Näkökulma: NHL jäi jo sivuun – olympiajääkiekko Kiinassa aiheuttaa kohtuuttomia haasteita myös Euroopan sarjoissa

Miesten olympiajääkiekon on määrä alkaa Pekingissä kymmenes helmikuuta. NHL ilmoitti jo pelaajilleen, ettei olympiaturnaukseen ole asiaa. Seuraavaksi maajoukkueet kääntävät katseensa Euroopan sarjoihin, joita odottaa kohtuuttoman kova haaste.

Kuudesta Euroopan kovimmasta kiekkosarjasta vain kolme jää tämänhetkisen tiedon mukaan tauolle olympialaisten ajaksi. Monikansallinen KHL ja Sveitsin NLA palaavat tauolta jo kahden päivän kuluttua olympiafinaalista. Saksan DEL-liigassa pelataan tauosta huolimatta jo olympiafinaalipäivänä yksi ottelu.

Vaikka sarjat ovat tauolla olympialaisten ajan, voivat mahdolliset koronatartunnat kisojen aikana vaikeuttaa sarjojen pelaamista tauon jälkeen dramaattisesti. Tartunnan saaneet pelaajat jäävät Kiinaan pahimmillaan viideksi viikoksi eristyksiin.

Pelaajien mahdolliset ansiomenetykset tuntuvat raskaammilta, kun kyse ei ole NHL-miljonääreistä. Myös seurat, joissa pelaa enemmän maajoukkueissa pelaavia pelaajia, ovat nyt eriarvoisessa asemassa muihin seuroihin nähden, jos tartuntoja tulee.

Liiga ei jää tauolle

Kotimainen Liiga, Ruotsin SHL ja Tshekin Ekstraliga jatkavat pelejään normaalisti myös olympialaisten aikana. Sarjojen voimasuhteissa saatetaan nähdä isojakin heilahduksia, kun joukkueiden avainpelaajia lähtee maajoukkueiden matkaan.

Jälleen kiristynyt koronavirustilanne eri puolilla Eurooppaa on jo pakottanut sarjoja tekemään ottelusiirtoja. Kun pelaajia on olympialaisten ajan vielä normaalia vähemmän käytössä, tulee ottelusiirroista yhä todennäköisempiä.

Olympiajääkiekon läpiviennistä tulee vaikeaa myös Euroopassa pelaavien pelaajien voimin.

Eetu Pennanen
Twitter: @eetupennanen