Liigasyksy on paketissa, ja tuo syksy pystyttiin viemään läpi yllättävänkin kivuttomasti, vaikka koronavirusarki piinasi ja piinaa maatamme kovalla kädellä.

Kun sarjaa on pelattu noin kolmannes, on peleistä noussut esille lukuisia iloisia yllättäjiä ja kasa karuja pettymyksiä. Jaamme jokaiselle joukkueelle joulutodistuksen arvosanoin 4-10.

Käymme tässä jutussa läpi kaksi parhaan arvosanan saanutta joukkuetta. Lahdessa ja Raumalla on syytä ottaa vaikka glögit juhlan kunniaksi – paikalliset Pelicans ja Lukko olivat syyskauden kirkkaimmat ilonaiheet. Ensimmäinen yllätti odotuksiin nähden totaalisesti ja jälkimmäinen rullasi niin sanotusti omilla miehillä viikosta toiseen upeasti.

2. Pelicans, 9,0

> 3. sija, 20 ottelua, maaliero 62-54, 37 pistettä
> 2. sija ylivoimalla (25,84%), 12. sija alivoimalla (76,62%)

Jos lahtelaiseen identiteettiin kuuluu ärsyttämisen kuin ärsyttämisen jälkeen tietyllä tapaa ”näytetään muille, mistä se kana …”, niin Pelicans on sitten täysin lahtelaisen identiteetin ihannekuva. Toimiston, seuran erilaiset vaikeudet ja Pasi Nurmisen uskomattomat sirkukset eivät ole latistaneet, vaan joukkue on ennemminkin ammentanut voimaa haasteista.

Pelicansin ylivoimapelaaminen on yhtä sarjan parhaista, eivätkä maalivahti Patrik Bartosak tai kultakuuppa Ryan Laschkaan ole mitään turhia seppiä – päinvastoin. Viime kaudella joukkue sukelsi syvälle, mutta nyt tekemisessä on viitteitä runkosarjan kolmossijaan päättyneestä sesongista 2018-19. Yksilöt ottavat roolia niin, että joukkuepelaaminenkin on timanttia.

Jos joskus, niin nyt Tommi Niemelän nappaaminen pääluotsiksi oli Pelicansilta täydellinen veto. Jokainen tietää, miten jatkuvasti hymyilevä ja argumentoiden kehuva sekä toisenlaistakin palautetta totta kai antava luotsi vaikuttaa joukkueeseen tässä absurdissa arjessa. Pelicans-pelaajien ilo ja yhtenäisyys paistavat Lahdesta Orimattilaan asti.

Näkökulma: Nyt on aika hurraa-huutojen – karmeat vaikeudet kääntyivätkin Liigan ihmeellisimmän yllättäjän voimavaraksi

1. Lukko, 9,5

> 1. sija, 19 ottelua, maaliero 81-40, 42 pistettä
> 6. sija ylivoimalla (20,99%), 1. sija alivoimalla (95,38%)

Miettikää ihan oikeasti niitä faktoja, että Lukko on keräämässä nyt noin 133 pistettä, mikäli tahti säilyy ja kausi viedään loppuun. Maalieroksi sen sijaan on tulossa jotakuinkin noin +120. Ihan järkyttäviä lukemia.

Lukolle ei tullut syyskaudella yhtäkään hutilointia, vaikka se nyt kerran kahden pelin tappioputkeen jäikin. Pääasiassa omilla miehillä – ei siis NHL-lainoilla – operoiva joukkue saa korkean arvosanan juuri sen takia, että Ville Heinola ja Aleksi Saarela ovat ainoat avut. Ja silti Lukko on ollut huippusuorittamisen perikuva viikosta toiseen.

Pekka Virta ei ole Lukon peräsimessä ensimmäistä kauttaan, ja se näkyy valmiissa muotissa. Lukkolaiset tietävät tasan tarkkaan pelinsä idean ja he toteuttavat vaadittuja asioita ihailtavalla tavalla. Sitä on painottanut luotsi esimerkiksi lehdistötilaisuuksissa itsekin. Häikäisevä alivoima kertoo tästä paljon.

KalPa on ollut raumalaisille kantona kaskessa. Kauden viidestä tappiosta Lukko on kokenut kaksi kuopiolaisia vastaan.