PRAHA. Jaromír Jágr harmaantuu ja ikääntyy, mutta yksi asia ei muutu: Jagr jatkaa edelleen pelaajauraansa.

Ikää Jágrilla on jo kunnioitettavat 52 vuotta. Alla on 24 kautta NHL:ssä, kolme KHL:ssä ja 11 kautta Tshekin kahdella ylimmällä sarjatasolla.

Helmikuusta 2018 Jágr on pelannut Tshekissä, omistamassaan Kladnon joukkueessa. Pari vuotta takaperin Jágr jo myönsi miettivänsä eläköitymistä, koska aika ei tahtonut riittää sekä pelaamiseen että hallinnollisiin töihin.

Sittemmin ajatukset ovat muuttuneet. Vain reilu kuukausi sitten Jágr teki maalin kaikkien aikojen vanhimpana ammattilaispelaajana. Hän ohitti tilastossa toisen legendan, Gordie Howen, joka osui aikoinaan 52 vuoden ja kuuden päivän ikäisenä.

Howe, lempinimeltään Mr. Hockey, pelasi 26 kautta NHL:ssä ja kuusi WHA:ssa vuosina 1946-71 ja 1973-80. Howe pelasi NHL:n runkosarjassa yhteensä 1767 ottelua tehoin 801+1049=1850. Jagrin lukemat 1733 NHL-ottelussa olivat 766+1155=1921.

NHL:n kaikkien aikojen pistetilastossa Jágr on toinen ja Howe neljäs, maaleissa Howe on kolmas ja Jágr neljäs, ja pelattujen otteluiden määrässä Howe on toinen ja Jágr neljäs.

Miten vertaat itseäsi Gordie Hoween?

– Siitä on paljon aikaa enkä koskaan nähnyt Gordie Howen pelaavan. On vaikea verrata meitä, Jágr sanoi SuomiKiekolle Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n palkintotilaisuudessa.

– Ero on siinä, että hän pelasi minun iässäni vielä NHL:ssä, ja minä pelaan Tshekin liigaa. Minä pelaan ennen kaikkea siksi, että nautin siitä.

Harjoittelu menee uusiksi

Nyt Jágr jo katsoo kohti ensi kautta, eikä enää ole puhettakaan uran lopettamisesta.

Viime kaudella Jágrin edustama Kladno sijoittui Tshekin pääsarjassa viimeiseksi ja joutui karsimaan sarjapaikastaan. Karsinnat Kladno kuitenkin voitti suoraan voitoin 4-0, joten ensi kaudellakin Jágr pelaa pääsarjaa. Se tosin vaatii 52-vuotiaan kropalta jo aika paljon.

– Minua ei harjoitteleminen haittaa. Olen harjoitellut seitsemänvuotiaasta asti rajusti koko elämäni ajan. Työnteko ei ole koskaan haitannut minua ja minulla on siihen hyvin aikaa, Jágr sanoi.

Jágr täräytti myös harjoitteluaikeistaan melkoisen yllätyksen.

– Haluan olla [ensi kaudella] hyvässä kunnossa. Viime vuosina olen pelannut 10-15 peliä kaudessa, enkä ole harjoitellut kesäisin. Kaiken harjoittelun olen tehnyt jäällä, mutten ole tehnyt mitään salitreeniä.

– Nyt on ensimmäinen kerta 20 vuoteen, kun olen hankkinut itselleni henkilökohtaisen valmentajan, ja teen asiat vähän eri tavalla. Haluan nähdä, mitä tästä seuraa.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS