TAMPERE. Valtteri Kakkonen, 22, on kokenut JYPin vaikeat lähivuodet kaukalossa reilun 100 liigapelin myötä. Juniori-ikäisenä hän seurasi katsomosta, kun tuoreet paluumuuttajat kantoivat JYPin värejä joukkueen menestysvuosina.

Viime vuosikymmenen kirkkaimmat meriitit ovat vuoden 2012 Suomen mestaruus sekä vuosien 2010, 2013, 2015 ja 2017 pronssit. European Trophyn JYP voitti vuonna 2013 ja Mestarien liigan vuonna 2018.

Sitten alkoi syöksy. 2019 tie tyssäsi Liigassa pudotuspelien ykköskierrokselle, 2021 hurrikaani vajosi runkosarjan viimeiseksi ja puolisen vuotta sitten kolmanneksi viimeiseksi.

Nyt joukkue on kokenut isoja muutoksia. JYP on sekä pelaajiston että valmentajiston suhteen yksi eniten muuttuneista porukoista koko Liigasta.

– Muuttuihan joukkue paljon, mutta pitää ottaa huomioon sekin, että tähän tuli paljon myös paluumuuttajia, JYPiä Tampereella liigakauden avaustilaisuudessa edustava Kakkonen sanoo viitaten Eetu Laurikaiseen, Sami Nikuun, Robert Roobaan ja Juuso Puustiseen.

– Kulttuuri on heillä veressä.

– (Reid) Gardiner kävi HIFK:ssa ja tuli takaisin. Eli tuttujakin jätkiä on.

26-vuotias kanadalainen pelasi JYPissä viime kaudella 48 ottelua, sen jälkeen hän meni loppukauden kattavalla lainalle Helsinkiin.

Mistä se kertoo, että JYPin ulkomaalaisvahvistus tulee takaisin?

– Projektina lähdetään nyt rakentamaan uutta.

– On ollut vaikeita aikoja, mutta ei se ole Jyväskylän kulttuurista syönyt – tänne on helppoa tulla. Joukkue on vastaanottavainen ja Jyväskylästä on sanottu, että tästä pidetään kaupunkinakin – tämä ei ole turhan iso, ihmiset ovat lämpimiä ja Jyväskylään on helppoa tulla, Jyväskylän oma kasvatti luettelee.

JYPin uuden valmentajiston muodostavat päävalmentaja Jukka Rautakorpi sekä valmentajat Ville Nieminen ja Mikko Heiskanen.

– Vaatimustasoon on tullut selkeä muutos – mitä halutaan ja miten treenataan. Jukan ja Nemon (Nieminen) vuosien varrella kertynyt tietopankki on ihan älyttömän suuri. Jokainen pelaaja pystyy imemään siitä oppia.

– Onhan se ollut pakko yrittää pitää fiilistä yllä (aiemmin), ei tästä olisi muuten mitään tullut. On ollut vaikeaa, mutta kun joukkuelajia pelataan, jätkiä on ympärillä. Joukkueena pyritään pitämään edes jollain tavalla hauskaa.

Se joukkue on tämän juttutuokion aikaan pelaamassa KalPaa vastaan treeniottelua, jonka kokoonpanossa Kakkonen ei ole. Täten hän edustaa JYPiä liigakauden avaustapahtumassa, jossa mukana ovat lähtökohtaisesti päävalmentajat ja kapteenit.

– On vähän alaston olo kapteenien seassa, mutta nämäkin on hoidettavia hommia, pakki virnistää.

Hoidettavista hommista tulee mieleen tavoitteet.

– En ole asettanut mitään sen kummempia – hyvä, ehjä kausi.

– Nyt paperilla on kovempi joukkue. Yritetään olla menestyvä joukkue, yritetään saada pisteitä. Harvemmin tässä on itse se, joka tulee kentän läpi ja tekee maaleja. Se vaatii hyviä jätkiä ympärille.

Kilpavarustelua

Liiga näyttäisi olevan alkavalla kaudella kovatasoisempi kuin hetkeen, kun joukkue toisen perään on tehnyt jopa yllättävän kovan oloisia hankintoja.

Hurrikaanipaitojen nimekkäimpiä hakuja ovat maalivahti Laurikainen, NHL:ssä kausina 2017-22 pelannut pakki Niku sekä hyökkääjistä Geoff Platt, Kyle Platzer, Puustinen ja Rooba.

Paluumuuttajissa on Kakkoselle entuudestaan tuttuja hahmoja.

– Esimerkiksi Nikua on tullut katsottua silloin, kun itse olin A-junnuissa – ja muistaakseni Puustisen Juusoakin. En kerennyt heidän kanssaan silloin pelata.

– Samin kanssa puhuttiinkin tästä. On hienoa päästä samaan jengiin, Kakkonen hymyilee.

JYPin nuorinta polvea edustaa 18-vuotias hyökkääjälupaus Joakim Kemell, kokenein on iän puolesta hyökkääjä Platt, 37.

Tuleeko NHL-taustaiselta Nikulta tai muilta vinkkejä nuoremmille pelaajille?

– Hyvään ilmapiiriin yksi suurimmista asioista on se, että tämä toimii molempiin suuntiin. Toki eiväthän 17-vuotiaat jätkät ala kertomaan vaikka Puustiselle, että kannataisi varmaan pelata tälleen tai tälleen, mutta jos joku näkee jotakin, niin informaatio liikkuu.

– Mun mielestä meidän vanhemmissa pelaajissa on hyvää sekin, että he jakavat tietoa. Kaikki auttaa – pienet jutut muodostuvat isoiksi.

Valtteri Kakkonen on nähnyt JYPin vaikeat ajat. KUVA: Taneli Niinimäki.

Eteenpäin menevä JYP, kova Kärpät

SuomiKiekon kausiennakossa JYP on rankattu seitsemänneksi, joten ainakin jossain hurrikaanipaitojen parempaan huomiseen uskotaan. Nimekkäitä hankintoja on toki tehnyt moni muukin sakki.

– Kyllähän se intoa nostaa, kun katsoo pelaajalistoja ja näkee puolustajana, minkälaisia hyökkääjiä vastaan pääsee pelaamaan jokainen ilta.

– Huikeaa tämä on myös yleisön kannalta. Kaukalossa on isoja nimiä jokainen ilta.

Minkä joukkueen hyökkäys on inhottavin puolustajan näkökulmasta?

– Meillä oli Kärppiä vastaan harjoituspeli. Heidän kolmosketju oli Antti KalapudasPeter TiivolaTeemu Turunen… Siinä on materiaalia järkyttävä määrä.

– Kaikki voivat lyödä useammankin pisteen per ilta, jos sille päälle sattuvat ja jos antaa liikaa tilaa. Tämmöinen nostaa tasoa ja omaa tasoa on nostettava sitä mukaan. Se, mikä riitti viime kaudella, ei välttämättä riitä nyt.

No entäpä Liigan ulkopuolisista joukkueista Jokerit. Vapaa sana?

– Jos mietitään junioreita, niin kaksi seuraa olisi oltava, joskus on ollut kolme (Blues, HIFK, Jokerit).

– Tämä on mielenkiintoinen keissi. Ison profiilin pelaajat haluaisivat varmasti pelata siellä, joten Jokerit toisi taas parempia pelaajia Liigaan. Ja heitä vastaanhan sitä haluaisi pelata.

– Mun mielestä Jokerit olisi hyvä asia Liigalle.