitapajuttu nyt, vaan mies miestä vastaan -vääntämistä.

Suomen ja Ruotsin välinen ottelu pelataan tänään torstaina kello 21.20 Suomen aikaa.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS