Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue aloittaa MM-kisaurakkansa tänään lauantaina kamppailulla Yhdysvaltoja vastaan.

Leijonat lähtee turnauksen avausotteluun pienoisena ennakkosuosikkina, sillä joukkueella on takanaan hieman pidempi valmistautumisjakso. Yhdysvallat on sen sijaan päässyt harjoittelemaan koko joukkueena vasta Latvian Riiassa.

SuomiKiekko-sivusto ennakoi kaikkia Leijonien MM-otteluita verkkosivuillaan. Voit tutusta Suomi-Yhdysvallat-ottelun ennakkoon tarkemmin alta.

Televisiointi / livestream

Kello 16.15 käynnistyvä Suomen ottelu on katsottavissa ilmaiseksi MTV3-kanavalta, jossa äänessä on Mika Saukkonen. Maksullisen C Moren puolella kamppailun selostaa Antero Mertaranta.

C Morella ottelun studiolähetys alkaa kello 15.30 ja MTV3:lla kello 16.00.

Mikäli et pääse tv:n äärelle, niin myös peliyhtiö NordicBet tarjoaa kamppailusta livestream-lähetyksen. Suora livestream-lähetys Suomi-Yhdysvallat-otteluun löytyy täältä.

SuomiKiekko tarjoaa ottelusta myös LIVE-seurannan, jonka löydät täältä.

Poissaolot

Suomen joukkueessa on tällä hetkellä hyvä terveystilanne, eikä yksikään pelaaja ole loukkaantuneena.

Leijonien pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle jäävät hyökkääjät Niko Ojamäki, Peter Tiivola, Valtteri Puustinen, puolustajat Kim Nousiainen ja Axel Rindell sekä maalivahti Janne Juvonen.

Yhdysvaltojen poissaoloista ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa, mutta joukkueen terveystilanteen pitäisi olla hyvä.

Ennakoidut kentälliset

Leijonien kentällisissä ei ole yllätyksiä. Joukkue on harjoitellut täysin samoilla ketjuilla. Maalilla aloittaa Jussi Olkinuora.

38 Teemu Turunen – 22 Arttu Ruotsalainen – 25 Jere Karjalainen
21 Jere Innala – 27 Petri Kontiola – 81 Iiro Pakarinen
76 Jere Sallinen – 13 Mikael Ruohomaa – 15 Anton Lundell
80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila

55 Atte Ohtamaa – 7 Oliwer Kaski
3 Olli Määttä – 2 Ville Pokka
6 Tony Sund – 40 Petteri Lindbohm
52 Mikael Seppälä – 50 Miika Koivisto

45 Jussi Olkinuora (29 Harri Säteri)

Yhdysvaltojen kentälliset näet alta tai täältä.

USA Hockey

@usahockey
Today's lines against Finland 🇺🇸

Gameday preview: bit.ly/USGD522

Parhaat pistemiehet

Leijonille ja Yhdysvalloille ottelu on MM-kisojen ensimmäinen, joten vielä tässä vaiheessa tehoja ei pystytä listaamaan. MM-kisoihin valmistaneissa Tshekin EHT-otteluissa Jere Karjalainen oli Suomen tehokkain pelaaja.

Kuntopuntari ja lohkotilanne

Joukkueet lähtevät otteluun melko tasaisista asetelmista, sillä kummallekin ottelu on MM-kisojen ensimmäinen. Myöskään paperilla joukkueissa ei ole isoja eroja, vaikka Yhdysvaltojen joukkue onkin koottu Pohjois-Amerikan pelaajista, niin kirkkaimmat tähdet loistavat poissaolollaan.

Lohkon ykkönen on tällä hetkellä Saksa, joka nappasi perjantaina 9-4-voiton Italiasta. Toisena on yllättäen Latvia, joka kaatoi avausottelussaan Kanadan maalein 2-0. Lohkon muut maat eivät ole vielä pelanneet otteluakaan.

Valmentajien kommentit

Suomen avausottelua ennakoi lehdistötilaisuudessa apuvalmentaja Mikko Manner.

– Ollaan keskitytty lähinnä omaan tekemiseen ja saatu neljä hyvää harjoitusta alle. Ollaan hiottu meidän viisikko- ja erikoistilannepelaamista, Manner kertoi.

Samalla Manner huomautti myös, että Yhdysvaltojen kanssa pitää olla erityisen tarkkana silloin, kun he riistävät ja iskevät suoraviivaisesti vastaan.

– USA:lla on erittäin nopea joukkue ja he lähtevät oman pään riistoista nopeasti vastaiskuihin. Me vältetään hyökkäyspäässä sellaisia toivotaan-toivotaan poikkisyöttöjä, joita he voisivat päästä katkaisemaan, Manner ennakoi.

Näin käy

Ennakkoon tämän ottelun lopputulosta on vaikea arvioida. Leijonat tulee kuitenkin kamppailuun paremmin yhteen hitsautuneena, sillä Yhdysvallat ei ole pelannut ainuttakaan valmistavaa ottelua.

Päävalmentaja Jukka Jalosen joukkue pelasi yhdessä jo koko Tshekin EHT-turnauksessa, eikätkä vahvuudet puuttuneet kuin Olli Määttä, Miika Koivisto ja Arttu Ruotsalainen. Prahassa esitykset olivat jo nousujohteisia, joten lähtökohdat ovat hyvät.

SuomiKiekko arvioi, että hallitseva mestari on vasta alle viikon yhdessä olleelle Yhdysvalloille liian kova pala. Suomi voittaa kamppailun maalein 3-2.