HELSINKI. Sveitsin ja Italian välillä lauantaina pelatussa jääkiekon MM-kisojen A-lohkon kohtaamisessa kaukalossa oli ainakin yksi suomalaisille hyvinkin tuttu kasvo.

Italian Bolzanossa syntynyt 31-vuotias Andreas Bernard torjui saapasmaan maalilla peräti 42 kutia tehden kaiken voitavan. Sveitsi oli silti parempi näiden maiden MM-avauksessa maalein 5-2.

– Tiedettiin, että Sveitsillä on kova joukkue ja ehkä yksi kovimmista tässä turnauksessa. Mun mielestä pystyttiin pelaa vastaa. Alussa oli vaikeuksia ja heillä pitkät pyöritykset, mutta mun mielestä sitten saatiin ihan hyvät maalintekopaikat aikaiseksi, maalivahti sanoo loistavalla suomenkielellä.

Se on muuten hämmästyttävän virheetöntä ja sujuvaa, sivuhuomiona mainittakoon.

Italian ei tarvitse hävetä ensimmäisen pelin panosta. Ensikertalainen Dante Hannoun iski tehot 1+1, Bernard valittiin joukkueen parhaaksi pelaajaksi.

– Positiiviset jutut pitää ottaa mukaan seuraavaan matsiin, molari näkee.

Yksi positiivinen juttu pelin ulkopuolelta oli ylipäätään pääseminen askiin Suomessa.

– Aika mahtava fiilis! Viime vuonna harmitti, kun oli korona, eikä päässyt pelaamaan Suomea vastaan. Nyt on tuttu paikka, tuttu halli, on mahtavaa olla täällä.

Bernardin loppukauden joukkue Bolzano ylsi tällä kaudella itävaltalaisessa, monikansallisessa ICEHL-sarjassa pudotuspelien avauskierrokselle. Siellä itävaltalainen Klagenfurt oli parempi voitoin 2-0.

Molari aloitti kauden toisessa itävaltalaisjoukkueessa, Villacherissa. Torjuntaprosentit olivat siellä 30 runkosarjan pelissä 89,7, pudotuspelien saldo italialaisjoukkueen maalilla oli 87,3. Seurajoukkuekausi on ohi, ja nyt on aika keskittyä Italian pitämiseen pääsarjatasolla.

– No suurin tavoite on pysyä A-sarjassa. Me tiedetään, että on kaksi-kolme peliä, mistä pitää saada pisteitä. Siinä pitää olla valmiina.

Näistä matseista ainakin ne kaksi “kuuden pisteen matsia” ovat ottelut Kazakstania ja Ranskaa vastaan.

Sveitsi oli paperilla Italiaa selkeästi kovempi NHL-miesten johdolla. Käkikellomaan kuumimmat nimet ovat ennakkoon New Jersey Devilsin Nico Hischier ja Jonas Siegenthaler, San Jose Sharksin Timo Meier ja Chicago Blackhawksin Phillip Kurashev.

Näiden herrojen käsittelyssä on hyvä italialaisnuorten oppia?

– Totta kai. Meillä on moni ensikertalaisena – ja nuoria. Heillä (sveitsiläisillä) on paremmat sarjat ja paremmat palkat, Bernard naurahtaa.

Liigakonkari

Suomalaiset saattavat muistaa Bernardin jääkiekkoliigasta, jossa hän torjui kausien 2010-19 aikana SaiPassa ja Ässissä yhteensä noin 230 ottelussa. Lisäksi vyölle kertyi otteluita myös silloin Suomi-sarjaa pelanneessa RoKissa, tuolloin Mestikseen kuuluneessa Jukureissa ja saman sarjan Peliitoissa.

– Seuraan suomalaisia sarjoja koko ajan, siellä on monia tuttuja. Entisiä joukkuekavereita seuraan, rouvani asuu Lappeenrannassa. Kesäisin olen täällä, supliikki pelaaja avaa.

– Suomessa olin marraskuussa sen maajoukkuetauon aikana varmaan viisi päivää ja heti kauden jälkeen muutaman viikon.

Ässien jälkeen ympäri Euroopan työpaikkojen perässä kiertäneellä maalivahdilla ei ole toistaiseksi sopimusta minnekään ensi kaudelle. Olisiko aika palata jonkin suomalaisjoukkueen maalille?

– Kyllä mä olen ilmoittanut, että olisi kiva päästä takaisin Suomeen pelaamaan. Mutta mä luulen, että KHL:n kaikki ulkomaalaiset tulee takaisin, eli tulee olemaan aika vaikeeta Keski-Eurooppa ja nimenomaan Suomi, Ruotsi ja Sveitsi. Saa nähdä!

Elintarvikeyhtiön tuotepäällikkö

Vaikka SaiPa-vuosista on aikaa jo vajaat kymmenen vuotta, on Bernard taatusti joillekin eteläkarjalaisille edelleen tuttu hahmo tämän rouvan asuinpaikan vuoksi.

Lisäksi molari toimii ylijäämähedelmistä hävikkimehua tekevän imatralaisen THRSTY-elintarvikeyhtiön tuotepäällikkönä.

– Silloin puolitoista vuotta sitten oli vähän sellainen tilanne, ettei tiennyt, löytyykö (peli)paikkaa, niin kaveri kysyi halukkuuttani lähteä mukaan. Omalla perheellä on omppu- ja viinitila siellä, niin oli vähän kokemusta. Ihan mielenkiintoista.

Onko tuotepäällikkö-sana vain titteli Bernardin kohdalla?

– No nyt kun olen pelannut ulkomailla, niin en ole kerennyt tekemään töitä. Mutta kesäisin olen ollut ihan mukana siinä touhussa.

Firma valmisti sen Facebook-sivujen mukaan viime vuonna esimerkiksi tuorepuristettuja mehuja ja glögejä. Ovatko THRSTY:n juomat löytäneet tiensä Italian pukukoppiin?

– En ole vielä tuonut, maalivahti virnistää.

Lauantain paikallisottelu, naapurimaiden Sveitsin ja Italian iltapäivän kohtaaminen veti Helsingin jäähallin lehtereille 3 641 katsojaa.

– Mä en tiedä yhtään, oliko tuttuja katsomossa. Aika moni on kyllä laittanut viestiä, että ne tulee – mutta saa nähdä. Telkkarin ääressä on ihan varmasti ollut, hyväntuulinen italialaistähti lopettaa täysin suomenkielisen haastattelutuokion.