Tajuttoman ennätyksen tehnyt TPS-soturi joukkueensa kanssa kauden kirkkaimpia yllätyksiä – legendalle kehuja: “Raipe on saanut joukkueen pelaa joukkueena”

© Kuva: Juha Tamminen

LAHTI. Jos Liigasta pitäisi nostaa esille syyskauden suurin yllättäjäjoukkue ja -pelaaja, voisi kummankin tittelin jakaa suhteellisen helposti Suomen Turkuun. Legendaarisen Raimo Helmisen luotsaama TPS on marssimassa tiukasti kohti suoraa puolivälieräpaikkaa, ja Liigan ennätysmies Markus Nurmi lähentelee jo nyt yhden runkosarjakauden maaliennätystään.

– Täytyy olla tyytyväinen, ei tässä mitään. Se on monen asian summa. Jos ketjut saa pelaamaan hyvin, se auttaa. Sitä kautta saa paikkoja. Ylivoiman toimiminenkin auttaa, ennen viimeistä joulutaukoa edeltävää peliä tehot 10+6=16 (0) tehnyt alle 18-vuotiaiden maailmanmestari summaa vireensä taustoja suhteellisen kliseiseen sävyyn.

Kun TPS ylsi Pelicansia vastaan kahden kuuman kohtaamisessa jatkoajalle 16. päivä, venyi sen pisteputki tuolloin jo 10 ottelun pituiseksi. Turkulaislauma on tällä hetkellä menossa tiukasti kohti puolivälieriä, eikä vahva Pelicanskaan pystynyt tätä ajatusta romuttamaan.

– Musta tuntuu, että peli on kehittynyt. Se kertoo paljon, että joka pelissä pystytään taistelemaan voitosta. Ja se on positiivista!

Jos on lahtelaislauma ollut yksi synkän syksyn piristysruiskeista, niin samaa on kyllä TPS:kin. Sille ei ole tullu ohipelejä ikiaikoihin, ja esimerkiksi Lahdessa viimeiset ratkaisut maalivahti Andrei Karejevin edessä olivat timanttia. Paremmalla viimeistelyllä Pelicans olisi voinut läiskiä vaikka 10 häkkiä.

Kurja viime kausi on muisto vain.

– Meidän joukkue vaihtui aika paljon, mutta Raipe (Raimo Helminen) on saanut joukkueen pelaa nimenomaan joukkueena. Ollaan aika yhtenäinen joukkue, se on hyvä asia ja varmaan suurin salaisuus, alle 18-vuotiaiden maailmanmestari näkee.

Joulukuun piti mennä Liigassa niin, että sarja olisi jäänyt kuun alussa koronavirustauolle tapaninpäivään asti. Laulu kuitenkin muuttui, ja pelit palasivat yllättäen ohjelmaan siis kuun puolen välin paikkeilla. Heti Pelicans-matsin perään TPS:n ohjelmaan lyötiin kotipeli Tapparaa vastaan.

– Ei siinä mitään, pelataan sitten. Oltiin kyllä Pelicansia vastaan valmiina pelaa, ei siinä mitään sen kummempaa. Mukavaa on päästä pelaamaan, pelaajana Mikko Rantasta jotenkin muistuttava laituri hymähtää.

Tuossa Pelicans-ottelussa riitti kummajaisia. Kokopleksikypärät, tyhjät katsomot, kello 17 alkava arkipeli… Miltä tuntui aloittaa arkipeli kello 17?

– No joo, ei siinä mitä eroa sillein, lauantaisin on monta kello 17:n peliä. Eipä ole väliä päivällä, normaali peliaika se on, ei siinä mitään ihmeellistä.

Entä se koronaviruksen leviämistä vähentävä, parhaassa tapauksessa jopa estävä kypärä?

– Rehellisesti sanottuna, en mä tykännyt… Ei oo ihan omaan mieleeni. Mut ei siitä eroon pääse ainakaan hetkeen, pakko pelata sillä.

Kiekonmenetykset ja harakoille menneet syötöt leimasivat Pelicansin ja TPS:n kohtaamista. Tämä oli varmasti osaksi kypärän syy, mutta toisaalta joukkueilla oli allaan reilun parin viikon pelaamattomuus.

Ennätyksiä

Pelicans-ottelua edeltäneessä matsissa Nurmi teki ihmeellistä liigahistoriaa räväyttämällä Ässiä vastaan verkot tötterölle vain neljän pelisekunnin jälkeen. Maali on liigahistorian nopein.

– Siitä on kyllä saanut kuulla joka tuutista! Mutta hienoa oli tehdä se, pelaaja virnistää.

Onko raisiolaisen RNK:n kasvatti katsonut maalista videoita?

– Kyllä mä sen maalin katoin. Olihan se pakko kattoa.

Nurmi oli tehnyt Pelicans-ottelun jälkeen kaikkiaan siis jo 10 maalia, joka on vain neljä vähemmän kuin pelaajan yhden kauden maaliennätys. Hyökkääjän yhden kauden piste-ennätys on viime kauden 28 pistettä – keskiviikon jälkeen kasassa oli 16 pinnaa.

Lisäksi 22-vuotias hyökkääjälupaus on jo voittanut maailmanmestaruuden (U18) ja noussut Leijoniin. Pelaajan arjessa kulkee mukana se fakta, että hän on juhannukselta 2016 Ottawa Senatorsin kuudennen kierroksen 163. varaus.

– Totta kai NHL on tavoite. En tiedä, onko se ensi kauteen realismia, mutta tietysti sinne haluaisi. Mutta pelataan tämä kausi ekana, ja mietitään sitten tulevaa.

Nurmen nykyinen pahvi pitää pelaajan TPS:ssä vielä ensi kauden ajan. Pelaaja keikkuu nyt pistepörssissä noin parinkymmenen korvilla, maalipörssissä hän on reilusti kärkikymmenikössä.

Se siitä tenttaamisesta. Loppuun on kysyttävä, että onko liigasyksyn kirkkaimpiin valopilkkuihin kuuluvalla pelaajalla jotakin joululahjatoiveita?

– Mulla? No uudet golfmailat on yksi toive. Jonkun verran tulee pelattua golfia.