Pudotuspeliennakko HIFK – Kärpät: Tasaisin ja kiinnostavin puolivälieräsarja lopettaa oululaisten ailahtelevan sesongin äärimmäisen niukasti

© Kuva: Juha Tamminen

SuomiKiekko ennakoi kaikki Liigan pudotuspelien otteluparit. Nostamme esiin joukkueiden vahvuudet ja heikkoudet, vaarallisimmat pelaajat sekä ottelusarjaennustuksen.

Tässä jutussa paneudumme runkosarjan kakkosen HIFK:n ja seiskan Kärppien väliseen ottelusarjaan.

Vahvuudet ja heikkoudet

Vahvuudet
Runkosarjassa selvästi vähiten (50 ottelua) pelannut HIFK keräsi 96 pinnaa ja pistekeskiarvo 1,92 oli tietysti vakuuttava saldo. Se oli toiseksi eniten kaikista, mutta korkeasta lukemasta huolimatta joukkueen yllä on nyt kysymysmerkkejä. Palataan niihin myöhemmin.

Sarjan toiseksi parasta ylivoimaa ja kolmanneksi parasta alivoimaa pelaava stadilaisjoukkue oli siihen nähden hämmentävän tasainen suorittaja, että se kärsi jatkuvasti loukkaantumisista – eivätkä ne jääneet todellakaan aina yhteen tai kahteen soturiin. Toisaalta menestyminen tämän faktan rinnalla kertoo siitä, että joukkueella riittää ruutia kärkiketjuissa – tai parhaimmillaan jopa kolmessa ensimmäisessä triossa. Laajuus on HIFK:n yksi isoimmista vahvuuksista.

Pudotuspeleissä kärkinimien lisäksi jonkun työjuhta Miro Väänäsen tai Juha Jääskän panokset voivat olla ennalta-arvaamattoman suuria. Laajuus, laajuus!

Se laajuus koskee koko joukkuetta, ja vaikka Frans Tuohimaa petti runkosarjassa jossain määrin, on joukkueen kassariosastokin parhaimmillaan timanttia tuloksentekoon pystyvän pakiston edessä. Niilo Halonen pistää maajoukkueotorjujalle kampoihin edelleen.

Mainitsemisen arvoinen seikka on sekin, että helsinkiläispoppoo otti runkosarjassa jäähyjä toiseksi vähiten, vain 380 minuuttia. Toki joukkue myös pelasi vähiten, mutta silti seikka on lupaava.

Kärppien pelaaminen on parhaimmillaan silmiä hivelevää, mutta toisaalta kalliilta joukkueelta ei varmaan vieläkään ole nähty ihan parasta – siis koko kaudella.

Sportin joukkue piti ykköskierroksella aisoissa lopulta kahdella rutiinivoitolla. Kun sen piti tehdä maalit, se teki – ja kun peliä piti tappaa tai jäädyttää, Kärpät antoi Sportin myllätä Patrik Rybarin päädyssä näennäisesti ja laidoissa. Esitys oli sillä tavalla jäätävä, että oululaisjoukkue palautti uskottavuutensa. Konkarit, johtajat, eivät hakanneet mailoja laitoihin tai osoittaneet muutenkaan turhautumisen merkkejä. Laulu oli totaalisen eri kuin keskinkertaista heikommassa runkosarjassa.

– Molemmissa Sport-peleissä oltiin tehokkaita, kokeneet pelaajat olivat erinomaisia. Tehokkuuden ansiosta päästiin karkumatkalle helpostikin. Sen jälkeen kummassakaan pelissä ei pystytty ylläpitämään samaa tasoa, mikä on kylläkin ymmärrettävää. Kausi on ollut vaikea, Kärppien luotsi Mikko Manner sanoi Liigan nettisivuilla perjantaina.

Heikkoudet
Miten pitkä koronatauko vaikuttaa HIFK:n henkiseen, ja etenkin fyysiseen puoleen? Pelicansia vastaan joukkue ailahteli runkosarjan lopussa voitettuaan ensiksi kotona, mutta otettua sitten nokkaan Lahdessa. Toki panos oli tipotiessään joukkueen sinetöityä kakkospaikka jo aiemmin.

Mutta siis, henkinen ja fyysinen puoli pitää olla kunnossa sellaisessa poikkeuksellisessa sarjassa, joka menee poikki jo kolmesta voitosta. Jos pallo pyörii väärää suuntaan, on se kääntäminen vain päivien aikana iso työmaa.

