Slovakia on rakentamassa jääkiekon olympiaturnauksessa upeaa tarinaa. Alkulohkossaan Suomelle ja Ruotsille hävinnyt maa kaatoi päätöspelissään Latvian ja tiistaiaamun puolivälieräkarsinnassa se teki jopa jättipaukuksi mielettävän tempun.

Slovakia päätti Toni Söderholmin valmentaman Saksan taipaleen 4-0-voitolla. Suomalaisluotsin joukkueen kohtalo oli siinä mielessä yllättävä, että maa on olympiakiekon hallitseva hopeamitalisti. Saksa oli Pyeongchangissa 2018 alle minuutin päässä jopa kullasta.

Slovakian molari Patrik Rybar oli nyt saksalaisille kanto kaskessa. Hän torjui nollapelin 21 kopilla.

Kärpissä kausina 2019-21 pelannut vahti dominoi tiistaiaamuun tultaessa maalivahtien tilastoja yksin. Torjuntaprosentti 96,49 oli paras kaikista, samoin päästettyjen maalien keskiarvo 0,76.

Rybar torjui Slovakialle olympialaisissa ensimmäisen nollapelin sitten vuoden 2010 ja Jaroslav Halakin.

– On tietysti todella nättiä, että nollapeli tuli tässä tärkeässä pelissä. Mutta samalla minun täytyy antaa kiitosta kavereille, että he hoitivat alakerran hyvin, blokkasivat laukauksia ja pelasivat sillä tavalla rakenteellisesti, Rybar sanoi Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n nettisivuilla.

– KHL keskeytettiin tammikuussa ja valmistautuminen oli vaikeaa, mutta nyt tunnen oloni mukavammaksi treenipelien ja olympiamatsien jälkeen.

Slovakia ei ole kuulunut jääkiekkomaailman kirkkaimpiin tähtijoukkueisiin viime vuosina. Etelä-Korean (2018) ja Venäjän (2014) maa jäi pudotuspelien ykköskierrokselle, Kanadassa (2010) se pelasi pronssiottelussa häviten Suomelle.

Rybar on pelannut tällä kaudella KHL:ää valkovenäläisen Dinamo Minskin maalilla 24 ottelussa prosentein 90,41. Päästettyjen maalien keskiarvo on 2,78.

Slovakia kohtaa Pekingin puolivälierässä Yhdysvallat.