Jääkiekkomaailma kuohui aiemmin tällä kaudella, kun lajivalmentajaksi ummikko Roman Rotenberg nosti itse itsenä SKA Pietarin luotsiksi. Joukkue oli menestynyt ennen tätä hyvin, eli Valeri Braginin syrjäyttämiselle ei ollut urheilullisia perusteluita.

Rotenbergin luotsiksin nousun jälkeen ainakin yksi pelaaja pääsi liekkeihin. Leo Komarov iski uuden luotsin debyytissä aiemmin tammikuussa kaksi häkkiä.

– Hän on hyvä ihminen, Rotenberg on ollut mukana pitkään. Medialle tuo ehkä näyttäytyi isona yllätyksenä. Jostakinhan se on aina aloitettava, Komarov sanoi sunnuntaina Leijonien etäpressissä.

Maailmanmestari palasi Eurooppaan NHL:stä alkukaudesta. Komarov pelasi tällä kaudella NY Islandersissa vain yhden matsin. Oliko siirron taustalla kiinnostus maajoukkuetta kohtaan?

– Oli se osasyy. NHL:ssä oli ehkä saumat jatkaa, kukaan ei tiedä lopputulosta. Pietarista tuli hyvä tarjous ja ajattelin, että pääsen ainakin pelaamaan.

Pekingin olympiakoneeseen nimetty hyökkääjä on ollut tauolta maajoukkueessa. Hän on kantanut sinivalkoisia värejä edellisen kerran World Cup -kaudella 2016-17.

– Siinä oli pelejä alla paljon ja olin lähtenyt mukaan joka vuosi, lapsikin syntyi silloin. Rauhoitin tilannetta ja pääsin olemaan perheeni kanssa. Mitä vanhemmaksi tulee, niin on ymmärretty se, ettei tämäkään kestä ikuisuutta, 35-vuotias kaksinkertainen KHL-mestari luetteli maajoukkuetauon taustoja.

Nyt Suomen joukkue Pekingiin on varsin paljon päävalmentajansa, Jukka Jalosen näköinen.

– Ollaan pelattu hyvällä tasolla pitkään, nykynuoret ovat erittäin hyviä pelaamaan. Leijonissa on aina ollut hyviä pelaajia.

Tarvitseeko joukkueen viidenneksi vanhimman pelaajan kouluttaa nuorempia?

– Nuorille ei tarvitse sanoa mitään, kaikki tietävät, missä mennään.

– Omana itsenä olo on tärkeintä.