Kärppien aaltoliike jatkui koko runkosarjan, ja nyt 4-7 päivää ottavassa pudotuspelisarjassa tähän ei ole yksinkertaisesti varaa – eikä kyllä ole päreiden polttamiseenkaan. Epäkärppämäisiä juttuja, jotka leimasivat joukkuetta pitkään. Pelillisiä murheita ennen Sport-otteluita olivat tehottomuus ja jäähyily. Kärpät otti runkosarjassa jopa toiseksi eniten minuutteja, peräti 685!

– Menettämisen pelko hiipi puseroon. Johtoasemassa pelaaminen oli vaikeaa molemmissa peleissä, Manner sanoi viitaten Sport-sarjaan.

– Voitto oli helpottava. Kärppien kuuluu olla kuuden, mielellään neljän sakissa runkosarjan loputtua. Tämä oli painekierros meille, yllättävän hienosti selvittiin. Mahtavaa vapauttaa energiaa, mutta pelin pitää parantua.

Niin. Kärpät on saanut tuoreeltaan kokemuksia voitoista ja lisäksi ilmapiiri on taatusti helpottunut. Toisaalta pelin on kehityttävä. Aikamoinen sekametelisoppa.

Vaarallisimmat aseet

KUVA: Taneli Niinimäki
Anton Lundell, HIFK

Pitkään sivussa olleen suurlupauksen niskaan kohdistuu valtavia odotuksia. Sentterin paikka yleensäkin on jääkiekkojoukkueessa merkittävin pelin virtauksen kannalta, ja pudotuspeleissä rooli vain korostuu. Mikä on NHL-lupauksen kunto repaleisen kauden jälkeen? Pelaaja ei kylläkään ole pettänyt urallaan totaalisen pahasti vielä kertaakaan isoista peleistä puhuttaessa.

KUVA: Taneli Niinimäki
Cody Kunyk, Kärpät

Kultapotta oli Sport-sarjan sankari numero yksi tehoin 2+2=4 (+4). Hyökkääjä kävi räppäämässä pari tärkeää maalia, mutta muuten hän oli sinänsä näkymätön – ei siis mitenkään pahalla, vaan ehkä inhimilliseen varjoon jääminen kertoi siitä, että Kärpät onnistui joukkueena ja samalla Kunyk oli sillä tasolla, mitä häneltä sopi odottaakin. Hyvä!

Näin ottelusarjassa käy

Lienee yksi suuri kysymys on se, kummat vievät pidemmän korren: HIFK:n selvästi nuoremmat taikurit Lundell, Ville Leskinen, Henrik Borgström, Alex Broadhurst ja kumppanit vai Kärppien konkarit Juhamatti Aaltonen, Mika Pyörälä, Jussi Jokinen ja niin edelleen? Lienee tylsä toteamus, mutta sehän on ratkaisevaa, että meneekö sarja taitokiekon vai kyttäämisen puolelle. Kummankin joukkueen kärkikaarti kyllä taitaa kummatkin, se on selvä, mutta kumpi jaksaa ottelusarjan käsikirjoituksen paremmin? Huomioitava seikka on sekin, että sarja menee poikki minimissään vain neljässä päivässä.

Kärpillä on ottelutuntuma alla ja HIFK:lla tilanne on totaalisen toinen, kun pitkästä koronatauostakaan ei ole kauan aikaa.

Sarja on ennakkoon tasaisin kaikista puolivälieräpareista, ja yksikin komea yksilösuoritus tai karmea virhe voi kääntää sarjan suuntaa tai toiseen.

– Nyt lähdetään taistelemaan ja nauttimaan isolla sydämellä. Yksi tilanne, kaksinkamppailu kerrallaan lähdetään puremaan HIFK:ta nilkkaan, Kärppien luotsi ennakoi.

HIFK rutistaa välieriin voitoin 3-2.

LUE MYÖS:
Pudotuspeliennakko Lukko – Ilves: Runkosarjan ylivoimaisesta voittajasta löytyy tässä vaiheessa vain yksi epäkohta – Ilveksen turkki pölisee tarpeeksi monesti

Pudotuspeliennakko Tappara – KalPa: Tapparan hurja koneisto yskii – riittääkö KalPan vahva kollektiivi kaatamaan jättiläisen?