Pudotuspeliennakko Tappara – KalPa: Tapparan hurja koneisto yskii – riittääkö KalPan vahva kollektiivi kaatamaan jättiläisen?

© Kuva: Juha Tamminen

SuomiKiekko ennakoi kaikki Liigan pudotuspelien otteluparit. Nostamme esiin kummankin joukkueen vaarallisimmat aseet ja ennustamme, kuinka ottelusarjassa tulee käymään. Tässä artikkelissa käymme läpi Tapparan ja KalPan välisen ottelusarjan.

Vahvuudet ja heikkoudet

Vahvuudet

Tapparan johtavat pelaajat ovat tottuneet voittamaan. Kapteeni Jukka Peltola on johtanut seuran kahdesti Suomen mestariksi.

Maailmanmestari Kristian Kuusela on juhlinut Suomen mestaruutta kolmesti. Vyöltä löytyy myös mestaruus Ruotsin pääsarjasta.

Tapparan johtavat pelaajat ovat myös loistavia pelitapaesimerkkejä. Vahvan puolustuspelaamisen ja työnteon traditio on syvällä Tapparan pelaajien selkäytimessä.

Tapparan erikoistilanteet ovat timanttisia. Runkosarjassa ylivoima- ja alivoimaprosentin summa oli 108,9. KalPalla vastaava lukema oli 99,06.

KalPan peli on vahvalla pohjalla. Tasaisesti koko kauden suorittanut Tommi Miettisen ryhmä perustaa pelinsä vahvaan kiekkokontrolliin. Kiekko ja miehet liikkuvat perinteiseen kuopiolaiseen tapaan.

KalPan pelissä on piilevää karheutta, joka sopii pudotuspeleihin. Vahvan kiekollisen pelin identiteetin päälle on tuotu ripaus röyhkeyttä, eikä kuopiolaisjoukkue pelkää ottaa mustelmia lähellä maalia.

KalPan maalivahtikaksikko on vahva. Kokeneen Eero Kilpeläisen lisäksi KalPa voi asettaa tolppien väliin SaiPasta kesken kauden siirtyneen Matej Tomekin. Tomek on torjunut siirtonsa jälkeen KalPassa kovalla torjuntaprosentilla 93,02.

Tiiviillä tahdilla pelattavassa pudotuspelisarjassa KalPa saattaa hyvinkin käyttää kumpaakin maalivahdeistaan. Peräkkäisten päivien peleissä tuoreen maalivahdin käyttäminen saattaa luoda merkittävääkin etua.

Heikkoudet

Tapparan peli ailahtelee liikaa. Perinteisesti alkukaudella vaikeuksissa ollut joukkue on usein saanut pelinsä uomiin juuri kevään kynnyksellä. Nyt loppukauden rutistus jäi runkosarjassa aiempia kausia vaisummaksi.

Tappara passivoituu usein liiaksi johtoasemassa. Vahvaan viisikkopuolustamiseen pelinsä perustava joukkue luopuu usein kiekosta liian helposti päästessään johtoon.

KalPan materiaali ei kestä vertailua suhteessa Tapparaan. Sekä kärkiosaaminen, että materiaalin laajuus ovat Tapparan puolella.

KalPa on usein otteluissa hallitseva osapuoli, mutta runkosarjassa se menetti paljon pisteitä, kun se ei kyennyt ratkaisemaan otteluita vahvasta hallinnasta huolimatta.

Vaarallisimmat aseet

Arkistokuva. Juha Tamminen.
Valtteri Kemiläinen, Tappara

Koronavirustaudin selättänyt Kemiläinen palasi Tapparan vahvuuteen aivan runkosarjan lopussa. Tapa, jolla Kemiläinen palasi, oli mykistävä.

Kemiläinen takoi heti paluuottelussaan Ilvestä vastaan tehot 2+1. Kemiläisen poikkeuksellinen laukaus luo Tapparan ylivoimaan pelotteen, johon KalPan on pakko reagoida. Muille ylivoima-aseille aukeaa paikkoja Kemiläisen paluun myötä.

Kemiläinen ei loistavasta laukauksestaan huolimatta ole Tapparassa puhtaassa potkaisijan roolissa. Tapparan avauspelaaminen helpottuu huomattavasti, kun Kemiläinen tuo vahvan kiekollisen osaamisensa Tapparan alakertaan.

Arkistokuva. Juha Tamminen.
Kai Kantola, KalPa

KalPan runkosarjan paras pistemies on kuin tehty pudotuspeleihin. Taitava voimahyökkääjä ei pelkää ahtaita välejä tai maalinedusruuhkia.

Kantola tuo juuri sopivan ripauksen raivoa KalPan paljon kiekon ja miesten liikettä sisältävään peliin. Hän on pelaaja, jota kuopiolaiset tarvitsevat kipeästi, kun heidän täytyy päästä Tapparan tiiviisti varjelemalle maalinedustalle.

Kantola onnistuu myös usein maalinedustalle päästyään ohittamaan vastustajan maalivahdin. Tämän kauden runkosarjassa hän sytytti punalampun 19 kertaa.

Näin ottelusarjassa käy

Sarja tulee olemaan äärimmäisen tasainen. Tapparan pelaajamateriaali on paperilla vahvempi. KalPan peli sen sijaan on vakaammalla pohjalla.

KalPa tulee todennäköisesti hallitsemaan kiekkoa. Kuopiolaiset ovat vahvoilla, mikäli he onnistuvat pitämään Tapparan pelottavan ylivoiman kurissa. Parhaiten se onnistuu pysymällä pois rangaistusaitiosta.

Uskomme, että KalPan vahva kiekollinen peli ja Tapparaa vahvempi liike kääntävät sarjan niukasti kuopiolaisille. Tapparan diesel ei ehdi käynnistyä riittävän ajoissa normaalia lyhyemmässä pudotuspelisarjassa.

KalPa etenee jatkoon voitoin 3–2.

LUE MYÖS:
Pudotuspeliennakko Lukko – Ilves: Runkosarjan ylivoimaisesta voittajasta löytyy tässä vaiheessa vain yksi epäkohta – Ilveksen turkki pölisee tarpeeksi monesti