Nousukuntoinen Slovakia järjesti varhain keskiviikkoaamuna pienimuotoisen sensaation edettyään Pekingin olympiakisojen välieriin. Se löi olympiakisojen vakiomenestyjä USA:n 3-2 voittomaalikisassa pistäen tähtipaidat laulukuoroon.

Sensaatio-sana kuvastaa tulosta, vaikka USA ei nyt parhaalla miehistöllään matkassa ollutkaan sattuneista syistä. NHL-miehet puuttuivat turnauksesta – tosin niin ne puuttuivat tai puuttuvat muiltakin.

Edellisen kerran 12 vuotta sitten olympialaisten mitalipeleissä urakoinut ja silloin pronssit Suomelle hävinneen Slovakian maalihanat avasi nyt TPS:n superjunnu Juraj Slafkovsky. Pömpeli oli pelaajalle jo viides. Hyökkääjä johti tämän pelin tauottua turnauksen maalipörssiä.

Ex-liigatähti Patrik Rybar otti hänkin roolia. Pelaaja torjui matsissa 33 kutia ja piti maansa mukana taistelussa loppuun asti. Loppuun, joka oli dramaattinen. Slovakia nousi tasoihin vasta viimeisellä minuutilla pelattuaan ilman Rybaria.

Jatkoajalla ei syntynyt ratkaisua, joten voittomaalikisa nousi rooliin. Siinä ainoa onnistuja oli Peter Cehlarik. Rybar torjui sensaatiomaisesti ja jäätävästi neljä kutia, yksi yhdysvaltalaissuoritus meni ohi maalin.

USA karsiutui neljä vuotta sittenkin jatkosta puolivälierissä ja täysin samalla tuloksella. Silloin voiton vei Tshekki.

Rybarin onnistuminen ei suinkaan ollut ensimmäinen tässä turnauksessa – lue lisää tätä painamalla.